Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Gasloos wonen
Raymond Schepens

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

Bijgewerkt op:

Gasvrij wonen zonder gas

Wonen zonder gas

Gasvrij wonen wordt steeds gebruikelijker in Nederland. Hoewel momenteel nog veel woningen op aardgas zijn aangesloten, streven we ernaar om helemaal gasvrij te gaan. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook flink geld besparen. Het is een praktische stap naar een groenere toekomst. Hier zijn wat dingen die je moet weten als je overweegt om gasloos te gaan wonen:

Gasvrij wonen
Gasvrij wonen

Duurzame energie (zonnepanelen)

Het is tegenwoordig goed mogelijk uw woning te verwarmen met duurzame energie zonder gas. Zo kunt u een elektrische warmtepomp of zonnepanelen gebruiken. Deze energiebesparende maatregelen niet alleen voor het milieu voordelig, maar ze leveren ook een lagere energierekening op.

Kosten gasvrij wonen

Een duurzame levensstijl kan initieel kosten met zich meebrengen. Het aardgasvrij maken van uw huis kan variëren in kosten, maar op lange termijn kan dit leiden tot besparingen en een hogere woningwaarde. De investering leidt dus niet alleen naar een beter milieu, maar ook naar een financieel duurzamere toekomst.

Zorg ervoor dat uw woning goed geïsoleerd is

Bij gasloos wonen komt de warmtepomp als eerste om de hoek kijken. Een warmtepomp kan niet zomaar geïnstalleerd worden. Uw woning moet daar geschikt voor zijn. Dit doet u door isoleren. Isolatie is duurzaam en een goede investering. In de meeste gevallen adviseren we een warmtepomp in combinatie extra elektrische aansluiting met zonnepanelen. Verderop leest u daar meer over.

Warm water

In Nederland is de warmtepomp steeds meer in trek voor het goed en duurzaam opwarmen van het water in uw woonhuis. Dit kan dus prima zonder gas. Uw woning verduurzamen met zonnepanelen? Dat is mogelijk, en de beste keuze in combinatie met een warmtepomp!

Warm water zonder gas
Warm water zonder gas

Warmtepomp

De warmtepomp zorgt ervoor dat uw woonhuis voorzien is van warm kraanwater en zorgt voor een aangename temperatuur in uw woonhuis. Graag informeren we u naar de diverse mogelijkheden. Ons advies is wel om een dergelijke installatie altijd in combinatie met zonnepanelen te plaatsen.

Zonnepanelen

Het opwekken van uw eigen stroom kan gemakkelijk in uw woonhuis, of beter gezegd: op uw dak met zonnepanelen. Met zonnepanelen kunt u voorzien in uw eigen elektriciteitsbehoefte. Zonnepanelen zorgen altijd voor een verlaging van uw energierekening, behalve als u niet van het totale gasverbruik af wilt. Het is ook mogelijk om te investeren in zonnepanelen nog voordat u gasloos gaat wonen. Informeer naar de verschillende opties die u heeft in het laten plaatsen van zonnepanelen.

Ventilatie in gasloze woning

Vaak wordt het belang van goede ventilatie in oudere woningen onderschat. Terwijl we streven naar gasvrije huizen en kosten willen besparen met isolatie zoals dubbel of zelfs driedubbel glas en gevel- en vloerisolatie, is het ook cruciaal om te zorgen voor frisse lucht in huis. Het isoleren van een huis kan natuurlijke ventilatie verminderen, waardoor het noodzakelijk is om bewust te zijn van ventilatiemaatregelen. Dit voorkomt vochtproblemen en zorgt voor een gezond binnenklimaat, het hele jaar door.

Door radiatoren aan te passen en de ventilatie te verbeteren, kun je zelfs besparen op je energierekening. Frisse lucht die op een gecontroleerde manier je huis binnenkomt, hoeft namelijk minder te worden verwarmd dan vochtige, stilstaande lucht.

Een WTW- unit

WTW staat voor ‘warmteterugwinning’ en is een manier van ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Een WTW-unit houdt de luchtstromen in je woning in balans. We vertellen u graag persoonlijk meer over deze manier van ventileren.

Wtw unit woning zonder gas
Wtw unit woning zonder gas

Elektrische warmtepomp

De trend naar gasloze woningen is in opkomst, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Met de zorgen rondom het milieu en de druk om de CO2-uitstoot te verminderen, is gasvrij wonen een praktische aanpak die veel woningeigenaren overwegen. Centraal in deze transitie staat de volledige elektrische warmtepomp.

Waar traditioneel aardgas de primaire energiebron was, kiezen steeds meer mensen nu voor alternatieven. Zo heeft elektrisch koken, mogelijk gemaakt door inductiekookplaten, een vlucht genomen in populariteit. Dit gaat hand in hand met de transitie naar een gasloze woning. Maar de overstap naar een gasloos huis gaat verder dan alleen de keuken; het heeft invloed op de hele woning én de energierekening.

Een goede isolatie is hierbij van cruciaal belang. Van dubbel glas tot triple glas en van spouwmuurisolatie tot vloerisolatie, de woning goed isoleren is essentieel om de voordelen van de elektrische warmtepomp volledig te benutten. Niet alleen biedt het een comfortabel binnenklimaat, maar een goed geïsoleerd huis verbruikt ook minder kWh stroom, wat leidt tot besparing.

Voorbeeld woning gasloos wonen zonder gas

Voor degenen die hun gasloze woning willen voorzien van extra ventilatie, kan dit worden gecombineerd met groene stroom oplossingen zoals zonnepanelen. Met de teruggave van btw op zonnepanelen wordt het financieel aantrekkelijker om deze duurzame energieoptie te overwegen.

Het is duidelijk dat de huidige situatie in de woningbouw aan het veranderen is. Met behulp van een onafhankelijke adviseur kunnen huiseigenaren bepalen welke aanpassingen het beste zijn voor hun specifieke situatie. Of het nu gaat om het installeren van radiatoren met lage temperatuur, het toevoegen van vloerverwarming, of het maken van de overstap naar een volledige elektrische warmtepomp, de mogelijkheden zijn eindeloos. En één ding is zeker: de voordelen, zowel voor het milieu als voor de portemonnee, zijn aanzienlijk.

Optimalisatie van de isolatie

Het gasloos maken van uw woning begint bij goede isolatie. Van gevelisolatie en spouwmuurisolatie tot goede vloerisolatie, deze energiebesparende maatregelen zijn cruciaal. Uw bestaande woning kan al enkele aanpassingen hebben ondergaan, maar het kan zijn dat verdere verbetering van de kosten en isolatie nodig is. Afhankelijk van de huidige situatie van uw woning én de isolatie kan het raadzaam zijn een onafhankelijke adviseur in te schakelen.

Duurzame energie

Wanneer uw woning goed geïsoleerd is, is de volgende stap in de richting van gasloos wonen, het opwekken van duurzame energie. Zelf energie genereren via zonne-energie is efficiënter en economischer. Uw jaarlijkse besparing kan aanzienlijk zijn, zeker met het voordeel van teruggave btw op zonnepanelen.

Uw huis verwarmen

Er zijn diverse methoden om met vloerverwarming uw huis zonder gas te verwarmen. Veel mensen denken direct aan de warmtepomp, wat begrijpelijk is gezien de populariteit en veelzijdigheid. U heeft echter meerdere opties zoals:

Aansluiting op een warmtenet (indien beschikbaar).

Een volledig elektrische cv-ketel.

Een hybride elektrische warmtepomp.

Elektrische warmtepomp.

Infrarood verwarming.

Het gebruiken van een pallet- of houtkachel kan ook, maar deze methoden zijn niet de duurzaamste vanwege de CO2-uitstoot. Samen kunnen we bepalen welke verwarmingsmethode het beste bij uw huis past en welke aanvullende maatregelen nodig zijn voor een volledige transitie.

Uw huis verwarmen zonder gas
Uw huis verwarmen zonder gas

Cv Ketel

Kiest u voor een woning zonder gas, dan is het nodig om uw cv-ketel te vervangen. Ook is het belangrijk om maatregelen extra ventilatie te treffen in de keuken. Wanneer u namelijk kookt op gas, dan is het nodig dat u elektrisch gaat koken. Uw gaspitten zullen vervangen worden door bijvoorbeeld een inductiekookplaat.

Wat gebeurt er met uw gasaansluiting?

Met de afname van gasverbruik moet u ook beslissen wat er met uw gasaansluiting gebeurt. Het verwijderen of tijdelijk afsluiten ervan kan leiden tot een lagere energierekening. Over de verbetering van kosten gesproken, we kunnen samen kijken naar de twee voorbeeldberekeningen gemaakt om een inschatting te geven van uw jaarlijkse besparing komt en kosten voor de transitie.

Wat kost volledig aardgasvrij wonen?

Wat aardgasvrij wonen precies kost is namelijk sterk afhankelijk van uw woning. Graag bekijken we vrijblijvend met u naar de mogelijkheden, de stappen die er nodig zijn en het totale kostenplaatje.

Subsidie warmtepomp

Subsidies, zoals de subsidie voor warmtepompen, kunnen de overstap naar een gasloos huis financieel aantrekkelijker maken. De jaarlijkse besparing die komt door het implementeren van dergelijke maatregelen is slechts een van de enorme voordelen. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld de verbetering van het energielabel naar minstens energielabel D.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd: