Wonen zonder gas
Gasloos wonen zonder gas, hier op onze website, we vertellen u graag alles over gasloos wonen. Stap voor stap gaan in Nederland alle woningen van het gas af. Wist u dat 90 procent van alle woningen nog aangesloten zijn op aardgas? De doelstelling om in 2050 alle woningen van het aardgas af te hebben lijkt ver weg, maar is dichterbij dan u denkt. Het is voor het milieu van belang dat we overstappen op duurzame energie (zonnepanelen) en de uitstoot van CO₂ te beperken. Wij zetten ons in om alle woningen de komende jaren van het gas af te halen, duurzaam wonen dus.

Duurzame energie (zonnepanelen)
Het verwarmen van uw woning met duurzame energie is mogelijk! Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een (elektrische) warmtepomp, zonnepanelen en duurzame warmtenetten. De eerste stap naar gasloos wonen, dus volledig aardgasvrij wonen, gaan we samen zetten. Lees verder hoe we uw woning kunnen verduurzamen en gasloos kunnen maken. Het is namelijk niet alleen goed voor het milieu maar ook voor u en uw portemonnee!
Gasloos wonen kosten
De transitie naar een duurzamere levensstijl gaat vaak gepaard met financiële overwegingen. Wanneer men kijkt naar gasloos wonen kosten, is het duidelijk dat de initiële investering voor sommigen een hindernis kan zijn. Het kostenplaatje voor het aardgasvrij maken van een woning kan variëren afhankelijk van de grootte van de woning, de gekozen technologieën en eventuele subsidies of regelingen die beschikbaar zijn. Echter, op de lange termijn kan wonen zonder aardgas leiden tot aanzienlijke besparingen op energierekeningen en een verhoogde woningwaarde. Hoewel de voorafgaande kosten soms ontmoedigend kunnen zijn, is het belangrijk te bedenken dat de investering niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook aan een duurzame financiële toekomst.
CO₂-uitstoot
De hoeveelheid broeikassen, zoals CO₂, in onze lucht stijgt. Hierdoor verandert ons klimaat en warmt onze aarde op. Wanneer u uw woning met aardgas verwarmt, draagt dit bij aan de CO2-uitstoot. Door verwarming van uw woning op een duurzame manier, kunt u een bijdragen leveren aan vermindering van deze CO2-uitstoot. Benieuwd naar duurzaam gasloos wonen? Lees dan verder.
Gasloos wonen, van het gas af
Om per jaar de doelstellingen voor de vermindering van de CO2-uitstoot te halen, zullen we allemaal een bijdrage moeten leveren. Dat begint met het besparen van stroom (duurzaam zijn) en uiteindelijk zullen we de komende jaren gasloos gaan wonen.
Iedere woning vraagt een andere aanpak om gasloos te maken. Graag informeren we u, over waar u aan moet denken bij het in gebruik nemen van een warmtepomp, zonnepanelen en het verduurzamen van uw woning. Dus alles over elk te nemen stap om aardgasvrij te wonen. Elke stap is een besparing op uw vaste energiekosten en duurzaam. Hieronder leggen we per stap uit waar u aan moet denken bij gasloos wonen.
Zorg ervoor dat uw woning goed geïsoleerd is
Bij gasloos wonen komt de warmtepomp als eerste om de hoek kijken. Een warmtepomp kan niet zomaar geïnstalleerd worden. Uw woning moet daar geschikt voor zijn. Dit doet u door isoleren. Isolatie is duurzaam en een goede investering. In de meeste gevallen adviseren we een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Verderop leest u daar meer over.
Warm water
In Nederland is de warmtepomp steeds meer in trek voor het goed en duurzaam opwarmen van het water in uw woonhuis. Dit kan dus prima zonder gas. Uw woning verduurzamen met zonnepanelen? Dat is mogelijk, en de beste keuze in combinatie met een warmtepomp!
Warmtepomp
De warmtepomp zorgt ervoor dat uw woonhuis voorzien is van warm kraanwater en zorgt voor een aangename temperatuur in uw woonhuis. Graag informeren we u naar de diverse mogelijkheden. Ons advies is wel om een dergelijke installatie altijd in combinatie met zonnepanelen te plaatsen.
Zonnepanelen
Het opwekken van uw eigen stroom kan gemakkelijk in uw woonhuis, of beter gezegd: op uw dak met zonnepanelen. Met zonnepanelen kunt u voorzien in uw eigen elektriciteitsbehoefte. Zonnepanelen zorgen altijd voor een verlaging van uw energierekening, behalve als u niet van het gas af wilt. Het is ook mogelijk om te investeren in zonnepanelen nog voordat u gasloos gaat wonen. Informeer naar de verschillende opties die u heeft in het laten plaatsen van zonnepanelen.
Ventilatie in uw woning
Over een ventilatiesysteem werd vroeger nooit gesproken, door slechte isolatie kwam er altijd voldoende verse lucht de woning in. Tegenwoordig is een woning zo luchtdicht dat ventileren een vereiste is om een gezond binnenklimaat te krijgen. Het ventileren is mogelijk door middel van een mechanische ventilatiebox. We adviseren een WTW-unit
Een WTW- unit
WTW staat voor ‘warmteterugwinning’ en is een manier van ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Een WTW-unit houdt de luchtstromen in je woning in balans. We vertellen u graag persoonlijk meer over deze manier van ventileren.
Goede isolatie
Het is dus van belang dat uw woning voorzien is van goede isolatie. Denk hierbij aan vloerisolatie, dakisolatie, raamisolatie en (spouw)muurisolatie. Elke woning is anders, misschien heeft u uw huis al verbouwd en beter geïsoleerd? Maar misschien bent u wel niet bekend met de bestaande isolatie. Het is daarom verstandig om hier een expert naar te laten kijken, we kunnen u hierbij helpen. Samen bespreken we de resultaten, maken we een plan en hebben we het over ventilatie.
Duurzame energie
Wilt u van het gas af en is uw huis goed geïsoleerd? Dan is zelf energie op wekken de volgende stap om van het aardgas af te gaan. Natuurlijk is het mogelijk om groene stroom in te kopen, maar uw maandelijkse kosten zijn veel lager wanneer u deze zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Verderop kunt u hier meer over lezen. Eerst wil ik u informeren over de eventuele verwarming van uw huis, warm water en (het vervangen van) de cv-ketel.
Uw huis verwarmen
Uw huis verwarmen zonder gas is op meerdere manieren mogelijk. Het eerste wat in u opkomt, is misschien de warmtepomp. Logisch, een warmtepomp kan bijna altijd geïnstalleerd worden.
De mogelijkheden die u heeft
- Aansluiten op een bestaand warmtenet (als beschikbaar)
- gebruik maken van een volledige elektrische cv-ketel
- een hybride elektrische warmtepomp
- een elektrische warmtepomp
- of infrarood verwarmen.
Met een pallet- of houtkachel is het ook mogelijk om warmte in uw woonhuis te krijgen, echter is deze verwarming niet duurzaam. Dit komt o.a. door de uitstoot van CO2-gassen. Het is beter om voor een andere optie te kiezen. Welke optie het beste bij uw woning past dat bespreken we samen. Eventuele andere maatregelen die u moet nemen om volledig van het gas af te gaan is afhankelijk van de soort verwarming die u kiest. We informeren u graag over de mogelijkheden en welke maatregelen u dan moet treffen.
Cv Ketel
Kiest u voor een woning zonder gas, dan is het nodig om uw cv-ketel te vervangen. Ook is het belangrijk om maatregelen te treffen in de keuken. Wanneer u namelijk kookt op gas, dan is het nodig dat u elektrisch gaat koken. Uw gaspitten zullen vervangen worden door bijvoorbeeld een inductiekookplaat.
Wat gebeurt er met uw gasaansluiting?
Woont u al (bijna) gasloos? Dan zal er ook iets met uw gasaansluiting moeten gebeuren. U heeft 2 opties, het volledig verwijderen van de aansluiting of (tijdelijk) afsluiten. Uw energieleverancier zal dan minder (netwerk)kosten rekenen omdat u geen gebruik meer maakt van deze aansluiting.
Wat kost volledig aardgasvrij wonen?
Wat aardgasvrij wonen precies kost is afhankelijk van uw woning. Graag bekijken we vrijblijvend met u naar de mogelijkheden, de stappen die er nodig zijn en het totale kostenplaatje.
Zijn er subsidies?
Komt u in aanmerking voor een (volledige) subsidie voor isolatie of een warmtepomp? Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Besparing per jaar
Het verduurzamen van uw woonhuis is niet zonder kosten. Door onder andere zonnepanelen, zijn er per jaar ook kosten terug te winnen. Minder betalen willen we uiteindelijk allemaal! Gasloos wonen kan eenvoudig zijn.