Gasloos wonen. Voor de meeste toepassingen die we vandaag in onze huizen gebruiken, hebben we gas nodig voor de verwarming en koken. Maar wat als u gasloos wilt gaan? Is het mogelijk om een volledig functionerend huis te hebben zonder gas? Het antwoord is ja! Hier zijn een paar tips over hoe u uw huis geschikt kunt maken zonder gas.
Gas besparen
Gas besparing is een actueel en belangrijk thema in het kader van duurzaamheid en het verminderen van de CO2-uitstoot. Door minder gas te verbruiken, verminderen we niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar besparen we ook aanzienlijk op energiekosten. Er zijn verschillende manieren om gas te besparen in huis. Allereerst kan het isoleren van de woning, zoals het dak, de muren en de vloer, een aanzienlijke besparing opleveren omdat er minder warmte verloren gaat.
Het regelmatig onderhouden en, indien nodig, vervangen van de cv-ketel kan ook bijdragen aan een efficiënter gasverbruik. Verder helpt het om bewust om te gaan met de thermostaat: zet deze een graadje lager en trek een warme trui aan, of maak gebruik van een slimme thermostaat die de verwarming regelt op basis van je leefpatroon. Ook het beperken van warm water gebruik door korter te douchen of een waterbesparende douchekop te installeren kan het gasverbruik verminderen. Door actief in te zetten op gas besparing draag je bij aan een groener en duurzamer milieu en bespaar je tegelijkertijd op je energierekening.
Gasloos wonen tips
Gebruik elektrische apparaten: Als het op apparaten aankomt, zijn er nu veel opties die op elektriciteit werken in plaats van op gas. Dit omvat alles van ovens en kookplaten tot drogers en elektrische radiatoren. Ze zijn niet alleen efficiënter, maar ook beter voor het milieu.
Isoleer uw huis: Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast, waardoor het makkelijker warm blijft in de winter en koel in de zomer. Dit betekent dat u minder gebruik hoeft te maken van gasgestookte verwarmings- en koelsystemen, wat u geld kan besparen op uw energierekeningen.
Installeer zonnepanelen of een zonneboiler. Zonnepanelen zijn een geweldige manier om elektriciteit voor uw huis op te wekken, en ze kunnen uw energieverbruik van het net volledig compenseren. Zonneboilers maken gebruik van de zon en produceren warm water. Dit betekent dat u volledig gasloos kunt gaan, en daarbij zelfs geld kunt besparen op uw energierekeningen.
De toekomst van gasloos wonen
De toekomst van gasloos wonen is niet alleen een technologische vooruitgang, maar ook een noodzakelijke stap richting een duurzamere wereld. Terwijl fossiele brandstoffen zoals aardgas eindig zijn en bijdragen aan de wereldwijde klimaatverandering, biedt gasloos wonen een alternatieve energieoplossing die zowel milieuvriendelijk als toekomstbestendig is. Het verminderen van onze afhankelijkheid van aardgas betekent minder CO2-uitstoot, wat leidt tot een verminderde impact op ons milieu. Bovendien bevordert het de adoptie van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Als samenleving hebben we de verantwoordelijkheid om onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties, en de overgang naar gasloos wonen speelt hierin een cruciale rol.
Gasloos wonen subsidie
Het allerbelangrijkste is dat op de meeste installaties dikke subsidies zitten. Dit is altijd fijn! Als u de woning gaat verbouwen is het belangrijk dat u begint met een goed stappenplan, dit vindt u hier.
Van gasketel naar warmtepomp
De overstap van een gasketel naar een warmtepomp markeert een belangrijke verschuiving in de manier waarop we onze huizen verwarmen. Traditionele gasketels, die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, hebben een significante ecologische voetafdruk. Warmtepompen daarentegen maken gebruik van natuurlijke processen om warmte te gebruiken uit de omgeving, zoals de lucht of de grond, en deze te gebruiken om een woning te verwarmen. Deze technologie is niet alleen milieuvriendelijker, maar kan op de lange termijn ook kostenefficiënter zijn, gezien de stijgende gasprijzen en de dalende kosten van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. De gasloze overstap van gasketel naar warmtepomp is dus niet alleen een ecologische keuze, maar ook een economisch verstandige investering voor de toekomst.
Gebruik uw airco om gasloos te verwarmen
Tegenwoordig zijn de zomers steeds warmer, als u huis goed geïsoleerd is zal de warmte voor langere tijd buiten de deur blijven, maar als de warmte dan eenmaal binnen is, gaat deze ook niet snel meer naar buiten. En als de avonden dan ook nog warm zijn dan koelt de woning niet meer af. Airconditioning zou dan een goede optie kunnen zijn.
Heerlijk koel in de zomer en snel warm in de winter. Dit is een zeer zuinige manier van koelen of verwarmen. Maar wat niet onbelangrijk is, er hoeft geen afgifte systeem aangelegd worden in deze ruimtes. In de badkamer kan een elektrische verwarmen of vloerverwarming gelegd worden, zodat het er altijd behaaglijk is als u in de badkamer bent geweest.
Gasloos warm tapwater bereiden
Het volgende wat nu belangrijk is hoeveel water heb ik nodig om te douchen of in bad te gaan. Als de woning gasloos gemaakt wordt moet er dus iets verzonnen worden waar en hoe we warm water gaan maken. Hiervoor heb je altijd een boilervat nodig. Dit gaat dus elektrisch. Belangrijk om te weten is dat er ergens in de woning ruimte gemaakt moet worden om de boiler te plaatsen. Wat zijn de opties, hoeveel personen moeten op een bepaalde volgende periode warm water gebruiken? Dit zijn zeer belangrijke gegevens om de juiste keuzes te maken.
Zonnepanelen
Nu is het belangrijk om te kijken of we gebruik kunnen maken van Zonne-energie. Hoeveel ruimte heb ik op het dak. Welke toepassingen wil ik gebruikten. Gaan we voor een combinatie boiler met 2 spiralen dan kunnen we er een zonneboiler van maken. We kunnen kijken of we PVT-panelen kunnen plaatsen die wekken stoom en tegelijkertijd warm water op om direct in het afgiftesysteem af te geven, zodat de woning direct wordt verwarmd.
Elektrisch koken
Tot slot als u een gasfornuis heeft dan zal deze vervangen moeten worden voor een elektrisch exemplaar. Als u aan alles gedacht heeft dan bent u klaar om het nutsbedrijf te bellen om de gasmeter weg te laten halen. (in sommige gevallen is dit niet gratis) maar het goede nieuws is u bespaart ieder jaar honderden euro’s aan vaste lasten.
Kosten gasloos maken huis?
Iedere woning is anders, daarom is het lastig om te zeggen wat een woning kost om een gasloze woning te maken. Wat wel erg goed helpt, is om het stappenplan te volgen, hiermee kunt u stap voor stap kijken of de woning voldoet aan de juiste criteria om een woning uiteindelijk gasloos te verwarmen. Maar iedere stap die u maakt, zorgt er al voor dat u gaat besparen op uw energieverbruik en daardoor stoot u ook minder COâ‚‚ uit.
ISDE-subsidie gasloos huis
Door slim gebruik te maken van de diverse subsidie mogelijkheden kunt u een flinke som geld terug krijgen van de rijksoverheid. De hoogte van de subsidie hangt af van de diverse duurzame toepassingen die u aan de woning doet. Als u meerdere duurzame energiebesparende maatregelen treft dan kunt u ook voor meerdere toepassingen subsidie verkrijgen. De voorwaarde waar u aan moet voldoen vindt u op de website van het rvo