Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Huis verwarmen zonder gas
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

in

Verwarmen

Huis verwarmen zonder gas

Hoe kun je gasloos verwarmen?

Om een huis zonder gas te verwarmen heeft Gaslozewoningen.nl namelijk een stappenplan gecreëerd om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken. We gaan hier alle stappen benoemen, zodat het duidelijk wordt welke stappen u nog kan uitvoeren. Het begint met het isoleren van uw huis. Er zijn verschillende vormen van isoleren. U kunt bijvoorbeeld de vloer laten isoleren, maar ook spouwmuurisolatie, raamisolatie en dakisolatie.

Wonen zonder gas

Uw woning verwarmen zonder gas een combinatie van zonnepanelen en zelf stroom opwekken voor de elektrische warmtepomp. Vloerverwarming of infraroodverwarming voor alles geld u moet uw huis goed geïsoleerd zijn. Dit is een hele verandering, maar er zijn verschillende mogelijkheden en ook financiële voordelen kunt u gebruik maken.

Het gas verbruik moet minder worden door te verwarmen op een lage temperatuur, warm water maken met zonne-energie allemaal hoog rendement oplossingen waar eerst in geïnvesteerd moet worden voordat u hier voordeel uit haalt.

Huis verwarmen zonder gas
Huis verwarmen zonder gas

Voordelen van een gasloze woning

Voordelen van een gasloze woning zijn onder andere: lagere energiekosten, bijdrage aan de klimaatdoelstellingen, en een hogere waarde van uw woning. Bovendien zijn er nog veel andere voordelen, zoals lagere onderhoudskosten, meer flexibiliteit bij het verwarmen van uw woning en het verhogen van het energierendement. Op lange termijn kan het leven zonder gas financieel voordelig en duurzaam zijn. Er zijn vele voordelen aan het omgaan met een woning die niet afhankelijk is van aardgas:

Lagere energierekening: Door geen gebruik te maken van gas als energiebron, kunnen de maandelijkse kosten voor verwarming sterk worden verminderd.

Duurzamere opties: Hernieuwbare energieopties zoals warmtepompen of elektriciteit uit hernieuwbare bronnen helpen bij het beperken van de milieuvoetafdruk.

Meer flexibiliteit in locatiekeuze: Als er geen noodzaak is om dicht bij netwerken van fossiel gas te wonen, opent dat meer mogelijkheden voor toekomstige bewoners om hun droomwoning te vinden.

Veel keuzes voor warmteoplossingen: Met verschillende alternatieve energiebronnen waaruit je kunt kiezen – denk aan zonnepanelen, biomassa, pelletketels en elektrische radiatoren – is er eindeloze variatie in wat je kunt doen om je woning warm te houden.

Waarom wonen zonder aardgas mogelijk is

Het resultaat hiervan is dat je nu meerdere manieren hebt om comfortabel en duurzaam te wonen zonder afhankelijk te zijn van aardgas. Maar hoe ga je over tot actie? Hoe krijg je precies je woning gasloos?

Het resultaat hiervan is dat je nu meerdere manieren hebt om comfortabel en duurzaam te wonen zonder afhankelijk te zijn van aardgas. Maar hoe ga je over tot actie? Hoe krijg je precies je woning gasloos? Om te beginnen moet je je bewust worden van de manieren waarop je je woning kunt verwarmen zonder gas. Vervolgens kun je de kosten, de financiële voordelen en de milieu-impact van elke optie afwegen om erachter te komen wat het beste bij je budget en behoeften past. Daarnaast zijn er verschillende overheidssubsidies beschikbaar die je kunnen helpen bij de kosten die gepaard gaan met het gasloos maken van je woning.

Nadelen verwarmen zonder gas

De meest voorkomende nadelen hoe je een huis kan verwarmen zonder gas zijn:

Hoge kosten: De overstap naar gasloze alternatieven kan aanzienlijke investeringen vereisen, zoals het installeren van een warmtepomp, zonnepanelen of het aansluiten op een warmtenet. Deze aanpassingen kunnen kostbaar zijn.

Aanpassing van de woning: Veel huizen, vooral oudere, zijn niet ontworpen voor gasloze verwarmingssystemen. Dit kan betekenen dat er ingrijpende aanpassingen nodig zijn, zoals extra isolatie of het vervangen van radiatoren.

Complexiteit van installatie en onderhoud: Gasloze systemen, zoals warmtepompen, kunnen complexer zijn in installatie en onderhoud dan traditionele gassystemen. Dit kan leiden tot hogere onderhoudskosten en de noodzaak van gespecialiseerde technici.

Afhankelijkheid van elektriciteit: Bij het overstappen op elektrische verwarmingssystemen neemt de afhankelijkheid van elektriciteit toe. Bij stroomuitval kan dit leiden tot problemen met verwarming en warm water.

Impact op het elektriciteitsnet: Een massale overstap op elektrische verwarming kan leiden tot een verhoogde belasting van het elektriciteitsnet, wat kan resulteren in de noodzaak voor uitbreiding of verbetering van de infrastructuur.

Huis verwarmen zonder gas

Een woning verwarmen zonder gas kan met een warmtepomp. Maar welke warmtepomp is voor mijn huis geschikt? Het is belangrijk om een elektrische warmtepomp te kopen die bij uw woning en gezinssituatie past. Ook moet er gekeken worden om de cv-installatie aan te passen. Ook warm water is belangrijk. Warm water moet opgewarmd worden en opgeslagen worden in een boiler. Verdiept u zich goed in welke keuzes er gemaakt kunnen worden.

Duurzaam verwarmen zonder gas

Gasloos wonen zonder dat er een warmtepomp is? Dan is het misschien een optie om gebruik te maken van elektrische verwarming. De mogelijkheden bestaan uit, elektrische radiatoren, convectoren, elektrische cv-ketels en infraroodpanelen. Deze producten zijn zowel als hoofdverwarming als bijverwarming toe te passen en zijn voorzien van slimme regelingen waardoor er geen onnodig energieverbruik optreedt. Met zonnepanelen op uw dak heeft u gratis verwarming.

Verwarmen met elektriciteit

Volgens de Europese Commissie is elektriciteit voor verwarming en warm water het populairste alternatief voor aardgas, met een marktaandeel van 44%. Dit betekent dat veel mensen in Europa ervoor kiezen om elektrisch te verwarmen. Elektrisch verwarmen biedt veel voordelen, zoals betrouwbare prestaties en relatief lage energiekosten. Er zijn ook verschillende manieren waarop je met elektriciteit kunt verwarmen, zoals airconditioning een warmtepomp of infraroodpanelen. Hoewel elektriciteit goedkoop kan zijn om te gebruiken, produceert het meer COâ‚‚ dan andere opties, wat nadelig is voor het milieu.

Daarom is het belangrijk om na te denken over alternatieve manieren om te verwarmen die minder schadelijk zijn voor het milieu, zoals de voordelen van zonne thermie voor verwarming en warm water.

Kostenbesparing bij het overschakelen naar een gasloos huis

Als je je huis gasvrij maakt, kun je veel geld besparen. Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt besparen door te investeren in een gasloos huis. Ten eerste kun je geld besparen door geen gasrekening meer te betalen. Als je geen gasrekening meer hebt, hoef je ook geen geld uit te geven aan het kopen van gas. Ten tweede kun je geld besparen door de energie-efficiëntie te verhogen. Door het installeren van zonne-energie en het upgraden van je isolatie, kun je je energierekening verlagen. Ten derde kun je geld besparen door te investeren in de toekomst. Door te investeren in gasloze technologie, kun je de waarde van je huis verhogen en je energierekeningen verlagen.

Woning verwarmen zonder gas

Overschakelen naar een gasloos huis kan veel geld besparen. Ten eerste zijn er lagere energiekosten, waardoor de elektriciteitsrekening zal dalen. Daarnaast kunnen consumenten genieten van een korting op hun belastingaanslag door minder CO₂ uit te stoten. Daarnaast biedt een gasloze woning vaak betere isolatiewaarden met dunnere muren en beter gesloten ramen, wat leidt tot nog meer besparingen. Sommige banken bieden ook financiële rentekorting aan degenen die ervoor kiezen om over te schakelen naar een gasvrij huis.

Het overschakelen naar een gasloos huis kan duizenden euro’s per jaar opleveren. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om hun huizen gasvrij te maken. Door al deze voordelen is het gemakkelijk om de stap te zetten naar een veiliger en betaalbaarder leven, waarbij de volgende stap veiligheid bij het wonen zonder aardgas gaat behandelen.

Wat te doen als je huidige systeem nog steeds op aardgas draait?

Als je huidige cv-systeem nog steeds op aardgas draait, is het het beste om een online energieadvies uit te voeren om te zien of het rendabel is om over te stappen op hernieuwbare energie. Door de audit te laten uitvoeren, kun je zien welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen en wat de kosten daarvan zijn. Daarnaast kun je ook onderzoeken of er subsidies beschikbaar zijn om de kosten te verlagen.

Allereerst is het belangrijk om de energieconsumptie van je huis in kaart te brengen. Het uitvoeren van een thermografische inspectie kan helpen bij het identificeren van gebieden waar warmte verloren gaat en helpt je bewust te zijn van wat er gebeurt met aardgas dat je verbruikt. Daarnaast kun je overwegen om meer energiezuinige apparaten zoals LED-verlichting of energiebesparende boilers te installeren, die minder gas nodig hebben om goed te functioneren.

Voordelen gasvrij wonen

Dit leidt tot lagere maandelijkse rekeningen en verlaagt ook je CO2-uitstoot. Ten slotte, als onderdeel van het proces, moet je contact opnemen met een professionele installateur voor advies over mogelijke alternatieve opties om afscheid te nemen van aardgas. Met hun expertise kunnen ze adviseren welke systemen geschikter zijn voor je situatie dan andere. Zo maken we stapsgewijs de overgang naar een gasloos huis gemakkelijker.

Zelf aan de slag met eenvoudige systemen

Het verwarmen van je huis zonder gas kan eenvoudiger dan je denkt, en het is mogelijk om dit zelf te doen met enkele relatief eenvoudige systemen. In de YouTube-video “Krijn heeft zijn hele huis ZELF verduurzaamd”, wordt gedemonstreerd hoe je zelf aan de slag kunt gaan met het verduurzamen van je huis. De video biedt praktische tips en laat zien dat je met een doe-het-zelf-aanpak en enige technische kennis je huis kunt verwarmen zonder afhankelijk te zijn van gas. Dit is een inspirerende bron voor iedereen die geïnteresseerd is in gasloos verwarmen en zelf aan de slag wil gaan met het verduurzamen van hun woning.

YouTube video

Elektrische cv ketel

Een elektrische cv-ketel is een cv-ketel die elektriciteit gebruikt om water te verwarmen dat dan over het hele huis wordt verdeeld via radiatoren, vloerverwarming, of stralingsverwarming. De elektrische cv-ketel is 100% efficiënt wat betreft het omzetten van elektriciteit in warmte, gebruiken geen fossiele brandstoffen.

Elektrische ketels zijn ook erg stil, en kunnen gebruikt worden om bestaande woningen elektrisch te verwarmen waar geen gas beschikbaar is. Elektrische verwarmen voelt bijna hetzelfde als verwarmen met een hr-ketel. De elektrische cv-ketel wordt gewoon op de cv-installatie aangesloten. De centrale verwarmingssysteem blijft hetzelfde.

Elektrische cv-ketel heft doorgaans een langere levensduur dan een traditionele cv-ketel, en ze vergen minder onderhoud. Ze hebben echter wel hogere aanloop- en bedrijfskosten dan gasketels. Elektrische ketel is het geschiktst voor een woning verwarmen met een goede isolatie.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een toestel in combinatie met een cv-ketel die aardgas verbruikt. De hybride warmtepomp onttrekt warmte tot een bepaalde buitentemperatuur uit de buitenlucht en daarna zal de hr-ketel bijspringen om de woning verder te gaan verwarmen.

De hybride warmtepomp is een elektrisch verwarmen wordt aangedreven door een combinatie van elektriciteit en aardgas. De hybride warmtepomp is minder efficiënter dan een volledige elektrische warmtepomp en het leidt tot minder energieverbruik en lagere emissies.

Een hybride warmtepomp wordt steeds populairder, omdat de consument manieren zoekt om zijn invloed op het milieu te verminderen en de elektrische warmtepomp zo kan aansluiten op de bestaande cv-installatie. Hybride warmtepompen zijn niet alleen milieuvriendelijker, ze zijn ook kosteneffectiever dan een traditionele cv-ketel. Naarmate de prijs van aardgas stijgt, zullen hybride warmtepompen steeds aantrekkelijker worden voor de consument.

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen worden steeds populairder naarmate de energiekosten stijgen en het milieueffect van de energieproductie duidelijker wordt. Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die genomen kunnen worden om het energieverbruik in huis te verminderen, zoals het uitdoen van lichten als ze niet nodig zijn en het gebruik van energie-efficiënte apparaten. Bovendien kunnen isolatie en tochtwering helpen om de warmte in huis te houden, waardoor het energieverbruik nog verder daalt. Sommige mensen kiezen er ook voor om hun eigen elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Deze maatregelen kunnen helpen om de energierekening te verlagen en de invloed op het milieu te verminderen.

Manieren op je huis gasloos te verwarmen

Het is lastig om je gasketel morgen de deur uit te doen. Vaak ontbreekt een onafhankelijk advies om een duurzaam alternatief aan te bieden. Een volledige warmtepomp werkt het beste met vloerverwarming en om warm water op te slaan is een boiler nodig. De bestaande centrale verwarming systeem zal vervangen moeten worden voor andere verwarmingssystemen. Zo komt u van het gas af. Tegen 2050 kunnen we 100% koolstofneutraal elektriciteitsverbruik bereiken. Aardgas kan dit doel niet meer bereiken. Het betekent dat we het huis anders verwarmen.

Warmtepomp plaatsen

Alternatieven voor centrale verwarming zijn warmtepompen. Hoe werkt een elektrische warmtepomp? Een elektrische warmtepomp zet buitenlucht om in warm water voor het verwarming woningen en verbruikt stroom. Warmtepompen zijn er in verschillende soorten. Een het beste werkt een elektrische warmtepomp wanneer een woning goed is geïsoleerd en zijn voorzien van een vloerverwarming systeem.

Zonne-energie

De volgende stap is het verwarmen door zonne-energie. De zon is teen onuitputtelijke bron van schone en duurzame energie. Tegenwoordig schijnt de zon steeds vaker en wordt het dus steeds meer aantrekkelijk om met zonne-energie te verwarmen. Dit kunt u doen met zonnepanelen, een zonneboiler en PVT-panelen. Met een PVT-systeem kunnen woningen zowel van elektriciteit als van thermische energie worden voorzien.

De derde stap naar een gasloze woning is het verbeteren van de ventilatie in uw woning. Vroeger werd hier nooit of nauwelijks over gesproken omdat een woning zoveel naden en kieren had dat er altijd al voldoende verse lucht in de woning kwam. Tegenwoordig is een woning zo luchtdicht gebouwd dat ventileren een vereiste is om een gezond binnenklimaat te krijgen.

Verse lucht met een wtw unit

In deze unit zitten twee ventilatoren en een warmtewisselaar die ervoor zorgen dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht te verwarmen. Nu de vierde en laatste stap. Alle airconditioners zijn tegenwoordig uitgevoerd als warmtepomp. Airco’s kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Een groot deel van de energie halen ze uit de buitenlucht en zijn daardoor erg energiezuinig. Airco’s zijn er in diverse soorten en je kunt er ook meerdere units combineren op een buitenunit.

Huis verwarmen zonder gas met een warmtepomp

Een huis verwarmen zonder gas kan met een warmtepomp. Maar welke warmtepomp is voor mijn huis geschikt? Het is belangrijk om een warmtepomp te kopen die bij uw woning en gezinssituatie past. Verdiep u goed in welke keuzes er gemaakt kunnen worden.

Gasloos wonen zonder dat er een warmtepomp is? Dan is het misschien een optie om gebruik te maken van elektrische verwarming. De mogelijkheden bestaan uit, elektrische radiatoren, convectoren, elektrische cv-ketels en infraroodpanelen. Deze producten zijn zowel als hoofdverwarming als bijverwarming toe te passen en zijn voorzien van slimme regelingen waardoor er geen onnodig energieverbruik optreedt. Met zonnepanelen op uw dak heeft u gratis verwarming.

Isoleren = profiteren

Voordat u gaat investeren in alternatieven om uw huis te verwarmen zonder gas, is het belangrijk om uw woning eerst goed te isoleren. De reden hiervoor is dat het niet veel uitmaakt als u uw huis verwarmt met een groene oplossing als de warme of, in de zomer, koude lucht niet in huis blijft. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die open staat dat is ook geen efficiënte manier om uw melk te koelen. Hetzelfde geldt dus ook voor uw huis. Zorg eerst voor goede isolatie (zorg dat de koelkast dicht is) en ga dan pas kijken naar hoe u de koelkast kunt voorzien van groene stroom.

Inductie in plaats van een gasfornuis

Ook in uw keuken kunt u het een en ander veranderen om uw huis verwarmen zonder gas. Denk bijvoorbeeld aan uw gasfornuis, deze kunt u vervangen met een elektrische inductieplaat. In tegenstelling tot zijn voorganger zijn inductieplaten de meest energiezuinige manier om te koken. Ook is dit een stuk makkelijk schoon te maken dan de traditionele gasfornuizen en is het ook vele maten veiliger omdat er zonder vlam wordt verwarmd. Het risico van een gasvlam of gasexplosie is dus niet aanwezig bij inductieplaten. Dit is slechts een van de vele manieren om uw huis groener te maken.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

Infrarood verwarming plafond
Infrarood verwarming
voordelen vloerverwarming
Vloerverwarming
elektrische verwarming
Elektrische verwarming