Kosten gas

Kosten gas

Kosten gas

De kosten van gas is uit een aantal onderdelen opgebouwd. Hoe dat zit, wat het kost en hoe de prijs is opgebouwd lees je hieronder.

De gasprijs bestaat uit vier onderdelen: de gasprijs per kubieke meter, vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. Hieronder zie je per onderdeel hoe dat precies zit. Dat maakt het vergelijken van gasprijzen een stuk makkelijker en krijg je inzicht in de prijs van het gas

1. De gasprijs per kubieke meter

Je betaalt per kubieke meter, ook wel: mgenoemd. Dat zijn je variabele leveringskosten. 

2. Vaste leveringskosten

Verder betaal je vaste leveringskosten, ongeacht hoeveel gas je gebruikt. Die kosten verschillen per leverancier.

3. Netbeheerkosten

De netbeheerder rekent netbeheerkosten voor de aanleg en het onderhoud van de gasleidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in die prijs. De netbeheerkosten staan op je energierekening. Wij betalen de netbeheerkosten aan de netbeheerder.

4. Overheidsheffingen en btw

 

Tot slot bepaalt de overheid de overheidsheffingen en btw. Ook deze kosten staan op je energierekening. Wij betalen die kosten door aan de overheid.

Juiste keuzes

Iedere leverancier heeft zijn eigen leveringsprogramma. Voor veel huishoudens is het belangrijkste om te kijken waar ze direct op kunnen besparen. Het gemakkelijkste is om te kijken welke leverancier het beste bij  u past. Er zijn leveranciers die bieden CO2 compensatie aan om toch te kijken of ze kunnen bijdrage aan een fossielvrij generatie te creëren.

Gewoon’ gas of aardgas met CO2-compensatie

Bij ons kies je voor gewoon gas of voor gas met CO2-compensatie. In dat laatste geval compenseren wij de CO2-uitstoot van het gas dat je afneemt. Dat doen we door certificaten in te kopen, volgens het zogeheten Certified Emission Reductions-systeem. Die certificaten zijn gecontroleerd en goedgekeurd door de Verenigde Naties (UNFCCC). Zo dragen we bij aan investeringen in duurzame en innovatieve energieprojecten in het buitenland.

Gaslozewoningen

Om geen aardgas  meer te gebruiken kunt u op onze website alles lezen over hoe je een woning gasloos kan maken.

De gaskraan gaat dicht

De gaskraan wordt het komend jaar verder dichtgedraaid in Groningen. Dat schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens dit zogenoemde vaststellingsbesluit zal er ruim minder gas worden gewonnen dan eerder was voorzien.

uit het Groningenveld Zo wordt in het komende jaar nog maximaal 8.1 miljard kuub gas gewonnen. Dat is 1.2 miljard kuub minder dan was voorzien. Daarmee zal voor het eerst in vijftig jaar minder dan tien miljard kuub gas worden gewonnen in Groningen. In 2022 moet de gaskraan in Groningen helemaal dichtgedraaid zijn. Mochten er zich in de jaren daarop extreem strenge winters voordoen, dan blijven een aantal locaties op stand-by opereren.

Aardgas uit Groningen

Vanwege de aardbevingen en verzakkingen die door de gaswinning in Groningen ontstaan, zijn de afgelopen jaren duizenden huizen beschadigd. Eerder bleek uit onderzoek dat Groningers naast materiële schade ook met stress en psychische klachten kampen vanwege de gevolgen van de gaswinning op hun leefomgeving.

Duurzaam verwarmen

Duurzaam verwarmen zonder aardgas we zullen dan moeten denken aan verwarmen van de woning op een duurzamere manier. Deze manieren kun je allemaal vinden op ons platform gasloos wonen. Het stappenplan legt stap voor stap uit wat er allemaal moet gebeuren om de gaskraan dicht te draaien in uw woning. Als u klaar bent om de gaskraan dicht te draaien zal u veel geld besparen op de kosten van het gas.

Op zoek naar een professionele en adviserende partner of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: