WTW

Om aan aanscherpende energienormen te kunnen voldoen, spelen warmteterugwin-units een belangrijke rol. Bij een balansventilatie voert het toestel verse lucht toe aan de woning en voert vervuilde lucht mechanisch af aan de hand van geïntegreerde ventilatoren.

Bij een warmteterugwin-unit wordt de afgevoerde lucht gemengd met verse buitenlucht en zo wordt deze warmte overgedragen aan de toegevoerde lucht door de warmteterugwin-unit. Goede ventilatie zorgt voor een goede luchtkwaliteit.

Wtw systeem

Inhoud wtw

Gebruik warmteterugwinunit

Om een woning optimaal gebruik te laten maken van een warmteterugwin-unit, is het belangrijk dat er een goed plan wordt gemaakt om de juiste WTW-unit te selecteren. 

De specialist kan samen met u een goed en gezond plan ontwerpen waar u vele jaren plezier van heeft. Goede ventilatie moet wel voldoen aan hoge eisen. Warmteterugwinning gaat samen met een laag geluidsniveau.

 

Wtw installatie

WTW-unit

De WTW-unit zorgt ervoor dat de temperatuur van de uitgaande lucht wordt gebruikt om de temperatuur van de binnenkomende lucht te beïnvloeden. Dit gebeurt in de warmtewisselaar waar een WTW-systeem mee kan worden voorzien. Zo’n 95% van de energie kan hiermee worden hergebruikt. Daarnaast kan de luchtvochtigheid op peil worden gehouden met behulp van een enthalpiewisselaar. Zo blijft uw woning aangenaam warm in de winter en lekker koel in de zomer.

Verse buitenlucht

De afkorting WTW staat voor warmteterugwinning en is een manier van ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij een WTW-unit wordt de gebruikte, warme lucht eenvoudig afgevoerd en wordt de warmte hiervan overgebracht naar de verse, koude lucht die door het ventilatiesysteem het huis instroomt.

Werking warmteterugwinunit

Net als bij een mechanische ventilator voert de WTW-unit vervuilde lucht af, maar voert daarnaast ook verse lucht aan. De warmte van de vervuilde lucht wordt door de warmtewisselaar overgedragen aan de verse buitenlucht, zodat deze op temperatuur is bij het binnenstromen van de woning.

De uitgaande en inkomende luchtstromen komen hierbij niet met elkaar in aanraking. Vervelende, koude luchtstromen in huis zullen verleden tijd zijn. In de zomer werkt dit juist andersom, waardoor het systeem voor enige verkoeling kan zorgen.

Voorverwarmde lucht

Hoe mooi zou het zijn als u met een warmteterugwin-unit voorverwarmde lucht kunt gebruiken voor het verwarmen van uw woning? Geen radiatoren, geen trage vloerverwarming maar verwarmen met lucht. Ik noem het slim verwarmen.

In een project in Sneek hebben ze van een warmteterugwin-unit met voorverwarmende lucht gebruik gemaakt in een passief huis. In dit project is het unieke dat de woning wordt verwarmd door de warmte uit de zonneboiler. Deze warmte wordt via de WTW-unit en kunststof slangen in de woning gebracht. Op deze manier wordt de woning op temperatuur gehouden. De woning is extreem kierdicht en heeft aan 2,5 kW aan vermogen genoeg warmte.

Warmteterugwinunit in gebouwen

Bij flatgebouwen of appartementen gaat het weer op een andere manier. In de Arnhemse wijk Presikhaaf zijn er voor de bewoners een aantal portiekflats gerenoveerd. Ook hier wordt de woning verwarmd met lucht van de WTW-unit.

De warmte komt uit een cv-ketel die ook het tapwater verzorgt. Ook deze flats zijn zeer goed geïsoleerd en super kierdicht. De flats hebben aan 1 kW voldoende om warm te blijven. De radiator in de woonkamer is volgens de ontwerper van de installatie puur psychologisch. Wanneer men het iets warmer wil, wordt niet de thermostaat omhoog gezet, maar de radiator aan.

Relatieve luchtvochtigheid

Gezonde binnenlucht en goede ventilatie zorgt voor een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. Met een hygrometer is de luchtvochtigheid in de ruimte eenvoudig vast te stellen. Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks ongeveer 10 liter vocht in huis. Natte lucht kan leiden tot benauwdheid waardoor verse buitenlucht toegevoegd moet worden.

Gasmengsels, zoals lucht, kunnen bij temperaturen onder het kookpunt van water slechts een beperkte hoeveelheid waterdamp bevatten. Die hoeveelheid hangt af van de temperatuur en de luchtdruk. Als zo’n gasmengsel meer waterdamp zou bevatten, zou condensatie op gaan treden. Bij temperaturen boven het kookpunt van water kan een gasmengsel een ongelimiteerde hoeveelheid waterdamp bevatten zonder dat condensatie optreedt.

De relatieve luchtvochtigheid is een verhouding die aangeeft hoeveel waterdamp de lucht bevat ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten. Een waarde van 100% wijst op de maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Bij een luchtvochtigheid van 50% bevat de lucht de helft van de maximale hoeveelheid waterdamp. Hoe warmer de lucht, des te meer waterdamp deze kan bevatten.

Buitenshuis kan de luchtvochtigheid enorm variëren, van minder dan 20% tot wel 100%. Binnen bedraagt de relatieve luchtvochtigheid meestal 40 tot 60%. In een geventileerde ruimte kan de vochtigheid, afhankelijk van de weersomstandigheden en eventuele verwarming, echter ook binnenshuis enkele tientallen procenten afwijken. In de badkamer is de luchtvochtigheid meestal het hoogst.

Als de luchtvochtigheid 100% bereikt, zal de onzichtbare waterdamp neerslaan in druppels. Er ontstaat dan mist, dauw of rijp. In kamers zal de relatieve luchtvochtigheid bij de ramen, waar het vooral ’s winters kouder is, hoger zijn dan in het midden van de kamer.

Als de lucht vlak bij het raam zo koud wordt dat de luchtvochtigheid 100% bereikt, moet er waterdamp uit de lucht verdwijnen. De overtollige waterdamp slaat neer op het raam in de vorm van druppeltjes (condens); het raam beslaat.

De relatieve luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer. Dit is een elektronisch apparaat met een sensor of een eenvoudige haarhygrometer. De lengte van de haar is dan de maat voor de luchtvochtigheid.

 

Eenvoudige montage

Om een goed ventilatiesysteem te ontwerpen, dient er vooraf een goed plan gemaakt te worden. Hierbij komen de nodige berekeningen aan te pas. Het is dus nog niet zo eenvoudig om een goed systeem te monteren.

Binnenlucht moet eigenlijk standaard voorzien worden verse buitenlucht. Dat kan een warmteterugwin-unit prima, maar de installatie moet ook in balans zijn. Goede ventilatie moet voldoen aan hogere eisen voor een gezond wooncomfort.

Kanalen zijn vaak al gemonteerd in een woning. Er zijn luchtstromen uit verschillende ruimtes die voorzien moeten worden van verse lucht en de kwaliteit moet goed zijn.

Bij een nieuwbouwwoning kunnen veel ramen niet meer open en zijn voorzien van roosters. Hierdoor ontstaat een andere luchtkwaliteit dan wanneer er een raam opengezet kan worden. Een warmteterugwin-unit zal hiervoor geselecteerd moeten worden.

 

Goede ventilatie

Iedere woning zou voorzien moeten zijn van goede ventilatie. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een goede gezondheid. Een WTW-unit of warmteterugwin-unit kan standaard voorzien worden van een warmtewisselaar zodat ruimtes niet snel afkoelen, maar wel voorzien worden van verse buitenlucht.

De warme lucht wordt gemengd in de WTW-unit en zo bespaart u op de energiekosten. Een warmteterugwin-unit draait op een laag geluidsniveau zodat u ‘s nachts niets merkt van de werkende warmteterugwin-unit.

Bij de warmteterugwinning wordt warme lucht gemengd met de buitenlucht en hierdoor moeten de leidingen worden voorzien van isolatie. In de kanalen kan zo condens ontstaan waardoor de warmteterugwin-unit voorzien moet worden van een condens afvoer.

 

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbare ventilatie installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.