Vloer verwarmen met een warmtepomp

Een ideale combinatie om een warmtepomp de vloer te laten verwarmen. Op de vloer van de woning worden kunststof slangen gemonteerd waar warm water door heen stroomt. Het warme water verwarmd de vloer en geeft de warmte weer af aan de ruimte. Als de vloerverwarming goed is aangelegd kan de warmtepomp op een zeer lage tempratuur de ruimte verwarmen. De ideale tempratuur van het water in de vloer ligt tussen de 30 en 33 graden water iets wat een warmtepomp  met heel weinig energie kan produceren.

Isoleren vloer

Voor dat we kunnen beginnen met een ontwerp van het afgiftesysteem is het belangrijk dat de vloer goed is geïsoleerd. Afhankelijk van een warmteverlies berekening kan het vermogen van het afgiftesysteem worden bepaald. Warmteverlies in een vloer betekend dat de warmte die in de vloer zit verloren gaat en niet aan de ruimte afgeeft. Er zijn diverse mogelijkheden om de vloer te isoleren laat u goed informeren naar de mogelijkheden.

Ontwerp afgiftesysteem

Het ontwerpen van een afgiftesysteem is het werk van een gespecialiseerd bedrijf. Om een goed afgiftesysteem te ontwerpen heeft de engineer gegevens nodig over van de woning. Een warmteverlies berekening is cruciaal voor een woning die met een warmtepomp wordt verwarmd. Deze warmteverlies berekening geeft aan  hoeveel energie de woning naar buiten verliest. Verder is belangrijk om aan te geven waar ramen en deuren zitten. Dit zijn vaak wat koudere plaatsen in de woning hier kan dan het leiding ontwerp rekening mee houden. Ook komt uit het ontwerp het vermogen wat de vloer kan produceren met een warmtepomp naar voren. Een vloer heeft een grote oppervlakte en kan dus veel warmte afgeven maar het is ook prettig als de vloer gelijkmatig warm is. Een juist geselecteerde warmtepomp kan de vloer moeiteloos verwarmen met een aanvoer tempratuur tussen de 30 en 33 graden als het buiten -10 graden is. Het optimale rendement van de warmtepomp krijg je als de aanvoer tempratuur van de warmtepomp zo dicht mogelijk bij  de tempratuur van het afgiftesysteem komt. Het rendement van de warmtepomp wordt aangeven in de documentatie van de warmtepomp. Het rendement wordt aangegeven met COP, hoe hoger de COP hoe zuiniger de warmtepomp is dus minder elektriciteit hij verbruikt.

Vloerverwarming plaatsen

Het plaatsen van het afgiftesysteem de vloerverwarming moet gebeuren volgens het schema wat de engineer heeft gemaakt. Wijk hier niet te veel vanaf want er is berekend hoe de vloer op een duurzame energiezuinige manier lekker warm kan worden. De vloer wordt verdeelt in een aantal vlakken en het leidingwerk van een groep vloerverwarming wordt in een slakkenhuispatroon gelegd. Het grote voordeel hiervan is  dat de vloer zeer gelijkmatig verwarmd kan worden. Alle groepen in de woning zullen ongeveer even groot zijn dat betekend dat in iedere groep evenveel water zit. Het kan voorkomen dat er voor een raam of deur een paar extra lussen gemaakt  moeten worden maar dat zal op de tekening duidelijk worden aangegeven. Het kan voorkomen dat de slangen van de vloerverwarming niet in alle ruimte op dezelfde hart op hart maat aanlegt is. Door de slangen in de vloerverwarming stroomt warm water dat warmte afgeeft aan de vloer. Hierdoor koelt het water ook weer af in de slangen van de vloer. Als er korte lussen gemaakt worden in sommige ruimtes koelt het water in de vloerverwarming op die plaats minder af. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder te werken om het water bij te verwarmen.

Monteren vloerverwarming

Het monteren van een vloerverwarming  moet altijd gebeuren op een vlakke ondergrond. Hoe de leidingen van de vloerverwarming worden gemonteerd hangt vaak af van de ondergrond, er zijn verschillende manieren om de slangen waar het warme water doorheen stroomt goed te monteren. Wat ook belangrijk is dik de afgewerkte vloer moet worden.

Infrezen van de vloerverwarming

Als de vloer van de woning uit een afgewerkte beton of tegelvloer bestaat  en deze is erg hard kan er gekozen worden om het afgiftesysteem in de beton te frezen. De slangen worden nog steeds volgens de tekening in het beton gefreesd. Dit gebeurt met een speciale machine die groeven in de vloer freest die net zo dik zijn als de slang van het afgiftesysteem. De freesmachine freest de groef in de beton en zuigt het vuil ook direct op hierdoor kan de slang schoon in de vloer gemonteerd worden. Het nadeel is vaak dat je niet weet of de betonvloer waar het afgiftesysteem op gemonteerd is aan de onderzijde is geïsoleerd. Indien er een kruipruimte is kan men altijd de onderzijde van de beton vloer nog isoleren waardoor de warmte niet in de kruipruimte gaat ophopen want hier hoeft niets verwarmd te worden.

Draadmatten op beton

Draadmatten zijn ijzeren netten uit de beton bouw. Deze draadmatten hebben mazen van 15 cm bij 15 cm dit is vaak een hartmaat waar de slangen van het afgiftesysteem op worden gemonteerd. De ruimtes waar de slangen van het afgiftesysteem moeten komen te liggen zoals aangegeven op de tekening worden de draadmatten snel en eenvoudig op het beton gelegd. Op de mazen van de draadmatten kan relatief eenvoudig en snel de slangen worden gemonteerd. De draadmatten zijn relatief goedkoop maar het aanleggen van het afgiftesysteem is wat arbeidsintensiever.

Noppenplaten

Noppenplaten zijn kunststof platen die aan elkaar worden geklikt als een puzzel. Als het om een ruimte gaat is dit relatief eenvoudig maar als je meerdere ruimtes aan elkaar moeten maken heb je er wat meer werk aan. Op de platen zitten noppen waar een vloerverwarmingsslang eenvoudig in gelegd kan worden. Je kan iedere hart op hart maat maken. De noppenplaten zijn ook aan de onderzijde geïsoleerd. Hierdoor koelt het water in de vloer minder snel af waardoor de warmtepomp minder tijd kwijt is om de ruimte op tempratuur is. Dit  bespaart energie.

Houten vloer eruit schuimbeton erin

Een woning die gerenoveerd of verbouwd wordt waar een houten ondervloer in ligt en u zou graag vloerverwarming willen met een warmtepomp, daar kan schuimbeton in gestort worden. Als de houten vloer eruit gehaald is dan heeft kan de kruipruimte opgevuld worden met schuimbeton. Schuimbeton bestaat uit lucht met een beton en is ligt, hierdoor hoeft er vaak geen extra constructies worden gemaakt. Schuimbeton heeft gelijk een hoge Rc isolatiewaarde. Als het schuimbeton gestort is kan je een van de hierboven genoemde afgiftesystemen plaatsen. U heeft nooit meer koude voeten en schuimbeton is in combinatie met een juist afgiftesysteem uitstekend te verwarmen met een warmtepomp.

Droogbouwsysteem

Heeft uw woning een houten ondervloer die u niet kunt verwijderen maar zou u graag een vloerverwarming met een warmtepomp willen dan is dit een geschikte toepassing. Een droogbouwsysteem zijn vloerplaten waar de slangen van de vloerverwarming kunnen worden ingelegd. Als het afgiftesysteem volgens het leg plan is aangebracht wordt er met een speciale pasta de vloerplaten dicht gesmeerd. Op de vloerplaten kunt u tegels of een andere vloersoort op monteren. De vloerplaten hebben naar beneden een isolerende werking hierdoor kunt om met een warmtepomp het afgiftesysteem op een efficiënte manier verwarmen. Dit systeem is ook uitstekend geschikt om wandverwarming te maken. Als de platen aan de wand zijn gemonteerd kunnen de leidingen in de wandplaten gemonteerd worden. De wandplaten kunnen door de stukadoor worden dicht gesmeerd. Let op je kan niet zomaar iets aan de wand ophangen!

Vloerverwarming verdelers

De vloerverwarming verdeler is het hart van het afgiftesysteem. Het zorgt ervoor dat het warme water in iedere groep van de vloerverwarming gelijktijdig wordt verdeelt. Hierdoor wordt de vloer overal en gelijkmatig verwarmd. Voor een warmtepomp vloerverwarming moet er gebruik gemaakt worden van een gesloten vloerverwarming verdelen. Deze verdeler heeft geen transport pomp die het warme water weer met het retourwater  mengt. De warmtepomp kan zeer effectief er voor zorgen dat het warme water door de vloerverwarmingsbuizen stroomt. De vloerverwarming verdeler moet ook voorzien zijn van flowmeters, hiermee kan je er voor zorgen dat iedere groep evenveel water krijgt en zorgt ervoor door de warmtepomp zeer efficiënt warm water kan maken.

temperatuur regelen per ruimte

De vloerverwarming verdeler kan op een eenvoudige manier aangestuurd worden om diverse ruimtes te verwarmen met een zone regeling. Een zone regeling zorgt ervoor dat de uitgekozen ruimte een thermostaat  krijgt en op de vloerverwarming verdeler wordt een elektronische klep geplaatst die door de thermostaat wordt aangestuurd. Er zijn hierin ook diverse mogelijkheden u kan iedere zone van de vloerverwarming individueel aansturen maar kan ook kiezen voor een centrale aansturing van de vloerverwarming. Er moeten wel altijd een aantal groepen uitgesloten worden die niet aangestuurd worden door een zone regeling. Een warmtepomp voert  namelijk warm water van ongeveer 33 graden aan en moet goed verdeeld worden in de vloerverwarming verdeler.

 

Elektrische vloerverwarming