Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Vloer verwarmen warmtepomp
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

in

Warmtepomp

Vloer verwarmen warmtepomp

Vloer verwarmen warmtepomp. Om een vloer te verwarmen met een warmtepomp moeten er vooraf goede berekeningen gemaakt worden. Een ideale combinatie om een warmtepomp de vloer te laten verwarmen. Op de vloer van de woning worden kunststof slangen gemonteerd waar warm water door heen stroomt.  Het warme water verwarmt de vloer en geeft de warmte weer af aan de ruimte. Als de vloerverwarming goed is aangelegd kan de warmtepomp op een zeer lage temperatuur de ruimte verwarmen. De ideale temperatuur van het water in de vloer ligt tussen de 30 en 33 graden water, iets wat een warmtepomp met heel weinig energie kan produceren.

vloerverwarming met een warmtepomp

Vloer verwarmen warmtepomp

Vloerverwarming is een vorm van stralingsverwarming die warme lucht laat circuleren via een systeem van buizen, pijpen of leidingen onder de vloer. De warmtepomp is een apparaat dat warmte van de ene plaats naar de andere overbrengt. Hij kan gebruikt worden om een ruimte te verwarmen of te koelen, en hij kan ook gebruikt worden om warmte op te slaan. Vloerverwarming met een warmtepomp is een efficiënte manier om een ruimte te verwarmen, omdat de pomp de warme lucht gelijkmatig door de hele ruimte laat circuleren. De pomp kan ook gebruikt worden om de ruimte te koelen, door de lucht in de tegenovergestelde richting te laten circuleren.

Vloerverwarming met een warmtepomp is een efficiënte manier om een ruimte te verwarmen of te koelen, omdat de pomp de lucht gelijkmatig door de hele ruimte laat circuleren.

Warmteverliesberekening

Waarom een warmteverliesberekening zo belangrijk is? Om het vermogen van de warmtepomp goed te kunnen berekenen is het belangrijk dat de warmteverliezen van de woning bekend zijn.
Warmteverliezen ontstaan door dat koude buitenlucht binnenkomt. Een transmissie berekening gaat na hoeveel warmte de woning verliest.

Vloerverwarming efficiënte manier met warmtepomp

Vloerverwarming is een efficiënte manier om uw huis te verwarmen, en een warmtepomp kan helpen om het rendement van uw vloerverwarmingssysteem op te voeren. Door warme lucht door een netwerk van buizen te laten circuleren, verwarmt vloerverwarming gelijkmatig uw hele huis. Dit betekent dat u niet hoeft te vertrouwen op traditionele verwarmingsmethoden, zoals radiatoren, die kamers vaak benauwd en oververhit laten aanvoelen. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en gebruikt die om uw huis te verwarmen.

Dit betekent dat u uw huis zelfs midden in de winter warm kunt houden, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over torenhoge energierekeningen. In combinatie kunnen vloerverwarming en een warmtepomp een ideale manier zijn om uw huis te verwarmen.

Isoleren vloer

Voor dat we kunnen beginnen met een ontwerp van het afgiftesysteem is het belangrijk dat de vloer goed is geïsoleerd. Afhankelijk van een warmteverlies berekening kan het vermogen van het afgiftesysteem worden bepaald. Warmteverlies in een vloer betekent dat de warmte die in de vloer zit verloren gaat en niet aan de ruimte afgeeft. Er zijn diverse mogelijkheden om de vloer te isoleren laat u goed informeren naar de mogelijkheden.

Ontwerp afgiftesysteem

Het ontwerpen van een afgiftesysteem is het werk van een gespecialiseerd bedrijf. Om een goed afgiftesysteem te ontwerpen heeft de engineer gegevens nodig over van de woning. Een warmteverlies berekening is noodzakelijk voor een woning die met een warmtepomp wordt verwarmd. Deze warmteverlies berekening geeft aan hoeveel energie de woning naar buiten verliest. Verder is belangrijk om aan te geven waar ramen en deuren zitten. Dit zijn vaak wat koudere plaatsen in de woning, hier kan dan het leidingenontwerp rekening mee houden. Ook komt uit het ontwerp het vermogen wat de vloer kan produceren met een warmtepomp naar voren. 

Een vloer heeft een grote oppervlakte en kan dus veel warmte afgeven, maar het is ook prettig als de vloer gelijkmatig warm is. Een juist geselecteerde warmtepomp kan de vloer moeiteloos verwarmen met een aanvoer temperatuur tussen de 30 en 33 graden als het buiten -10 graden is. Het optimale rendement van de warmtepomp krijg je als de aanvoer temperatuur van de warmtepomp zo dicht mogelijk bij de temperatuur van het afgiftesysteem komt. Het rendement van de warmtepomp wordt aangeven in de documentatie van de warmtepomp. Het rendement wordt aangegeven met COP, hoe hoger de COP hoe zuiniger de warmtepomp is dus minder elektriciteit hij verbruikt.

plattegrond_1

Vloerverwarming plaatsen

Het plaatsen van het afgiftesysteem, de vloerverwarming moet gebeuren volgens het schema wat de engineer heeft gemaakt. Wijk hier niet te veel vanaf want er is berekend hoe de vloer op een duurzame energiezuinige manier lekker warm kan worden. De vloer wordt verdeeld in enkele vlakken en het leidingwerk van een groep vloerverwarming wordt in een slakkenhuispatroon gelegd. Het grote voordeel hiervan is dat de vloer zeer gelijkmatig verwarmd kan worden. 

Alle groepen in de woning zullen ongeveer even groot zijn, dit betekent dat in iedere groep evenveel water zit. Het kan voorkomen dat er voor een raam of deur een paar extra lussen gemaakt moeten worden, maar dat zal op de tekening duidelijk worden aangegeven. Het kan voorkomen dat de slangen van de vloerverwarming niet in alle ruimte op dezelfde hart-op-hart maat aanlegt, is. Door de slangen in de vloerverwarming stroomt warm water dat warmte afgeeft aan de vloer. Hierdoor koelt het water ook weer af in de slangen van de vloer.

Als er korte lussen gemaakt worden in sommige ruimtes koelt het water in de vloerverwarming op die plaats minder af. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder te werken om het water bij te verwarmen.

Monteren vloerverwarming

Het monteren van een vloerverwarming moet altijd gebeuren op een vlakke ondergrond. Hoe de leidingen van de vloerverwarming worden gemonteerd hangt vaak af van de ondergrond, er zijn verschillende manieren om de slangen waar het warme water doorheen stroomt goed te monteren. Wat ook belangrijk is dik de afgewerkte vloer moet worden.

Infrezen vloerverwarming

Als de vloer van de woning uit een afgewerkt beton of tegelvloer bestaat en deze is erg hard kan er gekozen worden om het afgiftesysteem in het beton te frezen. De slangen worden nog steeds volgens de tekening in het beton gefreesd. Dit gebeurt met een speciale machine die groeven in de vloer freest die net zo dik zijn als de slang van het afgiftesysteem. 

De freesmachine freest de groef in het beton en zuigt het vuil ook direct op, hierdoor kan de slang schoon in de vloer gemonteerd worden. Het nadeel is vaak dat je niet weet of de betonvloer waar het afgiftesysteem op gemonteerd is aan de onderzijde is geïsoleerd. Wanneer er een kruipruimte is kan men altijd de onderzijde van de betonvloer nog isoleren waardoor de warmte niet in de kruipruimte gaat ophopen want hier hoeft niets verwarmd te worden.

Draadmatten op beton

Draadmatten zijn ijzeren netten uit de betonbouw. Deze draadmatten hebben mazen van 15 cm bij 15 cm, dit is vaak een hartmaat waar de slangen van het afgiftesysteem op worden gemonteerd. De ruimtes waar de slangen van het afgiftesysteem moeten komen te liggen zoals aangegeven op de tekening worden de draadmatten snel en eenvoudig op het beton gelegd. Op de mazen van de draadmatten kan relatief eenvoudig en snel de slangen worden gemonteerd. De draadmatten zijn relatief goedkoop, maar het aanleggen van het afgiftesysteem is wat arbeidsintensiever.

Noppenplaten

Noppenplaten zijn kunststof platen die aan elkaar worden geklikt als een puzzel. Als het om een ruimte gaat is dit relatief eenvoudig, maar als je meerdere ruimtes aan elkaar moeten maken heb je er wat meer werk aan. Op de platen zitten noppen waar een vloerverwarmingsslang eenvoudig in gelegd kan worden. Je kunt iedere hart-op-hart maat maken. De noppenplaten zijn ook aan de onderzijde geïsoleerd. Hierdoor koelt het water in de vloer minder snel af waardoor de warmtepomp minder tijd kwijt is om de ruimte op temperatuur is. Dit bespaart energie.

Houten vloer eruit schuimbeton erin

Een woning die gerenoveerd of verbouwd wordt waar een houten ondervloer in ligt en u zou graag vloerverwarming willen met een warmtepomp, daar kan schuimbeton in gestort worden. Als de houten vloer eruit gehaald is dan heeft kan de kruipruimte opgevuld worden met schuimbeton. Schuimbeton bestaat uit lucht met een beton en is licht, hierdoor hoeft er vaak geen extra constructies worden gemaakt. Schuimbeton heeft gelijk een hoge RC-isolatiewaarde. Als het schuimbeton gestort is, kun je een van de hierboven genoemde afgiftesystemen plaatsen. U heeft nooit meer koude voeten en schuimbeton is in combinatie met een juist afgiftesysteem uitstekend te verwarmen met een warmtepomp.

Droogbouwsysteem

Heeft uw woning een houten ondervloer die u niet kunt verwijderen, maar zou u graag een vloerverwarming met een warmtepomp willen dan is dit een geschikte toepassing. Een droogbouwsysteem zijn vloerplaten waar de slangen van de vloerverwarming kunnen worden ingelegd. Als het afgiftesysteem volgens het leg plan is aangebracht wordt er met een speciale pasta de vloerplaten dicht gesmeerd. Op de vloerplaten kunt u tegels of een andere vloersoort op monteren. 

De vloerplaten hebben naar beneden een isolerende werking hierdoor kunt om met een warmtepomp het afgiftesysteem op een efficiënte manier verwarmen. Dit systeem is ook uitstekend geschikt om wandverwarming te maken. Als de platen aan de wand zijn gemonteerd kunnen de leidingen in de wandplaten gemonteerd worden. De wandplaten kunnen door de stukadoor worden dicht gesmeerd. Let op je kunt niet zomaar iets aan de wand ophangen!

Vloerverwarming verdelers

De vloerverwarming verdeler is het hart van het afgiftesysteem. Het zorgt ervoor dat het warme water in iedere groep van de vloerverwarming gelijktijdig wordt verdeeld. Hierdoor wordt de vloer overal en gelijkmatig verwarmd. Voor een warmtepomp vloerverwarming moet er gebruik gemaakt worden van een gesloten vloerverwarming verdelen. 

Deze verdeler heeft geen transport pomp die het warme water weer met het retourwater mengt. De warmtepomp kan zeer effectief er voor zorgen dat het warme water door de vloerverwarmingsbuizen stroomt. De vloerverwarming verdeler moet ook voorzien zijn van flowmeters, hiermee kun je er voor zorgen dat iedere groep evenveel water krijgt en zorgt ervoor door de warmtepomp zeer efficiënt warm water kan maken.

lovakecokunststof_1

Temperatuur regelen per ruimte

De vloerverwarming verdeler kan op een eenvoudige manier aangestuurd worden om diverse ruimtes te verwarmen met een zone regeling. Een zone regeling zorgt ervoor dat de uitgekozen ruimte een thermostaat krijgt en op de vloerverwarming verdeler wordt een elektronische klep geplaatst die door de thermostaat wordt aangestuurd. 

Er zijn hierin ook diverse mogelijkheden, u kunt iedere zone van de vloerverwarming individueel aansturen, maar kan ook kiezen voor een centrale aansturing van de vloerverwarming. Er moeten wel altijd enkele groepen uitgesloten worden die niet aangestuurd worden door een zone regeling. Een warmtepomp voert namelijk warm water van ongeveer 33 graden aan en moet goed verdeeld worden in de vloerverwarming verdeler.

Elektrische vloerverwarming

Vloer verwarmen met een warmtepomp

Vloer verwarmen zonder gas zoals u leest is het niet zo eenvoudig om een woning te verwarmen met een vloerverwarming.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

hoogtemperatuur warmtepomp
Warmtepomp
hybride warmtepomp scoort
Hybride warmtepomp
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepomp

1 gedachte over “Vloer verwarmen warmtepomp”

  1. Pingback: 6 tips voor een zwembad warmtepomp - Gasloze Woningen

Reacties zijn gesloten.