Aardwarmtepomp

Aardwarmtepomp

Aardwarmtewarmtepomp

De aardwarmtepomp is een innovatieve manier om een huis te verwarmen en te koelen. Dit aardwarmtepomp maakt gebruik van de natuurlijke hulpbron  de aarde, die zelfs tijdens de wintermaanden temperaturen boven het vriespunt kunnen handhaven. 

Het doet dit door koele lucht aan te zuigen die diep onder de grond is opgewarmd, en door water uit warmwaterbronnen te gebruiken om de zaak in elk seizoen soepel en efficiënt te laten draaien. Geothermische warmtepompen zijn vaak kosteneffectieve dan traditionele warmtepompen.

Aardwarmte

Wat is nu het verschil tussen aardwarmte en geothermische energie? Het blijkt dat het niet zo’n groot verschil is als je zou denken. Aardwarmtezones hebben vaak een grotere diepte en kunnen dus voor verwarming worden gebruikt. 

Bodemzones variëren van 10 tot 30 meter diep en zorgen voor een gelijkmatige verdeling over uw huis of kantoorruimte – perfect voor zowel koeling als verwarming.

 

Aardwarmtewarmtepomp

Hoe werkt een grondgebonden warmtepomp?

Grondgebonden of aardwarmtepompen  halen de energie die ze nodig hebben om te verwarmen uit de diepe ondergrond. Er worden meerdere  boorgaten  diep geboord en gevuld met water, dat een pomp onttrekt voor gebruik als verwarmingssysteem in de wintermaanden.

 De temperatuur van de grond blijft het hele jaar door gemiddeld 10 graden Celsius, wat betekent dat zelfs bij vriezend weer warmte kan worden geleverd door het onttrekkingsproces.

2 soorten grondgebonden warmtepompen

2 soorten grondgebonden warmtepompen

  • Een brine/water warmtepompheeft een gesloten circuit  en de aarde, grond of een   waterbron als warmtebron heeft. 
  •  Een water/water warmtepompdie heeft een open circuit en in alle gevallen een waterbron als bron heeft, vaak wordt  hiervoor oppervlakte water gebruikt.

Brine-water warmtepomp

De bine-water warmtepomp maakt gebruik van een buizenstelsel met gesloten circuit dat gewoonlijk onder de grond wordt aangelegd, waardoor water met een antivriesmengsel  heen wordt gepompt. 

De grond blijft in de winter meestal warmer dan buiten en wanneer het water naar de leidingen onder uw voeten loopt, nemen ze een deel van deze warmte van onderen over zonder dat u het merkt. Deze warmte kan vervolgens worden gebruikt om de woning te verwarmen.

Leidingen in de grond

De leidingen worden horizontaal of verticaal gelegd, afhankelijk van de ruimte op het perceel. Wanneer er een grote tuin beschikbaar is, kunnen horizontale leidingen in alle richtingen worden gemonteerd.

 Verticale installatie vergt meer tijd door de grotere complexiteit van het  perceel en tuin ontwerp. Dit buizenstelsel kan horizontaal of op verschillende hoogten in de grond worden gelegd, afhankelijk van hoeveel ruimte u hebt – horizontaal is alleen mogelijk als er genoeg ruimte is, zoals in de meeste grote tuinen aangezien deze buizen relatief ondiep onder de grond liggen, is het niet al te moeilijk om ze te leggen.

Gesloten circuit

Het water in uw warmtepomp wordt gescheiden gehouden van de grond door een afgesloten circuit. Dit betekent dat zelfs als er chemicaliën in zouden lekken, deze niet naar buiten zouden sijpelen om het grondwater of de grond eronder te verontreinigen!

 Met giftige stoffen zoals antivries vermengd met gedestilleerd water en leidingwater is verontreiniging van onze natuurlijke hulpbronnen altijd een probleem. Maar omdat dit gesloten systeem verontreinigende stoffen beter afschermt dan andere vormen van de warmtepomp.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp maakt gebruik van  een ‘open circuit’. Dit betekent dat er een ingaande leiding is die water oppompt uit een bron en een uitgaande leiding die het water op een ander plek in de bron terugpompt.

 Deze bron kan een waterbron zijn in de  grond  maar in de meeste  gevallen is het een waterbron aan de oppervlakte zijn zoals een vijver of open water.

 Wanneer het water uit een bron wordt gepompt, zal het warmer zijn dan het retourwater. De warmtepomp onttrekt warmte uit het water en deze gebruikt de   energie op om ruimteverwarming en tapwater warm te maken. Daarbij verbruikt de pomp elektriciteit.

Hoe werkt een aardwarmtepomp?

Wanneer een geothermische warmtepomp wordt geïnstalleerd, maakt hij gebruik van de constante temperatuur van de aarde om de temperatuur in uw huis aangenaam te houden. Geothermische systemen maken gebruik van een uitgebreid netwerk van leidingen om met één systeem meerdere kamers te koelen of te verwarmen.

Geothermische warmtepomp

Geothermische warmtepomp werkt door gebruik te maken van de natuurlijke thermische energie van de aarde; hierdoor wordt water opgewarmd dat via leidingen naar woningen wordt gevoerd voor verwarmingsdoeleinden tijdens de wintermaanden wanneer er niet genoeg zonlicht beschikbaar is voor zonnepanelen, terwijl de lucht binnenin ’s zomers wordt afgekoeld via verdampingstechnologie omdat ze geen toegang hebben tot temperaturen op grondniveau.

Warmtewisselaar

 Het water wordt verwarmd, gaat het door een warmtewisselaar voordat het samenkomt met het koelmiddel. Hierbij verandert de energie van de ene vorm in de andere en een deel van die latente thermische energie wordt kinetisch in de vorm van gas, zodat de wet van behoud van energie gehandhaafd blijft – net als bij het koken van een theeketel!

 De verdamperplaatwisselaars worden ook wel “warmtepompen” genoemd, omdat ze werken door hun opgeslagen potentiaal over te brengen naar iets anders – namelijk koude lucht in uw huis of vriesruimte waar u voedsel vastgevroren bewaart.

 Door de druk op deze gassen bij hogere temperaturen op te voeren, zodat meer moleculen sneller kunnen bewegen dan andere (denk aan het rijden op een ijzige weg), hebben we al genoeg beweging gecreëerd om onze thermostaat hoger te zetten zonder dat we daarvoor een ander soort vermogen nodig hebben.

De bron opladen

De retourleiding van de aardwarmtepomp, ongeacht of het een open of gesloten bron is, is altijd kouder dan het water dat erin gepompt is om te verwarmen. Immers, een aardwarmtesysteem onttrekt energie zoals hierboven beschreven.

 Dus je haalt de koeling uit je bron en vervangt die door verwarming – als je dit jaren achtereen zou doen zonder mankeren dan zal uiteindelijk je hele systeem totaal afgekoeld zijn en zal er ook niet genoeg warmte meer zijn voor welk type warmtepomp dan ook! 

Daarom moeten putten zich ’s zomers  opladen. Dit gebeurt door de woning in de zomer te koelen zodat de warmte weer aan de bron kan worden terug gegeven aan de bron.

 

Subsidie 2021 aardwarmtepompen

De overheid stimuleert duurzame investeringen.

Als u een aardwarmtepomp aankoopt dan heeft u recht op een warmtepomp subsidies Dit geldt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Deze grondgebonden warmtepomp subsidies zijn onderverdeeld in verschillende product- en doelgroepen. Per merk of toepassing zijn er verschillende producten die in aanmerking komen.

 De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het soort warmtepomp installatie en het vermogen. Naast subsidie op de aardwarmtepompen, zijn er ook subsidies op bijvoorbeeld het isoleren van uw woning. Met deze grondgebonden warmtepomp subsidies is het nog aantrekkelijker om uw woning duurzaam te verwarmen.

Op zoek naar een professionele en adviserende partner of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: