De warmtepomp

De warmtepomp

De warmtepomp – het duurzame alternatief voor de cv-ketel. Met de gestegen gasprijzen en schaarste is het nu rendabeler dan ooit tevoren! Een warmtepomp werkt met een zeer hoog rendement op elektriciteit en bespaart u geld op uw energierekening. Bovendien kunt u door de lage CO₂-uitstoot (in vergelijking met conventionele ketels) nog MEER besparen door ook zonnepanelen te gebruiken voor energieopwekking.

De warmtepomp. U bent zich er misschien niet van bewust, maar dit apparaat is een slimmere manier om warm te blijven in de winter!

Warmtepomp kopen alle informatie vindt u op gaslozewoningen.nl

De warmtepomp werd geïntroduceerd als alternatief voor de traditionele centrale verwarmingsketels omdat die niet langer betaalbaar of beschikbaar zijn door de wereldwijde gastekorten en stijgende prijzen. Maar wat is er uniek aan deze toestellen? Ze worden aangedreven door elektriciteit – die u ook kunt opwekken met zonnepanelen als u ze aan elkaar koppelt!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een ingenieus apparaat waarmee huiseigenaren kunnen besparen op hun verwarmingskosten door gebruik te maken van de kracht van de natuur. Maar wat zijn het precies? Welke versies bestaan er en hoe weet u of er een geschikt is voor uw huis of bedrijf? Hoeveel kost het en aan welke onderdelen moet u bijzondere aandacht besteden om veel voorkomende valkuilen bij de installatie te vermijden? In het volgende artikel worden deze vragen beantwoord met links, zodat de lezers ook meer over elk onderwerp te weten kunnen komen:

Lucht-water warmtepomp

Wat is een warmtepomp? Is een type verwarmingssysteem dat energie van de ene plaats naar de andere overbrengt. Er zijn twee types: lucht- en waterbron. Kan iedereen het toepassen? Ja, maar niet in alle klimaten vanwege de ruimte voor installatie of het ontwerp van de dakconstructie (zolder) van uw huis. Het kan te duur zijn als u ergens woont met lage temperaturen ver onder het vriespunt in de winter, omdat ze elektriciteit nodig hebben om te werken en meer kosten dan andere traditionele methoden zoals radiatoren, aangezien er ook een stijging zal zijn op de energierekeningen tijdens perioden met een piek in het stroomverbruik, zoals in de koude maanden. Waar moet ik op letten voordat ik mijn eigen toestel thuis installeer? U moet er zeker van zijn dat het apparaat goed kan werken zonder lawaai te maken.

Wat is een warmtepomp eigenlijk?

Een warmtepomp is een duurzaam verwarmings- en koelsysteem dat gebruik kan maken van elektriciteit of andere energiebronnen. Het onttrekt de omgevingswarmte aan een bron, zoals uw boiler of buitenlucht, en pompt vervolgens deze verwarmde koelvloeistof door spoelen in de muren van uw huis om ofwel de ruimte op koude dagen op te warmen door warmte aan de binnenkant van het huis te onttrekken; of omgekeerd warme vochtige lucht naar buiten te pompen met grote droge oppervlakken zoals daken om comfort te bieden tijdens de verschroeiende zomermaanden. Een warmtepomp is een efficiënte manier om ervoor te zorgen dat u comfortabel blijft, ongeacht de tijd van het jaar! De toepassingen voor de woning beperken zich niet tot dat. Ook in grote bedrijfsgebouwen, ziekenhuizen en productiefaciliteiten zijn warmtepompen te vinden! Misschien heeft u er al eens van gehoord of er een gezien op een bouwplaats, maar als u nieuwsgierig bent naar wat ze doen, kijk dan eens naar deze link waar alles staat over warmtepompen: Wat is een warmtepomp op gaslozewoningen.nl

Grondgebonden warmtepomp grondboring

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp zet uw overtollige thermische energie om in elektriciteit. Wat zegt de naam van een warmtepomp u? Hij pompt al die opgeslagen, ongewenste warmte in de winter weg door gebruik te maken van twee verschillende kookpunten voor vloeistoffen bij verschillende drukken om meer dan tweemaal zoveel latente of voelbare thermische energie te onttrekken aan de bron buiten de lucht, de grond, omgevingswater) zonder de omgeving eromheen op te warmen – een proces dat “koeling” wordt genoemd.

Warmte wordt vaak gegenereerd tijdens het conditioneren van de ruimte… dus waarom die warmte niet hergebruiken in plaats van zo’n overvloedige bron ongebruikt te laten? Een koelkast werkt ook volgens dit principe: binnenin bevindt zich koelvloeistof die kookt (en verdampt) wanneer ze wordt verwarmd; en later weer condenseert in vloeibare vorm. Een warmtepomp is een apparaat dat hetzelfde principe gebruikt als een airconditioner om warmte-energie aan één plaats te onttrekken en op een andere weer af te geven. Het verschil is dat ze, in plaats van elektriciteit te gebruiken zoals conventionele koelsystemen doen, natuurlijke hulpbronnen zoals water of de omgevingstemperatuur op grondniveau gebruiken om dingen te kunnen koelen zonder dat er energie nodig is – en dit alles terwijl ze geen broeikasgassen produceren!

Wat kost een warmtepomp?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zijn gegevens nodig zoals gasverbruik, isolatieniveau, aantal vierkante meters. Het type en de capaciteit van de warmtepomp kunnen dan nauwkeuriger worden bepaald. De kosten voor een nieuw verwarmingssysteem zullen afhangen van factoren zoals het klimaat (hoogte) van uw locatie, hoeveel energie u per maand vs. jaar verbruikt en welke brandstofbron uw huidige systeem gebruikt om te bepalen of het voor u financieel zinvol is om op grotere of kleinere capaciteit over te schakelen.

Kosten warmtepomp en cv ketel

Als consument denkt u misschien na over de investering die nodig is om een warmtepomp te installeren. Vergeleken met het installeren van een verwarmingsketel in uw huis is het in eerste instantie duurder, maar minder energie-intensief. Eenmaal correct geïnstalleerd en onderhouden, zult u na verloop van tijd veel minder geld hebben uitgegeven aan nutsvoorzieningen, aangezien deze systemen efficiënt genoeg zijn om hun kosten terug te verdienen binnen slechts ongeveer 10 jaar van werking!

Soorten warmtepomp

Er zijn twee hoofdtypes warmtepompen: lucht-lucht en waterbron. Lucht is het handigst om als verwarmingssysteem te gebruiken omdat het gratis is, maar er kunnen enkele nadelen zijn zoals plaatsingsbeperkingen of ventilatieproblemen voor binnenunits in krappe ruimtes zoals zolders of kleine kantoren. Watersystemen bieden meer stabiliteit bij gebruik in combinatie met andere bronnen, omdat ze niet afhankelijk zijn van temperatuurschommelingen van seizoen tot seizoen buiten, waardoor ze minder efficiënt kunnen zijn dan een luchtsysteem als het niet goed onderhouden wordt tijdens koele seizoenen, wat nadelige gevolgen kan hebben voor iedereen die het hele jaar door vertrouwt op deze vorm van energie, zonder zich ervan bewust te zijn dat onderhoud nodig is tijdens perioden waarin de temperatuur aanzienlijk daalt tot onder de 50 graden gedurende langere perioden als gevolg van blootstelling door leidingen die in gebouwen uitkomen, niet voldoende is.

Lucht-water warmtepomp

Een nieuwe manier om een gebouw te verwarmen, een lucht/waterpomp is het alternatief voor gasgestookte cv-ketels voor particulier of kleinzakelijk gebruik. Dit duurzame systeem produceert warm water uit radiatoren en vloeren, maar ook uit kranen bij lage temperaturen. De brandstof van dit klimaatsysteem kan bestaan uit elektrische energie met 20% gemengd met buitenlucht met 80%. Een groot deel van de energie wordt onttrokken via geventileerde buitenunits die altijd onderhoud nodig hebben, terwijl binnensystemen de onttrokken warmte opwaarderen tot bruikbare niveaus met behulp van boilervaten die nodig zijn voor de aanvoer van kokend koud water.

Lucht-lucht warmtepomp

Een Single Split Air Conditioner is de beste oplossing voor een slaapkamer van elke grootte. Maar Multi Splits zijn beschikbaar om met gemak meerdere kamers tegelijk te koelen en te verwarmen in een kantorencomplex of een andere soortgelijke gebouwopstelling.

Water-water warmtepomp

Een water/water-warmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of open bronsysteem genoemd omdat het een open en niet afgesloten energiebron is, maakt gebruik van de hydrothermale cyclus om thermische energie aan ondergrondse bronnen te onttrekken. Het onttrekt deze energie door verontreinigd water op één plaats op te pompen en vervolgens datzelfde vuile verontreinigde water terug te voeren naar een andere plaats, maar op een iets ander niveau, zodat er druk ontstaat die het verwarmde grondwater dat zich daaronder bevindt, naar buiten perst. Het zuiveringsproces neemt ongeveer vier uur per dag in beslag voor elk onttrekkingspunt en kan worden opgezet op privéterrein zoals woonwijken of op industrieterreinen waar een hogere capaciteitsvraag is, zoals magazijnen met zware machines die koelsystemen nodig hebben (bijvoorbeeld gekoelde airconditioning).

Grondgebonden warmtepomp

Een grond/water-warmtepomp is een gesloten bron die water gebruikt om een omgeving te creëren voor het absorberen van de warmte van de grond of een ander waterlichaam. De geabsorbeerde energie wordt vervolgens opgewaardeerd en naar behoefte teruggestuurd naar uw huis in de vorm van warme tapkranen, radiatoren of vloerverwarming. Dus in plaats van grote bedragen te betalen aan stookolie dit winterseizoen, kunt u gewoon achterover leunen met wat chocolademelk en uw nieuwe systeem al het werk laten doen!

Ventilatie warmtepomp

Deze warmtebron is een veelbelovende oplossing voor mensen die in een appartement wonen en op hun verwarmingskosten willen besparen. Het is ook milieuvriendelijk omdat het alleen de ventilatielucht van uw huis of gebouw gebruikt in plaats van externe bronnen zoals gas, olie, kolen enzovoort! De installatie kan kleiner worden gemaakt dan die van een buitenunit, zodat u meer waar voor uw geld krijgt. Dit systeem heeft echter ook nadelen, namelijk de beperkte capaciteit, waardoor er niet genoeg warm water geproduceerd kan worden, zelfs als er meerdere mensen tegelijk gebruik van maken – wat betekent dat sommige huizen extra externe verwarmingsmethoden nodig hebben, zoals elektrische boilers of radiatoren (afhankelijk van wat het beste werkt).

Hybride warmtepomp

Dit is een combinatie van een gasgestookte cv-ketel en een lucht/water-warmtepomp. De luchtboiler is licht en heeft niet dezelfde capaciteit als een stoom- of warm-olietank, wat betekent dat u altijd brandstof moet gebruiken voor uw keukenapparatuur. Wanneer alle kosten echter worden opgeteld (TCO), wordt duidelijk dat u ongeveer tien euro per jaar kunt besparen ten opzichte van wat het zou kosten als u slechts één apparaat alleen zou gebruiken zonder dit systeem. Door in één keer twee apparaten met hun afschrijvings- en onderhoudskosten in de vergelijking op te nemen, krijgen we namelijk meteen nauwkeurigere resultaten! Met een volledig elektrische warmtepomp zijn de besparingen nog veel groter, omdat u minder energie verbruikt en geen staangeld hoeft te betalen bij het volledig afsluiten van het gas. Onze mening is dat het het overwegen waard is, omdat ze in sommige gevallen van grote vermogens gunstiger kunnen zijn, maar zorgvuldigheid is altijd geboden!

Lucht of aardwarmtepomp?

Een luchtwarmtepomp is een verzamelnaam voor baanbrekende, geavanceerde technologie. Het afgiftesysteem kan verschillen van de ene tot de andere, maar ze leiden allemaal tot comfort en besparingen op uw energierekening! Dus welke moet u kiezen? Voor langdurige tevredenheid met minimaal onderhoud is een luchtwarmtepomp het meest geschikt omdat deze financieel zeer aantrekkelijk is. Lucht- of grondwarmtepompen? Luchtwarmtepompsystemen zijn veel betaalbaarder en kunnen in een dag worden geïnstalleerd. Bodembronnen vereisen graafwerkzaamheden, het boren naar waterreservoirs en het oppompen van de ondergrondse vloeistof door pijpen die het terug naar het verwarmingssysteem van uw gebouw leiden.

De dimensionering is een belangrijke overweging bij de beslissing welk type unit het best aan uw behoeften zal voldoen: luchtbronnen nemen minder ruimte in dan geothermische oplossingen omdat ze alleen afhankelijk zijn van de atmosferische temperatuur in plaats van de eeuwenoude thermische massa van de aarde; ook de benodigde elektrische energie (om de ventilatoren te laten draaien) kan aanzienlijk minder kosten met traditionele units, omdat hun lagere temperaturen betekent dat u minder BTU’s per graad F verandering nodig hebt, terwijl geothermische systemen grotere volumes aardgas of olie nodig hebben.

Zwembad warmtepomp

Heb je ooit in het zwembad gelegen op een warme dag en gedacht hoe fijn het zou zijn als er een airconditioningsysteem voor zwembaden bestond? Wel, nu is uw wens uitgekomen. Een zwembad is bij uitstek geschikt voor een lucht/water-warmtepomp, omdat die het water efficiënt verwarmt en daarbij gebruik maakt van de buitenlucht. De pomp onttrekt warmte aan de omgevingstemperatuur buiten en zet die thermische energie om in hogere temperatuurniveaus die vervolgens rechtstreeks worden overgedragen aan de vloeistof die wordt verwarmd via wat “warmte-uitwisseling” wordt genoemd Hierdoor kan dit type verwarmingstoestel – het meest efficiënt bij constante watertemperaturen – zijn wonderen verrichten met minder elektriciteit dan andere types zoals gas- of propaanmodellen nodig hebben; en dit alles zonder schadelijke emissies te genereren! Waarom energie verspillen aan het verwarmen van uw zwembad als het ook het huis kan verwarmen? Het innovatieve van deze systemen is dat ze in staat zijn om zowel een zwembad als een hele woning te verwarmen. Dit bespaart geld, tijd en moeite omdat u maar één systeem nodig heeft voor alle doeleinden!

De technologie achter deze nieuwe uitvinding is zorgvuldig ontworpen, zodat elke centimeter ruimte efficiënt kan worden benut en u maximaal voordeel oplevert. Bijvoorbeeld, als er niet genoeg water in het zwembad zit of te veel op zonnige dagen, geen zorgen – stel ze gewoon goed in met enkele aanpassingen van onze experts bij Thermal Pool Systems Inc, waar we gespecialiseerd zijn in het ontwerpen van innovatieve producten zoals deze!

Subsidie warmtepomp

De overheid heeft een manier gevonden om duurzaamheid te stimuleren door middel van subsidies. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit zeer efficiënt en vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk, daarom zijn er verschillende varianten die gesubsidieerd kunnen worden. Voor een lucht/water warmtepomp is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) mogelijk – deze subsidie geldt echter alleen voor particulier of kleinzakelijk gebruik – en voor een lucht/lucht model is er de Energie Investerings Aftrek (EIA) – een subsidie uitsluitend voor bedrijven.

Financiering

In vergelijking met andere vormen van airconditioning, zoals een raamunit of een centraal aircosysteem, is de warmtepomp goedkoper. Dit gaat echter wel ten koste van de investeringen die u zelf moet doen. Als u niet beschikt over de middelen beschikbaar dan zijn er tal van manieren die kunnen financieren op uw rekening met name bij het afsluiten van nieuwe hypotheek overeenkomsten die 106% financiering bieden om mensen te helpen met het maken van hun huis meer milieuvriendelijke en efficiënt. De laatste jaren zijn er verschillende initiatieven van banken met gunstige voorwaarden voor wie het energieverbruik en de CO2-uitstoot van zijn woning wil verminderen. Het risico is klein omdat de waarde van uw huis/gebouw zal stijgen als u nu dit initiatief neemt, aangezien meer mensen onderzoeken hoe ze een duurzame levensstijl kunnen leiden. Gemeenten zijn ook programma’s gestart om buurten van het gas af te helpen en bieden financieringsmogelijkheden zoals subsidies of leningen waarmee projecten voor hernieuwbare energie op woningen kunnen worden gefinancierd om ze milieuvriendelijker te maken en tegelijkertijd de elektriciteitsrekening te verlagen.

Besparing

Een warmtepomp is een prima manier om te besparen op de energiekosten. Deze kostenbesparing kan deels komen doordat u minder gas verbruikt dan met uw oude cv-ketel, maar ook als het huis nieuw gebouwd is en er geen leidingen of ventilatieopeningen voor aardgas zijn, scheelt dat in de installatiekosten. Het duurzame klimaatsysteem is milieuvriendelijker en bespaart u geld, terwijl u ook uw steentje bijdraagt aan het milieu. De hogere gasrekening die een huis heeft – of het nu door verwarming of warm watergebruik komt – betekent grotere besparingen met deze milieuvriendelijke optie dan welke andere dan ook. Met een cv-ketel kan het zijn dat u meer geld uitgeeft dan nodig is om het huis warm te houden. Met zonnepanelen op uw dak kunt u echter besparen en hoeft u zich geen zorgen te maken over hoeveel energie in de toekomst zal kosten!

 

Met deze investering van zonnepanelen op het dak van uw huis in plaats van te investeren in een duur en inefficiënt centraal verwarmingssysteem dat vele malen meer kost dan elektriciteit vandaag de dag; zien de meeste huiseigenaren hun investering binnen slechts vijf jaar terugverdiend.

Voorwaarden

Een warmtepomp is een geweldige manier om het hele jaar door comfortabel te blijven, maar in bepaalde omstandigheden kan het efficiënter zijn. Als u bijvoorbeeld uw airconditioner gebruikt en thuis of op het werk een goede isolatie hebt, zou de elektriciteitsrekening lager moeten blijven dan normaal. Als er echter niet genoeg isolatie is voor verwarmingsbehoeften in de winter – aangezien het minder energie kost om warm te blijven wanneer de temperaturen laag zijn – kan een warmtepomp nog steeds geld besparen, omdat ze tijdens koudere maanden zo weinig energie verbruiken. Wanneer u een nieuw huis bouwt, is zonne-energie de enige optie voor verwarming. Om geld te besparen op uw aankoop en om het verbruik van elektriciteit of gas te verminderen, is het belangrijk om extra isolatie aan te brengen in een bestaand huis voordat u andere verbeteringen aanbrengt die het huis groter maken, zoals het plaatsen van meer ramen of het toevoegen van ruimte met een extra verdieping.

Zonne-energie

 

Zonne-energie is een van de vele vormen van duurzame energiebronnen die we op onze planeet Aarde kunnen gebruiken. Om echt duurzaam te zijn (in de zin van het niet uitputten van natuurlijke hulpbronnen), zouden woningen zonnecellen geïnstalleerd moeten hebben, evenals alternatieve elektrische verbindingen zoals fotovoltaïsche arrays of windturbines die geen koolstofuitstoot in de atmosfeer genereren en tegelijkertijd schone elektriciteit produceren die op elk moment door de individuele apparaten en toestellen van de bewoners kan worden verbruikt, zonder dat een externe toevoer nodig is

Zonnepanelen

Een warmtepomp is een geweldige manier om uw huis comfortabel en energiezuinig te houden. U kunt zonnepanelen gebruiken voor hernieuwbare energie, waardoor u volledig zelfvoorzienend kunt zijn in de winter wanneer het buiten te koud is of op dagen dat er niet genoeg uren zonlicht zijn. Wanneer de zomer aanbreekt met veel zon maar minder uren, zal het overschot aan elektriciteit, opgewekt door het verwarmen van water, helpen om uw elektriciteitsrekening te verlagen! Zonnepanelen zijn een geweldige manier om duurzame energie op te slaan, vooral wanneer ze worden gecombineerd met een warmtepomp. Elektrische verwarming betekent dat u 5 keer meer zonnepanelen nodig heeft, omdat het zoveel elektriciteit verbruikt – veel meer dan de gemiddelde woning nodig heeft voor douchen en andere dagelijkse taken. Voor nog meer duurzaamheid in uw huishouden, neem vandaag nog contact met ons op!

Afgifte systeem

Eén manier waarop een warmtepomp verwarming of koeling kan produceren is door water aan de ruimte te leveren. Er zijn drie verschillende soorten afgiftesystemen hiervoor, maar ze moeten allemaal van lage temperatuur zijn omdat ze nooit de huid zullen raken en dus geen brandwonden kunnen veroorzaken. Radiatoren zijn er zowel in versies met een hoge temperatuur als met een lagere temperatuur, terwijl vloerverwarmingen ook opties hebben voor degenen die meer hobbels dan koude vloeren onder hun voeten willen! Tot slot blijven ventilatorconvectoren altijd koel omdat leidingen met warm water er voortdurend doorheen lopen voordat ze in de luchtkanalen van het gebouw worden geloosd. De beste manier om uw huis te koelen hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte en de vorm van uw woning. Deuren, ramen en warmtebronnen kunnen allemaal van invloed zijn op de manier waarop u uw huis afkoelt als het zomer wordt. Hier zijn enkele opties:

 

-Wandmodellen produceren een luchtstroom die door een hele kamer circuleert, van vloer tot plafond. De unit wordt geïnstalleerd in de spouw van de muur of voor een raam waar er voldoende ruimte is voor luchtcirculatie aan beide zijden (ideaal). Ze zijn ideaal voor grotere ruimten omdat ze een efficiëntere ventilatie bieden dan andere systemen – vooral die met gesloten oppervlakken zoals kanalen, die na verloop van tijd verstopt kunnen raken door stofdeeltjes die zich erin vastzetten tijdens de werking. 

Hoog of lage temperatuur radiatoren

De meeste mensen denken dat radiatoren warm zijn; in feite genereren ze warmte omdat het water dat erdoor stroomt hoger is dan 60 graden Celsius. De convectiestromen die door deze hoge temperatuur ontstaan, zorgen ervoor dat warme lucht opstijgt en circuleert, waardoor uw kamer behaaglijk en gezellig blijft op die koude winterdagen. Hoewel deze ovens efficiënt werken in koudere klimaten zoals Berlijn, waar het maandenlang onder het vriespunt is, maar niet zo goed wanneer de temperaturen te hoog oplopen zoals bij vochtig weer of zomerse omstandigheden zoals een open raam. Het isoleren van uw huis en het gebruik van een verwarming met lage emissietechnologie is een manier om te besparen op energiekosten. Het kost minder energie om water van 35 graden Celsius op te warmen dan wanneer de temperatuur 80 °C zou zijn, wat betekent dat u veel meer geld zult moeten uitgeven voor die warme douche of dat warme bad zonder gebruik te maken van deze goedkopere opties. Zorg ervoor dat u niet alleen moeite doet om te isoleren, maar investeer ook in verwarmingstoestellen zoals ventilatorsystemen of radiatoren (lage emissie), want dit zijn grenzeloze manieren om uw huis behaaglijk te houden en tegelijkertijd tijd en geld te besparen!

Vloerverwarming en de warmtepomp, optimale combinatie

Wat verwarming betreft, geldt: minder is meer. Lage watertemperaturen betekenen dat vloerverwarmingssystemen zeer efficiënt zijn in ijzige klimaten zoals in Zweden. En met dit type onzichtbare warmtebron bent u er zeker van dat u het de hele winter comfortabel en warm hebt! Vloerverwarmingssystemen kunnen ons het hele seizoen behaaglijk houden, omdat ze gebruik maken van water met een lage temperatuur, wat betekent dat er geen verlies aan efficiëntie optreedt als gevolg van kleinere temperatuurstappen, zoals bij andere soorten klimaatregeling zoals airconditioning of vloerverwarming. Deze zones zorgen niet alleen voor comfort, maar verhogen ook de energierekeningen met ongeveer 20%.Frees uw kunststof vloerverwarmingsbuizen en maak ze bestand tegen de meeste huishoudelijke chemicaliën met de isolatiediensten van Klimaatexpert. Daarnaast hebben wij ook partners die gespecialiseerd zijn in het frezen van vermacell plaatmateriaal voor alle andere bouwwensen waar u hulp bij nodig heeft!

Stadsverwarming of warmtepomp?

Stadsverwarming is een duurzame vorm van warmte die perfect zou kunnen zijn voor uw huis. Als u wilt besparen op uw energie-uitgaven, kan dit systeem de kosten laag houden en een alternatieve energiebron bieden als het traditionele elektriciteitsnet uitvalt in winterse stormseizoenen. Stadsverwarming kan ook helpen de uitstoot van broeikasgassen te beperken door gebouwen warm te houden met minder brandstofverbruik (en uitstoot) dan individuele ovens of kachels zouden produceren. Met het akkoord van Parijs zullen de elektriciteitsprijzen dalen en dus ook de kosten voor verwarming. Stadsverwarming is duurder dan een warmtepomp omdat het niet kan koelen, terwijl een warmtepomp dat wel kan.

Elektrische verwarming of warmtepomp?

Duurzaam opgewekte energie kan op veel verschillende manieren worden gebruikt, waaronder elektriciteit. Denk maar aan zonnepanelen of windturbines en aan de verschillende plaatsen waar dit type duurzame energie stroom zou kunnen opwekken: huizen, gebouwen, enz. Maar hoe zit het met de andere soorten? Wat als je bijvoorbeeld een elektrisch vloerverwarmingssysteem hebt; als dat wordt aangedreven door 1 kW duurzaam opgewekte elektriciteit, produceert het ook 1 kW aan warmte. Dit betekent dat tussen het gebruik van deze apparaten om allerlei soorten op te wekken, van gloeilampen tot full size airconditioners… die hun eigen vorm(en) van verspilling creëren met betrekking tot duurzaamheid! Ik heb gelezen dat een warmtepomp 5 kW warmte produceert voor elke 1kW die verbruikt wordt. U bespaart dus op uw verwarming en verbruikt ook minder zonnepanelen omdat het zuiniger is dan elektrische verwarming. U kunt alles te weten komen over de verschillende soorten elektrische verwarming door dit artikel te lezen!

Koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt de natuurlijke warmte van de ene plaats en brengt die over naar een andere. Als dit proces wordt omgekeerd, onttrekt een verwarming de warmte die wordt opgewekt door een object dat moet worden gekoeld. Lucht- en grondwarmtebronnen zijn twee verschillende types, maar beide werken doeltreffend om uw leefruimte te verwarmen of te koelen, afhankelijk van de plaats waar u zich bevindt: als u iets wilt koelen, gebruikt u gewoon “de andere kant”. Een lucht/water-warmtepomp onttrekt de warmte van water aan vloerverwarming om een woning te koelen. Het resultaat is een maximale koelte door condensatie.

Airconditioning, single split en multi split

Een lucht-lucht warmtepomp kan worden herkend als een traditioneel airconditioningsysteem. Dit klimaatsysteem blaast koele of warme lucht, afhankelijk van het seizoen en uw voorkeur. De grootte van de toepassing bepaalt of het gaat om een Single Split (1 buitenunit en 1 binnenunit), Multi Split (1 buitenunit met maximaal 5 binnenunits) of VRF-systeem (5+ buitenunits). In de koelmodus onttrekt een AC niet alleen warmte maar ook vocht aan de atmosfeer van de ruimte, zodat u zich comfortabeler voelt bij warm weer omdat er minder vocht aanwezig is. De lucht/lucht warmtepomp is efficiënter dan het traditionele verwarmingssysteem. Het energieverbruik komt overeen met dat van een lucht/water-warmtepomp, maar er zijn enkele cofinancieringsopties beschikbaar voor bedrijven via een belastingaftrek, om het op alle niveaus betaalbaar en toegankelijk te maken.

 

De nieuwe innovatie van de lucht-lucht warmtepomp maakt uw huis warmer terwijl natuurlijke hulpbronnen zoals water of olie worden gespaard, waardoor de CO2-voetafdruk tot 80% wordt verminderd. Met geen subsidie op dit moment beschikbaar voor particulieren, kan dit mogelijk worden gemaakt met medewerking van overheidsinstanties of particuliere investeringsgroepen via Energie Investerings Aftrek (EIA) waar mensen kunnen genieten van hun huizen warm, zelfs tijdens de winter zonder zorgen te hebben over het uitgeven van te veel geld, omdat ze letterlijk worden vergoed!

Scop, cop en rendement

De COP is een maat voor de efficiëntie van de warmtepomp. Hoe hoger het getal, hoe energiezuiniger hij wordt en hoe minder geld er na verloop van tijd aan elektriciteit wordt besteed. Dit betekent echter dat u ook rekening moet houden met bepaalde omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de temperatuur; om te begrijpen hoe goed of slecht uw systeem kan zijn in vergelijking met anderen met betrekking tot hun milieu-impact als zij andere omstandigheden hebben dan u (zoals koudere temperaturen). Daarom zijn er andere maatregelen, zoals SCOP, die rekening houden met seizoens verschillen, zodat mensen die in de buurt van warmere klimaten wonen waar de seizoenen niet veel veranderen, meer bruikbare informatie zullen vinden dan degenen die in het noorden wonen! De COP is de verhouding tussen warmteafgifte en elektriciteitsverbruik. De geleverde energie in Watt (warmtebron + elektrisch) gedeeld door het stroomverbruik in Watt’s. Gas lijkt goedkoper per kWh, maar omdat het zoveel meer kost om dezelfde hoeveelheid ruimteverwarming of warm water te produceren met gas in vergelijking met een efficiënt systeem zoals een warmtepomp – vooral als rekening wordt gehouden met hun hogere efficiëntie, die meestal ergens rond de 5-6 SCOP’s scoort voor goede systemen; zijn ze nog steeds minder duur dan het gebruik van alleen fossiele brandstoffen.

Op zoek naar een professionele en adviserende partner of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: