De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is een belangrijke maatstaf voor de energiezuinigheid van een woning. De EPC-waarde geeft aan hoeveel energie er nodig is om het gebouw of de woning te verwarmen, te koelen, te ventileren en van warm water te voorzien. Hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger het gebouw is en hoe lager de energierekening.

Energie prestatie coëfficiënt
EPC staat voor energie prestatie coëfficiënt. Deze epc waarde wordt in een berekeningen vastgelegd wat de maximale energiebehoefte is. Dit is vastgelegd in het bouwbesluit. Voor elke nieuwbouw woning moet een epc berekening worden toegevoegd bij de aanvraag van een bouwvergunning. Hoe lager de epc waarde is, hoe minder energie u verbruikt.
Warmteverliesberekening
Waarom een warmteverliesberekening zo belangrijk is? Om het vermogen van de warmtepomp goed te kunnen berekenen is het belangrijk dat de warmteverliezen van de woning bekend zijn.
Warmteverliezen ontstaan door dat koude buitenlucht binnenkomt. Een transmissie berekening gaat na hoeveel warmte de woning verliest.
Energetische efficiëntie
Energetische prestatie zegt iets over de energie prestatie (EPC) van een duurzaam apparaat. De energie prestatie coëfficiënt van een warmtepompen zegt iets over de COP deze waarde staat in een index. De energiezuinigheid van utiliteitsgebouwen en nieuwbouwwoningen zijn opgenomen in het bouwbesluit. Nieuwe woningen of gebouwen moeten een energieprestatieberekening (epc) overleggen. De overheid probeert zo het energieverbruik terug te dringen. De woningbouw moet verduurzamen en dat is vastgelegd in wet en regelgeving.
EPC waarde berekenen
Het belang van de EPC-waarde en de berekeningen wordt steeds groter, vooral door de toenemende aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. De overheid stelt steeds strengere eisen aan de EPC-waarde van nieuwe gebouwen en woningen, in lijn met de Europese richtlijnen voor energieprestaties van gebouwen.
Maar niet alleen voor nieuwbouw is de EPC-waarde belangrijk. Ook bij bestaande gebouwen en woningen kan de EPC-waarde een belangrijke rol spelen. Een lage EPC-waarde kan namelijk niet alleen bijdragen aan een lagere energierekening, maar ook aan een hogere waarde van het vastgoed. Een energiezuinig gebouw of woning is namelijk aantrekkelijker voor potentiële kopers en huurders.
Wat is een EPC-berekening?
De EPC-berekening is een instrument van het Nederlandse klimaatbeleid. De hoogte van het indexcijfer wordt gemaakt uit veel gegevens die in het bouwbesluit zijn gemaakt. Het is niets anders dan een reken rapport die verteld wat onder meer de isolatiewaarde van de ramen, gevels en daken weergeeft.
EPC waarde Om de EPC-waarde te bepalen wordt het energieverbruik van de woning gemeten. Belangrijk is dat nieuwbouw woningen energiezuinig of anders gezegd energieneutraal moeten worden. Om dit te behalen moet er gekeken worden naar de materialen die beschreven en berekend zijn in het EPC-rapport. Belangrijke gegevens voor de epc berekeningen zijn:
Isolatie muren, vloeren, dak
Verwarmen en koelen van de woning
Ventilatie in de woning
Warm tapwater
Verlichting
EPC waarde berekenen
Maar niet alleen voor nieuwbouw is de EPC-waarde belangrijk. Ook bij bestaande gebouwen en woningen kan de EPC-waarde een belangrijke rol spelen. Een lage EPC-waarde kan namelijk niet alleen bijdragen aan een lagere energierekening, maar ook aan een hogere waarde van het vastgoed. Een energiezuinig gebouw of woning is namelijk aantrekkelijker voor potentiële kopers en huurders. Daarnaast draagt een lage EPC-waarde bij aan de verduurzaming van de samenleving. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik en de CO2-uitstoot in Nederland. Door energiezuinig te bouwen en bestaande gebouwen te verduurzamen, kan de CO2-uitstoot worden verminderd en de energietransitie worden versneld.
Het belang van de EPC-waarde is dus groot, zowel voor de portemonnee van huiseigenaren en huurders, als voor de waarde en duurzaamheid van het vastgoed en de samenleving als geheel. Het is daarom belangrijk om bij nieuwbouw en renovatieplannen de EPC-waarde als uitgangspunt te nemen en te streven naar een zo laag mogelijke waarde. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van energiezuinige bouwmaterialen, goede isolatie, efficiënte installaties en duurzame energiebronnen zoals zonne-energie.
EPC- eis
Nu we antwoord hebben op de vraag: Wat is EPC? Kunnen we verder met de EPC-eis. De EPC-eis voor woonhuizen wordt iedere jaar strenger en steeds verder naar beneden aangepast. Door dat er steeds meer toepassingen beschikbaar zijn om een woning steeds zuiniger te maken is het de bedoeling dat de EPC- eis 0.2 wordt. Een EPC-eis van 0.2 betekent dat we woning aan de BENG-norm moet voldoen. Wat betekent BENG?
Bijna Energie Neutraal Gebouw. Om aan deze norm te voldoen zijn nu de warmtepomp, zonnepanelen pvt panelen, ventilatie zeer belangrijke toepassingen die in de woning geïnstalleerd moeten worden.

Voordelen lage EPC waarde
Nieuwe woningen moeten voldoen aan de strenge BENG-norm. Dat betekent dat de woning de beste isolatie heeft zodat deze uitstekend verwarmd kan worden met een duurzame warmtepomp installatie. Alle nieuwbouw woningen moeten aan de BENG-norm voldoen maar een duurzame warmtepomp installatie is niet verplicht, je kunt ook kijken om uw woning op een andere duurzame manier verwarmen.
Energielabel
Het energielabel is wat anders dan een EPC-score wat nodig is om een bouwvergunning aan te vragen. Een energielabel dient door de huiseigenaar aangevraagd te worden als deze de woning wil verkopen. Het energielabel verteld ook hoe zuinig de woning is. Dit wordt ook bepaald aan de waarde getallen. Hoe lager het label, hoe zuiniger de woning is. U weet als koper dat de woning die u wilt gaan aanschaffen of deze voldoende is geïsoleerd. Misschien is de woning van meerder duurzame installaties voorzien.
Energielabel in woningen
Het energielabel is wat anders dan een EPC-score wat nodig is om een bouwvergunning aan te vragen. Een energielabel dient door de huiseigenaar aangevraagd te worden als deze de woning wil verkopen. Het energielabel verteld ook hoe zuinig de woning is. Dit wordt ook bepaald aan de waarde getallen. Hoe lager het label, hoe zuiniger de woning is. U weet als koper dat de woning die u wilt gaan aanschaffen of deze voldoende is geïsoleerd.
Misschien is de woning van meerder duurzame installaties voorzien. Het energielabel helpt u hoe je een huis energiezuiniger kan maken. De energieadviseur scant uw woning en verbindt hier een label aan. Het rapport laat ook zien welke energiebesparende maatregelen u nog in de woning kunt verbeteren. Het energielabel is door de rijksoverheid in het leven geroepen. Als u het huis gaat verkopen bent u verplicht het geregistreerde energielabel overhandigen.
Energie neutrale gebouwen
Dit zijn gebouwen die alleen maar gebruik maken van duurzame energie. Deze gebouwen hebben een zeer lage epc waarde. De berekening van de energie prestatie coëfficiënt (epc) voldoet dan aan de wettelijke eisen die op dat moment gelden voor nieuwbouw of utiliteitsgebouwen. In de berekening wordt de energiezuinigheid beschreven worden. Gedacht moet worden aan zonnepanelen, isolatie en ventilatie in of op het gebouw.
Waarom een energielabel?
Als een woning een energielabel heeft kunnen de kopers direct zien of de woning zuinig is. Hoe lager het getal, hoe zuiniger de woning. Een zuinige woning verbruikt weinig energie wat er uit eindelijk een lage energierekening oplevert. Een energiezuinige woning is goed geïsoleerd en is voorzien van; trippel glas. Hr++ glas houd veel koude uit de woning. Ook kan de woning voorzien zijn van een duurzame elektrische warmtepomp met zonnepanelen. Het energielabel is een geregistreerd document wat tijdens de verkoop moet worden overhandigd.
Huis verkopen
Als u het huis gaat verkopen bent u verplicht het energielabel te overhandigen. Als de woning al te koop heeft staat heeft de makelaar de gegevens al bij zich u kunt het energielabel al inzien. Hiermee kunt u al voor u de woning koopt zien of deze energie zuinig is.
Wat kost een energielabel?
Een energielabel moet gemaakt worden door een energieadviseur en de kosten zullen € 190 kosten voor een eengezinswoning en ongeveer € 100 voor een appartement. Het is raadzaam om eerst met de energieadviseur een juiste prijs vooraf af te spreken.
EPC maatregelen
Om te voldoen aan de energieprestatie-eisen zijn de volgende toepassingen een goede optie. Zonnepanelen om het gebouw te voorzien van energie. Voor warm water zou een zonneboiler een goede optie kunnen wezen. De ontwikkeling van deze energie prestatie coëfficiënt van deze toepassingen wordt steeds beter en u voldoet aan de wettelijke eisen. Voor een bestaand gebouw zou ventilatie en isolatie een goede energie besparende optie kunnen zijn. De epc eisen zouden op deze manier gemakkelijker kunnen worden behaald. Het primair energieverbruik moet snel naar beneden worden gebracht en de energiezuinigheid worden vergroot.