Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Geluid van een warmtepomp
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

in

Warmtepomp

Geluid van een warmtepomp

Het geluid van een warmtepomp, ik zal het proberen uit leggen. Ik zal mijzelf eerst voorstellen: mijn naam is Jeroen Klop, ik ben 41 jaar en doe Woody Woodpecker na. Kennen jullie deze nog? Woody Woodpecker is wel een bruggetje naar het onderwerp in de eerste column die ik met veel passie schrijf voor Gaslozewoningen.nl en onze prachtige duurzame markt. Woody Woodpecker is een begrip in onze cartoonhysterie en toch produceerde deze specht aardig wat geluid. En geluid, daar wil ik het graag eens over hebben met u als de lezer van mijn column.

Klapperende afzuigkap

Ja, dat geluid kennen we allemaal. Het is een geluid dat iedereen kan “lezen”, hiermee bedoel ik dat je het leest en tegelijk waarneemt in je hersens als herkenbaar. Geluid, iets wat we dus met onze zintuigen waarnemen. Maar die klapperende roosters van afzuigkap, is dit geaccepteerd? Is hier eigenlijk een norm voor? Of hebben we dit gewoon geaccepteerd omdat het bij een belangrijke behoefte in het leven hoort?

Feestje bij de buren.
We kennen ook dit fenomeen, het kan best vervelend zijn als je niet op dat feestje aanwezig bent. Echter, als je zelf op dat feestje bent, dan is het heel vervelend als er door de buren geklaagd wordt. Toch? Juist, daarom hebben we, maar gewoon wat regels opgesteld met z’n allen. Hele reële regels die haalbaar zijn en iedereen mee kan leven en zo zijn feestje kan vieren. En ja, deze feestjes missen we allemaal in de Coronatijd met al haar regels….

Regels en geluid

Regels en geluid, het is dus iets wat in verband staat. Maar juist hierdoor kan een regel over geluid een hele verkeerde boodschap afgeven, iets wat de overheid nu juist doet: het verkeerde geluid afgeven. Onze overheid is al jaren heel goed bezig met het stimuleren van de burgers om te gaan verduurzamen. In de breedste zin des woord, voor de consumenten en ondernemers zijn hier zeer aantrekkelijke subsidies voor beschikbaar gesteld. Zo hebben we op weg naar 2030 en 2050 prachtige doelen die haalbaar zijn, tot 1 april 2021. Door een aanpassing van de normen gaat dit misschien een streep zetten door het halen van onze doelen en dat is geen slechte 1 aprilgrap….

Deze nieuwe norm is dat het buitendeel van een warmtepomp (airconditioning of lucht/water warmtepomp) nog 40 dB(a) geluid mag produceren vanaf 22:00u, op de erfgrens. Ik vertel u dat deze norm op dit moment 65 dB(a) is! Dus een aanscherping van 38% dat zijn hele serieuze aanpassingen! We noemen dit een heel verkeerd geluid afgeven, in de tijd dat juist de echte transitie in gang is gezet en Nederland zich open begint te stellen voor veranderingen en duurzamer leven.

Maar is dit niet haalbaar dan? Ja zeker wel maar realistisch is het niet. Het gaat namelijk om de manier en communicatie, er zijn keuzes gemaakt zonder goed naar de materie te kijken. Kennis en kunde is een heel belangrijk gegeven in het verduurzamen van een huis of gebouw. Als je dan de norm wilt aanscherpen, wat logisch is in een aantrekkende markt, dan is het heel belangrijk om de juiste mensen aan tafel te hebben hiervoor. Daarin heeft de overheid lichtelijk gefaald en dat noemen we in het kader van de geluidsnormen: een verkeerd geluid afgeven.

De A merken werken hard aan technische aspecten en dus ook het geluid, daarbij investeren ze veel geld aan het trainen en opleiden van de installateur. Een samenwerking die zijn vruchten steeds meer af gaat werpen.

Een stukje techniek maakt nu eenmaal geluid. Dan moet je als overheid met de juiste mensen/merken in gesprek gaan en overleggen wat haalbare geluidsnormen zijn. Ook de juiste installateurs en projecten daarin betrekken en dit zou een prachtig beeld geven van het minimale geluid dat onze installaties produceren. Laat je oren dan ook eens hangen naar de werkelijke (oprechte) klachten in ons land, want die zijn er bij gerenommeerde installatiebedrijven gewoon niet in mijn ogen.

Nee, je oren laten hangen naar o.a. de negatieve programma’s als Tros Radar en schreeuwers die altijd tegen veranderingen zijn, dat is niet het beeld dat we graag zien als warmtepompspecialisten. Het probleem ligt vaak niet bij het product, maar vooral bij het ontwerp en de (onwetende) installateur.

Een specialist rekent namelijk het juiste systeem uit, houd hierbij rekening met de essentiële factoren als schil, afgiftesysteem en ontwerp. Dan draait een systeem grotendeels op 50% en ruim onder de nieuwe norm. Maar op bepaalde momenten zal dit erboven komen, zoals een auto ook meer energie moet leveren als deze een berg oprijdt. De koude winterdagen zijn dan onze bergen, zoals K2 ook een prachtberg is.

Ik zit al 21 jaar in deze techniek en werk daarin al die tijd met A merken, de gerenommeerde merken die u vast wel kent. De klachten over een buitendeel zijn op een hand te tellen. Want als je gewoon logisch nadenkt, met de juiste kennis en kunde iets ontwerpt en monteert, dan heb je geen klachten, dan heb je gewoon tevreden klanten en buren. Dan geef je als professional een juist geluid af.

Dat geluid willen wij horen. En als we met z’n allen willen verduurzamen, dan zullen we dit geluid moeten laten horen, met z’n allen. En is het voor de buren wel haalbaar en voor jezelf niet: gun hun dan dat geluid en geef zelf niet het verkeerde geluid af.

Verduurzamen doe je nu eenmaal samen, dus overheid; doe je oordoppen uit, zet je oogkleppen af en luister naar de juiste geluiden! En buurman/buurvrouw, werk mee aan het verspreiden van de juiste geluiden. Dat feestje en de klapperende afzuigkap is ook acceptabel geworden.

En natuurlijk installateur: gebruik je gezonde verstand en je kennis, gebruik de juiste producten en (nacht)regelingen. Bereken de installatie conform de wensen, laat je niet leiden door alleen de prijs, maar bereken het op basis van de techniek. Stel duidelijke grenzen aan de klant wat wel en niet kan, regel het systeem op de juiste manier in en af en gebruik waar nodig een geluid reducerende omkasting. Als we niet uitkijken wordt goedkoop voor onze hele markt straks duurkoop!

Geluid, het kan soms groter gemaakt worden dan het werkelijk is. Blijf gezond en vooral je gezonde verstand gebruiken. Een betere wereld begint bij vakmensen, met een A merk installatie en de juiste aandacht voor de installatie.

En Woody Woodpecker? Die is toch niet echt, het is maar een cartoon, best irritant, maar een grootheid in onze historie. Tok, tok. We schrijven met zijn allen historie, maar wel graag op een positieve manier.

Groeten van een druk en duurzaam baasje,

Jeroen Klop

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

hoogtemperatuur warmtepomp
Warmtepomp
hybride warmtepomp scoort
Hybride warmtepomp
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepomp

2 gedachten over “Geluid van een warmtepomp”

  1. Pingback: 10 tips om in huis energie te besparen - Gasloze Woningen
  2. Pingback: 6 tips voor een zwembad warmtepomp - Gasloze Woningen

Reacties zijn gesloten.