Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Hoe werkt vloerverwarming
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

in

Verwarmen

Hoe werkt vloerverwarming?

Hoe werkt vloerverwarming het beste?

Vloerverwarming functioneert het effectiefst wanneer deze gelijkmatig is verdeeld over de gehele vloeroppervlakte. Dit zorgt voor een evenredige warmteverspreiding over de hele vloer en voorkomt koude zones. Voor optimaal resultaat is goede isolatie cruciaal, zodat warmteverlies naar onderliggende lagen of de buitenomgeving wordt geminimaliseerd.

comfort vloerverwarming
comfort vloerverwarming

Voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming biedt diverse voordelen vergeleken met traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren. Het is een efficiënte manier van verwarmen; door de gelijkmatige verspreiding van warmte kan de ruimte op een lagere temperatuur verwarmd worden, wat energiekosten bespaart. Bovendien neemt vloerverwarming geen ruimte in, wat meer inrichtingsmogelijkheden biedt.

Zorgt vloerverwarming voor meer comfort?

Vloerverwarming draagt zeker bij aan meer comfort in huis. Het gelijkmatig verdeelde warme water stijgt op, waardoor snel de gewenste temperatuur wordt bereikt. Vloerverwarming is volledig onzichtbaar en kan in combinatie met een warmtepomp een energiezuinige verwarmingsmethode zijn, wat bijdraagt aan duurzaamheid. Kortom, het zorgt voor een comfortabeler woonklimaat.

Geen zichtbare verwarmingselementen

Als één grote radiator verdeelt de vloer de warmte gelijkmatig. Dit voelt comfortabel aan, zonder koude luchtstromen, en verlaagt de luchtvochtigheid, wat helpt tegen vochtproblemen in huis.

Goede isolatie

Het is belangrijk om vloerverwarming te combineren met goede vloer- en woningisolatie. Dit houdt warmte langer vast, waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken, resulterend in energiebesparing. ‘s Nachts de temperatuur verlagen voorkomt overmatige afkoeling. Slechte isolatie leidt juist tot snelle afkoeling.

Nieuwe vloer vloerverwarming instellen

Om krimpscheuren te voorkomen, is het raadzaam de watertemperatuur geleidelijk te laten stijgen. Stel de vloerverwarming in met een thermostatische regelknop. Langzame temperatuurstijging voorkomt schade. Regelmatig onderhoud en controle op lekkages is essentieel.

Vloerverwarming instellen
Vloerverwarming instellen

Laat het vloerverwarmingssysteem continu aan staan

Het is niet nodig vloerverwarming continu aan te laten. Veel mensen laten de temperatuur ‘s nachts enkele graden dalen. Vloerverwarming reageert sneller dan radiatoren, dus is het voldoende het systeem ongeveer een uur voor gebruik in te schakelen.

Energiebesparende werking van vloerverwarming

De vloerverwarming geleidelijk opwarmen zorgt voor een aangename temperatuur en bespaart energie. Regelmatig onderhoud en inspecties door een vakman zijn belangrijk voor optimale werking en het voorkomen van lekkages of defecten.

Hoofd- of bijverwarming

Vloerverwarming kan dienen als hoofd- of bijverwarming. Bij hoofdverwarming zijn geen extra verwarmingssystemen nodig. Bijverwarming wordt vaak gecombineerd met andere systemen. Als hoofdverwarming biedt het een gelijkmatige warmteverdeling zonder zichtbare radiatoren. Als bijverwarming helpt het bij het creëren van een warme vloer, terwijl de ruimte door een ander systeem wordt verwarmd.

YouTube video
Bron: WTH vloerverwarming

Gebruik als bijverwarming

Door het gebruik van vloerverwarming als bijverwarming kan de gemiddelde temperatuur van de ruimte worden verlaagd zonder comfort te verliezen. Dit kan leiden tot een verlaging van de energiekosten en een vermindering van de CO2-uitstoot. Het is belangrijk om het juiste type vloerverwarming te kiezen en deze correct in te stellen om optimaal gebruik te maken van de voordelen van vloerverwarming, of het nu als hoofd- of bijverwarming wordt gebruikt.

Besparen met vloerverwarming

Ook is vloerverwarming onzichtbaar, waardoor het geen afbreuk doet aan het interieur van de ruimte. Verder zorgt vloerverwarming voor een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte, wat zorgt voor een aangename en constante temperatuur. Tot slot kan vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp zorgen voor een duurzame en milieuvriendelijke manier van verwarmen.

Hoe stook je het zuinigst met vloerverwarming?

Om zuinig te stoken, is het belangrijk de temperatuur constant te houden, in plaats van het systeem steeds aan en uit te zetten. Goede isolatie, de juiste positie van meubels en regelmatige systeemcontroles zijn cruciaal.

Stel een temperatuur in per kamer

Zone-regeling of individuele thermostaten per kamer zorgen voor maatwerk in warmtebeleving, wat comfortabel en energie-efficiënt is.

Vloerverwarming instellen: Werkwijze & Hoe deze regelen?

Met vloerverwarming kun je een ruimte te verwarmen door middel van warm water dat door buizen onder de vloer stroomt. De vloerverwarming pompt warm water door de vloer waar de leidingen gelegd zijn. Dit water wordt opgewarmd door de warmtebron van het huis, bijvoorbeeld de cv-ketel of de warmtepomp. De woning warmt sneller op als de thermostaat op de juiste plaats hangt. De thermometer houdt de temperatuur scherp in de gaten.

Stel je vloerverwarming goed in want dat bespaart energie!

Het goed instellen van je vloerverwarming kan zorgen voor een aanzienlijke besparing op je energierekening. Een van de belangrijkste zaken hierbij is het reguleren van de temperatuur. Zo hoef je bijvoorbeeld niet in elke kamer dezelfde temperatuur te hebben.

Je kunt de temperatuur lager zetten in ruimtes waar je minder vaak komt, zoals een logeerkamer of een bergruimte. Vloerverwarming op een warmtepomp biedt tegenwoordig ook verschillende interessante voordelen. De vloerverwarming tegenwoordig zowel koelen als verwarmen.

Verder is het belangrijk om het systeem op de juiste tijdstippen aan te zetten en uit te zetten. Zo hoef je niet onnodig te verwarmen wanneer er niemand thuis is. Verder is het belangrijk om regelmatig het systeem te laten controleren op eventuele lekkages en onderhoudsbeurten uit te voeren. Op die manier blijft je vloerverwarmingssysteem optimaal werken en kun je nog meer energie besparen.

Voordat je begint met inregelen van vloerverwarming

Voordat je start met het inregelen van vloerverwarming, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem goed is ontlucht en dat er geen luchtbellen in de leidingen zitten. Daarnaast is het raadzaam om de werking van de pomp en de thermostaat te controleren. Een goed inregelen zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en een zuinigere werking.

Opwarmen van de vloer

Het opwarmen van de vloer met vloerverwarming vergt wat tijd, vooral na een lange periode van inactiviteit, zoals in de zomer. Het is raadzaam om de verwarming geleidelijk te verhogen over een periode van enkele dagen. Dit voorkomt plotselinge temperatuurschommelingen en spanningen in de vloer.

voordeel vloerverwarming
voordeel vloerverwarming

Wat is de beste instelling voor vloerverwarming?

De optimale instelling hangt af van verschillende factoren. Een watertemperatuur van 35-45°C wordt over het algemeen aanbevolen. Regelmatig aanpassen aan seizoensbehoeften verbetert de efficiëntie en het comfort.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

Infrarood verwarming plafond
Infrarood verwarming
voordelen vloerverwarming
Vloerverwarming
elektrische verwarming
Elektrische verwarming