Isolatie subsidie 2021

Isolatie subsidie 2021

Gaat u in 2021 verbouwen? Tijdens het verbouwen van uw woning is het verstandig om direct indien nodig uw woning te voorzien van goede isolatie. Als u gaat verbouwen komt u in aanmerking voor interessante steunmaatregelen. Maatregelen in de vorm van isolatie subsidie maar ook een groene financiering of een lening uit het energiebesparingsfonds.

Verlaagd btw tarief

In 2021 komt u in aanmerking voor het verlaagde BTW-tarief van 9% als u het dak, muur of vloer wilt isoleren. De woning moet dan ouder zijn dan 2 jaar. Het verlaagde BTW tarief van 9% geld enkel op de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Op het isolatiemateriaal zit gewoon 21% BTW.

Voorwaarde verlaagd btw tarief

De voorwaarde om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw tarief op arbeid is dat we isolatiewerkzaamheden uitgevoerd moeten worden door een erkende vakman. Voldoet de isolatievakman aan de voorwaarde dan kan hij een factuur opmaken met het verlaagde btw tarief.

ISDE subsidie voor huis isolatie

De investeringsubsidie duurzame energie(ISDE) is ervoor om woning eigenaren te helpen om een deel van de kosten omlaag te brengen door middel van een isolatie subsidie. U kunt er alleen maar gebruik van maken als u woning eigenaar bent en u er zelf in gaat wonen. De hoogte van de subsidie ziet u in het overzicht.

Type isolatieSubsidie bedrag per m²Min. m²Max. m²Minimale Rd-waarde
(m² K/W)
Gevelisolatie€ 25151703,5
Spouwmuurisolatie€ 5151701,1
Dakisolatie€ 20252003,5
Zolder- of vlieringvloerisolatie€ 5251303,5
Vloerisolatie€ 7251303,5
Bodemisolatie€ 4251303,5

Voorwaarden ISDE isolatie subsidie

 1. Je kunt aanspraak maken op de ISDE-subsidie wanneer u eigenaar van de woning de hoofdbewoner bent. Dit betekent dat u zelf in de woning woont en deze niet verhuurt.
 2. Er moeten minimaal twee of meer isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd. Je mag er ook voor kiezen om één isolatie­maatregel te combineren met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet
 3. Je kunt alleen ISDE-subsidie ontvangen als u de isolatiemaatregelen door een erkend bedrijf laat uitvoeren. Je krijgt dus geen subsidie wanneer u zelf maatregelen aanbrengt.
 4. Onder de subsidie vallen uitsluitend aanvragen die binnen 12 maanden na uitvoer van de maatregelen zijn ingediend.
 5. Het moet gaan om isolatiemaatregelen die je nà 1 januari 2020 hebt laten aanbrengen. Voer je meerdere maatregelen uit op verschillende momenten? Dan moet je rekenen vanaf het moment dat je de eerste maatregel hebt laten uitvoeren.
 6. Aanspraak maken op  de ISDE subsidie voor  uw woonhuis isoleren is alleen mogelijk voor een bestaande woning. De ISDE-subsidie is niet van toepassing als het om nieuwbouw of een aanbouw gaat. Ook uitpandige garages en andere bijgebouwen die geheel vrij staan van de woning komen niet in aanmerking.
 7. U kunt pas de ISDE subsidie aanvragen wanneer de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn. 
 8. Zowel de isolatiemaatregelen als het apparaat zijn nieuw aangeschaft. Dit moet je aan kunnen tonen met een betaalbewijs en factuur.
 9. Indien je de subsidie combineert met een warmtepomp of zonneboiler mag je deze niet binnen een jaar na de toekenning weer verwijderen.
 10. Deze isolatiemaatregelen zijn alleen geldig als ze aan de geëiste isolatiewaarden voldoen.
 11. Er is een minimaal en een maximaal aantal vierkante meters dat per maatregel geïsoleerd moet worden. Dit verschilt per isolatiemaatregel.
 12. Meerdere keren aanvragen mag. Maar het moet wel gaan om andere maatregelen. Je hebt geen recht op de subsidie als je al eerder een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatiemaatregel(en) hebt ontvangen.

Per woning kun je tot 25% van de aanschafkosten aan subsidie ontvangen. Het maximale subsidiebedrag is afhankelijk van de gekozen maatregelen. Hoe meer maatregelen en de hoeveelheid vierkante meters van de te isoleren woning zorgen voor een mooi subsidie bedrag. Per type woning is hieronder het subsidie bedrag aangeven.

Rijtjeshuis of tussenwoning

Hieronder ziet u  hoeveel subsidie u krijgt voor isolerende maatregelen voor een rijtjeshuis of tussenwoning.

ISOLATIEMAATREGELSCHATTING KOSTENISDE-SUBSIDIE
Schuin dak isoleren€4100€1200
Vloerisolatie1400€310
Spouwmuur isoleren€800€200
HR++ glas€3100€650

Hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning

Benieuwd naar hoeveel subsidie die u  kunt krijgen voor isolerende maatregelen aan een hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning?

ISOLATIEMAATREGELSCHATTING KOSTENISDE-SUBSIDIE
Schuin dak isoleren€4600€1300
Vloerisolatie€1900€400
Spouwmuur isoleren€2000€500
HR++ glas€4400€950

Vrijstaande woning

Wilt u weten hoeveel subsidie u kunt krijgen als er isolerende maatregelen voor een vrijstaande woning worden uitgevoerd? Raadpleeg dan de onderstaande tabel voor een indicatie.

ISOLATIEMAATREGELSCHATTING KOSTENISDE-SUBSIDIE
Schuin dak isoleren€8400€2400
Vloerisolatie€2800€600
Spouwmuur isoleren€3100€750
HR++ glas€4700€1000

Energiebespaarlening voor huis isolatie

Bent u de woningeigenaar? Dan komt u in aanmerking voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals het aanbrengen van woonhuis isolatie ook kunt u gebruik maken van de financieel voordelige energiebespaarlening.

U kunt voor de energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, maximaal € 25.000 lenen. Het minimum leenbedrag is € 2.500. Je hoeft overigens geen afsluitkosten te betalen voor de Energiebespaarlening, waardoor ze extra aantrekkelijk wordt.

De lening wordt betaald uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit is een fonds dat is opgericht door de Nederlandse overheid in samenwerking met de RABO bank en de ASN bank. De uitvoering wordt gecoördineerd door het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting)

Maximale leenbedrag

 • Voor bedragen tot € 5.000 bedraagt de looptijd 7 jaar.
 • Voor bedragen tussen € 15.000,- tot € 25.000 bedraagt de looptijd 10, 15 of 20 jaar.
 • Voor bedragen tussen € 25.000,- en € 65.000 bedraagt de looptijd 15 of 20 jaar. Voor bedragen boven de 25.000 euro moet het om een Zeer energiezuinig pakket en Nul op de Meter investering gaan.

De rentevoet (1,9% op 10 jaar) blijft gedurende de looptijd van de lening onveranderd.

Voorwaarde energiebespaarlening

 • U moet eigenaar en bewoner van de woning zijn en mag niet ouder zijn dan 75 jaar.
 • Geldt alleen voor energiebesparende maatregelen die vastgelegd zijn door het Nationaal Energiebespaarfonds. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, zolderisolatie, vloerisolatie en bodemisolatie komen allen in aanmerking.
 • De isolatie vakman moet de “Verklaring Aannemer/Installateur” invullen waarin hij verklaart dat de isolatiewerken voldoen aan de technische voorwaarden om de lening te krijgen.
 • Het gaat om een maandannuïteitenlening

Groenhypotheken

Wilt u een of meerdere energiebesparende maatregelen gaan toepassen in een nieuwe of bestaande woning, dan kun je hiervoor ook een tweede hypotheek aanvragen of een bestaande hypotheek aanvullen. Aangezien er veel verschillende opties bestaan, kunt u het beste contact op met je huidige bank of hypotheekadviseur. Aangezien de woz waarde van woningen flink is gestegen en de hypotheek rente erg laag staat is het verstandig hierin een adviseur te raadplegen. Soms kan de Energiebespaarlening wel voordeliger of eenvoudiger uitvallen.

Gemeentelijke isolatiesubsidies

Bent u van plan om de woning te laten voorzien van isolatie? Vergeet dan niet om ook bij uw gemeente te informeren of je in aanmerking komt voor een subsidie. Naast de landelijke isolatie subsidie, kunt u bij een aantal gemeentes in aanmerking voor bijkomende subsidies voor isolatiewerken. De precieze bedragen hiervan variëren van gemeente tot gemeente.

Vaak vind je op de website van de gemeente alle informatie over subsidies. Je kunt ook de energiesubsidiewijzer raadplegen op www.energiesubsidiewijzer.nl

Deel dit artikel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op zoek naar een professionele en adviserende partner of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: