Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Vloerisolatie voor betonvloer
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

in

Isolatie

Vloerisolatie voor betonvloer

Vloerisolatie voor betonvloer zorgt voor warmte voeten. Het isoleren van een betonnen draagvloer kan het wooncomfort aanzienlijk verhogen. Niet alleen houdt dit de kou buiten, maar het draagt ook bij aan energiebesparing en dus lagere stookkosten. Er zijn diverse isolatiematerialen en -technieken beschikbaar, variërend in prijs en efficiëntie. Afhankelijk van de opbouw van je woning kun je kiezen voor isolatie direct onder de vloer of via de kruipruimte. Informeer je goed over de mogelijkheden en kosten om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Isolatie voor betonvloer
Isolatie voor betonvloer

Betonvloer of betonnen leefvloer

De termen ‘betonvloer’ en ‘betonnen leefvloer’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze hebben verschillende betekenissen. Een betonnen constructievloer is de solide basis van een gebouw, bedoeld om gewicht en belasting te dragen. Hierop kan een afwerkvloer, zoals vloerverwarming, worden aangebracht. De betonnen leefvloer, vaak gietvloer genoemd, is de decoratieve bovenlaag die direct zichtbaar is in een interieur. Dit is een esthetisch alternatief voor vloersoorten zoals laminaat of tegels, gecombineerd met de robuustheid van beton.

Betonnen leefvloer

Een betonnen leefvloer is een stijlvolle en robuuste keuze voor het interieur. Het combineert de industriële uitstraling van beton met de functionaliteit van een dagelijkse vloer. Als modern alternatief voor traditionele vloerbedekkingen zoals laminaat en tegels, biedt het een uniek, naadloos oppervlak dat zowel duurzaam als onderhoudsvriendelijk is.

Betonnen constructievloer

Een betonnen constructievloer vormt de stevige basis van een gebouw en dient als fundament voor verdere afwerking. Op deze dragende vloer kan een dekvloer of leefvloer worden aangebracht, afhankelijk van de gewenste uitstraling en functie van de ruimte. Of je nu kiest voor de industriële look van een betonnen leefvloer of de warmte van parket, laminaat of PVC, de onderliggende constructievloer zorgt voor stabiliteit en draagkracht.

Hoeveel kost het isoleren van de betonvloer?

Het isoleren van een betonvloer is een investering die kan variëren afhankelijk van de gekozen methode. In de tabel hieronder is een overzicht gegeven van de gemiddelde kosten per m², waarbij rekening is gehouden met zowel de aanbrengkosten als de prijs voor het isolatiemateriaal en de btw:

  • Nieuwe betonnen constructievloer met isolatie: €165 per m²
  • Zwevende dekvloer met isolatie: €80 per m²
  • Isolatieplaten of -rollen aangebracht via de kruipruimte: €28 per m²
  • Schuimisolatie via de kruipruimte: €31 per m²
  • Vloerisolatiefolie via de kruipruimte: €40 per m²

Deze prijzen zijn exclusief eventuele kosten voor vloerverwarming en mogelijke subsidies. Voor meer informatie over de kosten van vloerverwarming op een betonvloer kun je verder lezen op onze website.

Beste isolatie voor betonvloer

Gebruik altijd de beste isolatie materialen bij een betonvloer. Er zijn bij het isoleren van een betonvloer zijn diverse materialen beschikbaar. Voor zowel nieuwe als bestaande betonvloeren kunnen isolatieplaten, -rollen, schuimisolatie of vloerisolatiefolie worden overwogen. Deze materialen variëren in dikte, thermische prestaties en prijs. Afhankelijk van de specifieke eisen en de beschikbare kruipruimte kun je een keuze maken. Het is essentieel om het juiste materiaal te selecteren om een optimale warmteweerstand en energie-efficiëntie te garanderen.

gebruik van diverse soorten isolatiematerialen
gebruik van diverse soorten isolatiematerialen

XPS

XPS, vaak herkenbaar aan zijn lichtblauwe of roze kleur, is een populair isolatiemateriaal voor betonvloeren. Door zijn hoge drukvastheid is het uitstekend bestand tegen de belasting van een vloer. Daarnaast biedt XPS een indrukwekkende isolatiewaarde, wat bijdraagt aan het minimaliseren van warmteverlies in ruimtes, wat zorgt voor een energiezuiniger en comfortabeler woonklimaat.

EPS

EPS, vaak geassocieerd met piepschuim, bestaat uit samengeperste pareltjes en wordt vaak ingezet als isolatiemateriaal. Hoewel het op XPS lijkt, heeft EPS een iets lagere isolatiewaarde. Echter, het voordeel van EPS is dat het over het algemeen voordeliger is in aanschaf. Dit maakt het een populair alternatief voor situaties waarin budget een belangrijke overweging is, zonder al te veel in te leveren op isolerende eigenschappen.

PIR

PIR staat bekend om zijn sterkte en veelzijdigheid als hardschuim isolatiemateriaal. Met een hoge drukvastheid is het niet alleen geschikt voor betonvloeren, maar ook voor de isolatie van platte daken. Of je nu een nieuwe betonvloer aanlegt of een bestaande vloer wilt isoleren via de kruipruimte, PIR biedt een effectieve oplossing om warmteverlies tegen te gaan en energie-efficiëntie te verhogen.

PUR platen

PUR, een isolatieschuim bekend om zijn uitstekende eigenschappen, gaat hand in hand met PIR qua prestaties. Met een hoge isolatiewaarde en indrukwekkende drukvastheid is het een uitstekende keuze voor betonvloeren. Of het nu gaat om het integreren in de betonvloer zelf of om aan te brengen in de kruipruimte eronder, PUR platen bieden een efficiënte oplossing voor warmte-isolatie en draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat.

Steenwol

Steenwol, geproduceerd uit gesmolten gesteente, is een robuust isolatiemateriaal dat zich kenmerkt door zijn drukvastheid. Hierdoor is het zowel geschikt voor integratie in betonvloeren als voor isolatie via de kruipruimte eronder. Een bijkomend voordeel van steenwol is zijn hoge smeltpunt, wat het een brandveilige optie maakt. Hierdoor draagt steenwol niet alleen bij aan thermisch comfort, maar ook aan de veiligheid van een woning of gebouw.

Glaswol

Glaswol, vervaardigd uit materialen zoals gesmolten glas en zand, is een populair isolatiemateriaal. Hoewel het niet dezelfde drukvastheid biedt als steenwol, heeft het toch waardevolle isolerende eigenschappen. Vanwege zijn structuur en zachtere aard wordt glaswol typisch gebruikt onder de betonvloer, voornamelijk in kruipruimtes, om zo een effectieve thermische barrière te creëren zonder de noodzaak van hoge drukbestendigheid.

Vloerisolatiefolie

Vloerisolatiefolie is een dun, maar opmerkelijk effectief isolatiemateriaal voor betonvloeren. Hoewel het aanzienlijk dunner is dan andere isolatiematerialen, biedt het een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met zijn dikkere tegenhangers. Het is specifiek ontworpen voor gebruik bij bestaande betonnen constructievloeren, waardoor het een ideale oplossing is voor renovatieprojecten waarbij het toevoegen van omvangrijke isolatie onpraktisch zou zijn.

PUR schuim

PURschuim is een unieke variant van het bekende PUR isolatiemateriaal. In plaats van platen wordt hierbij een schuimvorm direct tegen de betonvloer gespoten, welke in een kwestie van minuten uithardt tot een stevige isolatielaag. Deze spuitisolatie is specifiek ontworpen om aan de onderzijde van de vloer te worden aangebracht, meestal via de kruipruimte. Deze methode zorgt voor een naadloze en efficiënte thermische barrière.

Icyne

Icynene onderscheidt zich van andere isolatiematerialen zoals PURschuim door zijn milieuvriendelijke toepassing. Bij het aanbrengen van dit schuim wordt water gebruikt, waardoor het een lagere ecologische voetafdruk heeft. De unieke opencellige, dampopen structuur van Icynene maakt het niet alleen geschikt voor betonnen vloeren, maar ook ideaal voor isolatie onder houten constructievloeren. Het biedt een effectieve warmte-isolatie terwijl het ook ademend is, wat vochtregulatie ondersteunt.

Vloerisolatie via de kruipruimte

Isolatie via de kruipruimte onder een betonvloer is een efficiënte en kostenbesparende methode om warmteverlies tegen te gaan in bestaande bouw. Voorwaarde is wel dat er een toegankelijke kruipruimte onder de vloer aanwezig is. Voor een effectieve en comfortabele aanleg van de isolatie is het cruciaal dat de kruipruimte een minimale hoogte van 50 centimeter heeft. Zo kan men er goed in werken en wordt een optimale isolatie gewaarborgd.

Isolatie kruipruimte
Isolatie kruipruimte

Welke isolatiematerialen zijn geschikt?

Voor het isoleren van de kruipruimte onder een betonvloer zijn diverse materialen beschikbaar. Afhankelijk van de specifieke eisen en omstandigheden kunnen materialen zoals PIR, PURschuim, Icynene, PIR platen, EPS, XPS, steenwol en glaswol worden ingezet. Elk van deze materialen heeft unieke eigenschappen die hen geschikt maken voor deze toepassing, variërend van hoge isolatiewaarden tot vochtbestendigheid. Het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen op basis van de condities en wensen van het specifieke project.

Hoe moet je isoleren?

Het isoleren van een bestaande betonvloer via de kruipruimte is een gestructureerd proces. Allereerst wordt toegang verkregen tot de kruipruimte via het kruipluik, vaak te vinden onder de voordeurmat, in de meterkast of in een kamerhoek. Alvorens te beginnen, is het cruciaal de staat van de kruipruimte en de betonvloer te controleren. Eventuele vochtproblemen of beschadigingen aan de vloer moeten eerst aangepakt worden. Vervolgens wordt de ruimte nauwkeurig opgemeten zodat de isolatieplaten of rollen exact op maat kunnen worden gesneden. Deze isolatiematerialen worden vervolgens zorgvuldig aangebracht, bevestigd met pluggen of lijm. Ten slotte worden alle kieren en naden afgedicht met isolatietape, zodat er een luchtdichte laag ontstaat die optimaal beschermt tegen warmteverlies.

YouTube video
bron:Bouwkundig Kenniscentrum

Schuimisolatie op betonvloer

Schuimisolatie zoals PUR of Icynene zorgt voor een naadloze isolatielaag onder de betonvloer, waarbij elke kier en spleet wordt afgedicht. Voor het aanbrengen van deze isolatiematerialen is vakmanschap vereist; een isolatiespecialist moet daarom deze taak op zich nemen. Het proces begint met de toegang tot de kruipruimte via het kruipluik, waarbij een grondige inspectie plaatsvindt om vochtproblemen op te sporen. Indien aangetroffen, moeten deze eerst worden verholpen. Vervolgens wordt het schuim aan de onderzijde van de betonvloer gespoten. Binnen korte tijd hardt dit uit tot een solide, kierloze isolatielaag.

Vloerisolatiefolie onder de betonvloer

Vloerisolatiefolie biedt een unieke manier van isoleren. Via het kruipluik wordt eerst de kruipruimte geïnspecteerd om te zorgen dat deze geschikt is. Mocht er sprake zijn van vochtproblemen, dan moeten deze voorrang krijgen voordat de isolatie aangebracht wordt. De folie wordt vervolgens met behulp van specifieke versterkers of foliepluggen aan de betonvloer bevestigd. Dit creëert een ruimte met stilstaande lucht tussen de vloer en de folie. Deze luchtruimte fungeert als een effectieve isolerende laag, waardoor koude van de grond niet doordringt tot in de woonruimte erboven.

Bodemisolatie onder de betonvloer

Bodemisolatie richt zich primair op het bestrijden van vocht in de kruipruimte en niet zozeer op het behoud van warmte. Door isolatiematerialen of -folie direct op de bodem van de kruipruimte te leggen, wordt de vochtbalans gereguleerd, wat bijdraagt aan een gezonder woonklimaat. Hoewel het enigszins bijdraagt aan thermische isolatie, is dit effect beperkt. Voor optimaal warmtebehoud is het combineren van bodemisolatie met vloerisolatie aan te raden. Hierbij pakt bodemisolatie de vochtproblematiek aan, terwijl de vloerisolatie zich richt op het minimaliseren van warmteverlies.

Vloerverwarming in de betonvloer

Bij het kiezen van vloerverwarming in combinatie met een betonvloer is het essentieel om te denken aan goede vloerisolatie. Dit zorgt ervoor dat de warmte van de vloerverwarming effectief wordt gebruikt, omdat deze wordt weerkaatst naar de leefruimte in plaats van verloren te gaan aan de kruipruimte of fundering. Het is een investering die zich terugbetaalt in zowel comfort als energie-efficiëntie. Voor een optimaal resultaat is het raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van vloerverwarming of vloerisolatie. Deze professional kan begeleiden bij het maken van de juiste keuzes in materialen en installatietechnieken.

Vloer isoleren

Bij de aanleg van een nieuwe betonvloer, zoals in een aan- of uitbouw, is het een uitgelezen kans om gelijk vloerisolatie te integreren. Dit verhoogt het wooncomfort en leidt tot energiebesparing. Veel aannemers bieden standaard een betonvloer aan met geïntegreerde isolatie. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het raadzaam om hierover in gesprek te gaan. Informeer naar de mogelijkheden en eventuele extra kosten. Het is een investering die zich op de lange termijn zeker terugbetaalt.

Welke isolatiematerialen zijn geschikt?

Bij het kiezen van isolatiematerialen voor in een betonvloer is het essentieel om rekening te houden met de drukvastheid van het materiaal, gezien de belasting van de leefvloer, dekvloer en het meubilair. PIR, PUR, XPS en EPS zijn daarom populaire keuzes voor deze toepassing. PIR is met name gewild vanwege zijn dunne profiel gecombineerd met een hoge isolatiewaarde. EPS, aan de andere kant, vereist een dikkere laag om dezelfde isolatiewaarde te bereiken en is een goede keuze wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is om de vloer enigszins te verhogen.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

vloerisolatie
Vloer isolatie
Dakisolatie
Spouwmuurisolatie
Spouwmuur isolatie