Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Voordelen monoblock warmtepomp
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

in

Warmtepomp

Monoblock warmtepomp

Voordeel monoblock warmtepomp

Een monoblock warmtepomp is een veelgekozen type warmtepomp waarbij alle componenten in een enkele unit zijn verwerkt. In tegenstelling tot de split warmtepomp, die uit een binnenunit en buitenunit bestaat, biedt de beste warmtepomp monoblock een compactere oplossing. Dit kan een groot voordeel zijn als je minder ruimte hebt aan je buitengevel.

Voordeel monoblock warmtepomp
Voordeel monoblock warmtepomp

Wat is een mono-bloc warmtepomp

Een mono-bloc warmtepomp is een efficiënte en energiebesparende methode om een woning te verwarmen. Deze technologie onderscheidt zich van de split warmtepomp door zijn compacte ontwerp: alle essentiële componenten zoals de verdamper, compressor en condensor zijn geïntegreerd in een enkele unit. Dit in tegenstelling tot de split warmtepomp, die uit een binnen- en buitenunit bestaat. Hoewel een mono-bloc warmtepomp doorgaans duurder is in aanschaf dan zijn split tegenhanger, biedt het een hoger rendement, voornamelijk door warmte uit de buitenlucht te extraheren en om te zetten voor huishoudelijk gebruik.

Voordelen monoblock warmtepomp

Een groot voordeel van de monoblock warmtepomp is de eenvoudigere installatie. Omdat er geen koudemiddel tussen een binnenunit en buitenunit hoeft te lopen, zijn er minder leidingen nodig. Dit betekent dat er minder gaten in de buitengevel geboord hoeven te worden. Daarnaast is er bij een monoblock warmtepomp minder geluidsoverlast voor de buren, aangezien er geen buitenunit bij betrokken is. Als binnen koelen ook gewenst is, kan een monoblock warmtepomp die ook airco functionaliteiten biedt, een goede keuze zijn.

Nadelen monoblock warmtepomp

Hoewel monoblock warmtepompen diverse voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen die in overweging genomen moeten worden. Eén van de beperkingen is dat, omdat alle componenten in één unit zitten, eventuele reparaties of onderhoud ingrijpender kunnen zijn. Het kan betekenen dat het gehele systeem tijdelijk buiten werking is, in tegenstelling tot een split warmtepomp waarbij mogelijk slechts één van de units aangepakt moet worden.

Verder kunnen monoblock warmtepompen in sommige gevallen iets minder energie-efficiënt zijn dan hun split tegenhangers, vooral in zeer koude klimaten waar de buitenlucht als warmtebron dient. Ook is er een beperking in de afmetingen en het vermogen van monoblock systemen; voor zeer grote panden of huizen zijn ze mogelijk niet de beste keuze.

Tot slot, hoewel ze over het algemeen stiller zijn dan split systemen omdat er geen buitenunit nodig is, produceren ze nog steeds enig geluid. Dit kan een overweging zijn voor huiseigenaren met bijzonder hoge geluidseisen of voor plaatsingen dicht bij slaapkamers of rustige ruimtes.

Monobloc of split warmtepomp

Het primaire verschil tussen een monobloc en een split warmtepomp ligt in hun structuur en installatie. Een monobloc warmtepomp bestaat uit één enkele unit, waarbij alle belangrijke componenten zoals de verdamper, compressor en condensor in deze unit zijn geïntegreerd. Dit vereenvoudigt de installatie, aangezien er geen verbindingen tussen binnen- en buitenunits nodig zijn. Aan de andere kant bestaat een split warmtepomp uit twee aparte units: één binnen en één buiten het gebouw.

Deze opstelling vereist koelleidingen tussen de binnen- en buitenunit, wat de installatie complexer maakt. Hoewel monobloc systemen over het algemeen duurder zijn en minder installatieflexibiliteit bieden, zijn ze vaak efficiënter en esthetisch discreter door het ontbreken van externe leidingen. Split warmtepompen bieden meer flexibiliteit in plaatsing en zijn vaak goedkoper in aanschaf.

Kosten van monoblock warmtepompen

Bij het overwegen van de aanschaf van een monoblock warmtepomp is het essentieel om een goed overzicht te hebben van de bijbehorende kosten. Deze kosten kunnen sterk variëren op basis van verschillende factoren, zoals het specifieke type warmtepomp, het vereiste vermogen en hoe ingewikkeld de installatie zal zijn. Ter indicatie zijn hier enkele gemiddelde prijsranges voor diverse monoblock warmtepomptypes:

Monoblock lucht-water warmtepomp:

De kosten voor dit type liggen tussen de € 8000 en € 13.000. Dit bedrag is exclusief btw, maar inclusief plaatsing.

Monoblock lucht-lucht warmtepomp:

Voor deze variant kun je een prijs verwachten tussen de € 2750 en € 8.500, exclusief btw en inclusief de plaatsing.

Monoblock hybride warmtepomp:

De prijs voor een hybride systeem schommelt tussen de € 5500 en € 12.500, eveneens exclusief btw, maar met inbegrip van de installatie.

Om te bepalen welk type warmtepomp het geschiktst is voor jouw specifieke situatie, is het raadzaam om contact op te nemen met een vakexpert. Deze kun je voorzien van gedetailleerde informatie en adviseren over de verschillen en voordelen tussen monoblock- en split-systemen.

Subsidie voor monoblock warmtepompen

Om huiseigenaren te stimuleren duurzamere keuzes te maken, bieden veel overheden subsidies voor de aankoop en installateur van monoblock warmtepompen. Deze financiële tegemoetkoming maakt de overstap naar deze groenere technologie aantrekkelijker en betaalbaarder.

isde subsidie
isde subsidie

Installatie en subsidie

Het installeren van een warmtepomp vereist expertise. Een professionele installateur kan adviseren over de specificaties, afmetingen en de plaatsing van de leidingen, de warmtepomp. Daarnaast kan de installateur je eventueel informeren over beschikbare subsidies, wat het investeren in dergelijke energiezuinige producten aantrekkelijker maakt.

Lucht water warmtepomp

De lucht water warmtepomp is specifiek ontworpen om warmte uit de buitenlucht te halen en deze te gebruiken om cv-water te verwarmen. Dit warme water kan vervolgens worden gebruikt voor verwarming van zowel tapwater als vloerverwarming. Bij goed ontworpen systemen kan de lucht water warmtepomp zelfs op koudere dagen voldoende warmte uit de lucht halen.

Cv-water en de monoblock warmtepomp

Cv-water, het medium waardoor warmte wordt overgedragen in een centraal verwarmingssysteem, is cruciaal voor monoblock warmtepompen. Wanneer een monoblock lucht-water warmtepomp is geïnstalleerd, haalt de warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om het Cv-water te verwarmen. Het is dus essentieel dat het Cv-water van goede kwaliteit is voor optimale werking van het monoblock systeem.

Vloerverwarming en monoblock warmtepomp

Vloerverwarming en monoblock warmtepompen vormen een uitstekende combinatie. Omdat de vloerverwarming op lagere temperaturen werkt dan traditionele radiatoren, kan een monoblock warmtepomp efficiënter opereren, wat resulteert in energiebesparing en comfortabelere warmte in de woonruimte.

Warmte en koelen met een warmtepomp

Warmtepompen zijn niet alleen bedoeld voor verwarmen. Sommige producten bieden ook de mogelijkheid om te koelen tijdens warme dagen. De warme lucht uit de woning wordt dan naar buiten afgevoerd via een afvoerkanaal. Dit product is een uitkomst voor huizen zonder de mogelijkheid voor een airco, waarbij een raam-unit te veel geluid zou produceren of esthetisch niet gewenst is.

Nieuwbouw woning en monoblock warmtepomp

In nieuwbouwwoningen, ontworpen met de nieuwste specificaties, is de integratie van een monoblock warmtepomp vaak eenvoudiger. Het systeem kan vanaf het begin worden gepland en geïnstalleerd, waardoor het huis vanaf het eerste moment energiezuinig en toekomstbestendig is.

Nieuwbouw woning en monoblock warmtepomp
Nieuwbouw woning en monoblock warmtepomp

Tapwater en monoblock warmtepomp

Voor huishoudens die op zoek zijn naar een energiezuinige manier om tapwater te verwarmen, biedt de monoblock warmtepomp uitkomst. Door de warmte uit de buitenlucht te halen, kan het systeem efficiënt tapwater verwarmen, wat resulteert in lagere energiekosten.

Cv-systeem en warmtepompen

Het cv-systeem kan direct worden aangesloten op de warmtepomp, waardoor je geen traditionele cv-ketel meer nodig hebt. Echter, sommige huishoudens kiezen ervoor om de warmtepomp te combineren met een bestaande cv-ketel, waardoor een hybride cv-systeem ontstaat.voetafdruk.

Onze producten:

Panasonic Aquarea monobloc 16 kW warmtepomp

Panasonic Aquarea Monobloc 16 kW warmtepomp

Product bekijken
Panasonic Aquarea Monobloc 12 kW warmtepomp

Panasonic Aquarea Monobloc 12 kW warmtepomp

Product bekijken
Panasonic Aquarea Monobloc 9 kW warmtepomp

Panasonic Aquarea Monobloc 9 kW warmtepomp

Product bekijken
Panasonic KIT-MDC09J3E5-B R32 MONO BLOC 9 KW AQUAREA J GEN

KIT-MDC09J3E5-B R32 Mono Bloc 9 kW Aquarea J gen

Product bekijken

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

hoogtemperatuur warmtepomp
Warmtepomp
hybride warmtepomp scoort
Hybride warmtepomp
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepomp