Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Luchtwater warmtepomp
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

Bijgewerkt op:

in

Warmtepomp

Wat is een lucht water warmtepomp?

Waar buitenunit van de warmtepomp plaatsen?  Wat is een lucht water warmtepomp? De buitenunit krijgt meestal een plekje waar de meeste aansluitingen zich bevinden. Hierdoor is minder leidingwerk nodig wat scheelt in de kosten. Is er wel ruimte voor leidingwerk begroot, dan wordt de buitenunit waar mogelijk aan de achterkant of zijkant van de woning geplaatst. 

Ook is het bij het bepalen van de plek is het belangrijk om rekening te houden met eventueel geluidsoverlast door de warmtepomp. Let daarbij op want als de buren een warmtepomp zien staan dan denken ze ook dat ze ineens extra geluiden horen terwijl dit bijna onmogelijk is.

Warmteverliesberekening

Waarom een warmteverliesberekening zo belangrijk is? Om het vermogen van de warmtepomp goed te kunnen berekenen is het belangrijk dat de warmteverliezen van de woning bekend zijn.
Warmteverliezen ontstaan door dat koude buitenlucht binnenkomt. Een transmissie berekening gaat na hoeveel warmte de woning verliest.

Efficiënte alternatief voor de Cv-ketel

Wat is een lucht water warmtepomp? Een lucht water warmtepomp is een duurzame alternatief voor het aardgas gestookte Cv-ketel. De lucht-water warmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht en leveren die vervolgens aan het warmwatersysteem of de radiatoren in uw huis, zodat u zelfs bij lage temperaturen een comfortabele temperatuur hebt. Deze luchtwater warmtepompen kunnen ook voor andere toepassingen worden gebruikt, zoals vloerverwarmingssystemen, die het wonen comfortabeler en goedkoper maken!

Hoe werkt een lucht water warmtepomp?

De werking van een lucht/water-warmtepomp is te vergelijken met de werking van een koelkast. Er wordt warmte onttrokken aan gekoelde items om ze af te koelen, waarbij overtollige energie via ventilatieopeningen aan de achterkant van uw koelkast wordt afgevoerd naar de omgeving. Het tegenovergestelde kan worden gezegd van wat er gebeurt met een lucht water warmtepomp. De warmte wordt door de luchtwater warmtepomp uit de buitenlucht onttrokken en die gaat via een boiler of vloerverwarming systeem weer de woning in zodat de woning kan worden verwarmd.

COP-warmtepomp

De COP (efficiëntie) van lucht/water warmtepomp wordt steeds beter door nieuwe technieken. Bodemenergie warmt bijvoorbeeld langzamer op, maar blijft langer verwarmd dan andere types zoals lucht/water. Maar de investering in een lucht/watersysteem is lager en het koelt ook beter omdat water een hogere specifieke warmtecapaciteit heeft.  De efficiëntie van deze warmtepompen wordt steeds beter dankzij innovatieve ontwerpen die gebruik maken van natuurlijke bronnen zoals geothermische verwarming uit ondergrondse bronnen of zonne-energie die wordt opgevangen door panelen die rond het oppervlak worden geplaatst.

Waar gebruiken we een lucht/water warmtepomp?

Lucht/water-warmtepompen zijn beter toe te passen in  Zuid-Europa omdat ze kunnen profiteren van de warme zomers en koele winters. Dit is vooral het geval in landen als Frankrijk, Spanje of Italië, waar het verschil tussen de zomertemperaturen en de wintertemperaturen niet zo groot is. 

De grond/waterwarmtepomp is misschien geschikter voor Noord-Europese klimaten met hun koude winters en hete vochtige zomers, wanneer airconditioning noodzakelijk wordt om binnenshuis comfortabel te blijven. Huis eigenaren die gebruiken een elektrisch warmtepomp systeem verwarmingssysteem, dit kan als je dit uit de lucht zou kunnen halen zonder dure bodemcollectoren te moeten installeren, zou dat een hele besparing op je elektriciteitsrekening betekenen!

COP-warmtepomp in getallen

Een lucht/water-warmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht. Het rendement van een lucht-water warmtepomp wordt uitgedrukt in COP, net als bij een bodemwarmtepomp. Afgegeven vermogen (in kW): toegevoegd vermogen (in kW) = COP.

Hoe hoger dit getal betekent betere prestaties en een efficiënter gebruik van de warmtepomp. De COP van een lucht/water-warmtepomp wordt bepaald door de buitenluchttemperatuur. Hoe hoger de buitenluchttemperatuur, of hoe lager de watertemperatuur in uw huis, hoe efficiënter het systeem zal zijn. De prestatiecoëfficiënt (COP) voor een lucht/water-warmtepomp kan variëren van 4,4 tot 3,6, afhankelijk van wat u bekijkt: 7° C en 35° C inlaatwater; 40° C uitlaatwater met 8º Celsius omgevingstemperatuur; 45 ºC inlaattemperaturen, maar 20º Celsius uitgaande temperaturen – al deze variaties worden gelegd door de EN14511 norm.

Warmtepomp installeren

SCOP Seasonal Coefficient of Performance

Als de buitenlucht de hele dag veranderd dan heeft dat effect op de lucht/water warmtepomp. Bij een grondgebonden warmtepomp is de grond temperatuur altijd hetzelfde gedurende het gehele jaar.

Fabrikanten en overheden hebben een formule ontwikkeld om de theoretische SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) te bepalen voor het gebruik warmtepompen. In Europa zijn er bijvoorbeeld drie klimaatzones: Noord, Midden en Zuid. Nederland behoort tot Midden-Europa. De fabrikanten gebruikten verschillende realistische temperatuurpunten die overeenkwamen met specifieke COP’s van verschillende gebieden binnen deze 3 klimaten tijdens verschillende seizoenen, en ze gemiddeld samen, zodat ze in algemene termen konden worden gezien over een heel jaar zonder te hoeven wachten tot het te laat was wanneer mensen al problemen ondervonden zoals.

Kosten lucht/water warmtepomp

Als u overweegt een nieuw verwarmingssysteem te installeren, maar niet weet of het de kosten waard is. Bedenk dat met zonnepanelen en warmtepompen uw huis niet alleen warmer zal zijn in de winter- en u het hele jaar door geld bespaart op uw energierekening. U helpt ook de CO2-uitstoot te verminderen door minder brandstof te kopen voor dagelijks gebruik! Lucht-water warmtepompen zijn een milieuvriendelijke manier om de woning warm te houden tijdens de koude maanden, terwijl ze weinig of helemaal geen elektriciteit verbruiken wanneer ze samen met zonne-energiesystemen worden gebruikt.

Energiekosten warmtepomp

Een lucht water warmtepomp is een geweldig alternatief voor gas, omdat hij werkt op elektriciteit en niet op brandstof. Hij haalt de benodigde energie voor verwarming uit de buitenlucht, waardoor u ook geld bespaart. Een gemiddeld huis met 1600 m³ aardgas kan in slechts één jaar ongeveer € 700 per jaar besparen!

Prijs lucht water warmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp is een verwarmings- en koelsysteem dat zowel warm water voor ruimteverwarming als sanitair tapwater levert. Deze efficiënte lucht water warmtepomp kost zit in de prijsklasse van € 7.000,- tot € 19.000,- afhankelijk van de keuze van de warmtepomp en voorwaarde van de woning bepaalt hoeveel u maandelijks geld bespaart op uw energierekening! De subsidie is niet mee genomen in de warmtepomp kosten!

Subsidie lucht water warmtepomp

In Nederland wordt onderzoek gedaan naar een lucht-waterwarmtepomp die een subsidie voor woningen zal opleveren. Het is bewezen dat deze lucht/water warmtepomp milieuvriendelijker en efficiënter is omdat hij zijn energie aan de omgevingslucht ontleent in plaats van aardgas, die in dit tijdperk van klimaatverandering aanzienlijke externe kosten met zich mee zouden brengen. Een lucht-water-warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om de verwarmingskosten in de winter te drukken. Om mensen aan te moedigen erover na te denken er een aan te schaffen, worden subsidies aangeboden in de vorm van incentives die vooraf geld opleveren voor een nieuwe aankoop van dit type. 

Met gasprijzen die voortdurend schommelen en soms op korte termijn de pan uit rijzen, is het geen wonder waarom zo veel huiseigenaren op zoek zijn naar kosteneffectieve manieren om in de behoeften van hun huis te voorzien, zoals het warmhouden tijdens die koude maanden wanneer natuurlijke bronnen misschien niet genoeg zijn. De overheid biedt kortingen op deze energie-efficiënte systemen die u honderden of zelfs duizenden euro’s na verloop van tijd kunnen besparen, terwijl het helpen van uw huis meer milieuvriendelijk!

ISDE subsidie lucht-water warmtepomp

isde subsidie
isde subsidie

De regering heeft de invoering van een energie-efficiëntieprogramma bevestigd dat aanzienlijke besparingen op de energierekening mogelijk maakt door een beter ontwerp en een betere werking van gebouwen. Huiseigenaars of bedrijfseigenaars die aan de ISDE-regeling meedoen kunnen profiteren van een nieuwe energie-efficiëntieregelingen bevestigd, die financiële tegemoetkoming voor huishoudens en bedrijven om de energie-efficiëntie van hun woningen of bedrijfsgebouwen te verbeteren. Huis eigenaren kunnen geld besparen door minder elektriciteit nodig te hebben voor elektrische apparaten die continu draaien, zoals airconditioningunits, omdat ramen efficiënter worden met driedubbel glas waardoor minder warmte naar buiten ontsnapt tijdens warme maanden.

Soorten warmtepomp

Er zijn diverse types warmtepompen. De eerste is de lucht-lucht warmtepomp, hybride warmtepomp, ventilatiewarmtepomp, grond gebonden warmtepomp. Voor iedere woning is een juiste warmtepomp beschikbaar. Om de juiste informatie te vinden welke warmtepomp bij uw woning past, kunt u hier op onze website lezen. Belangrijk is dat u de juiste adviseur kunt inschakelen om u te laten adviseren.

Lucht lucht warmtepomp

Een lucht-warmtepomp is een apparaat dat de verwarmde of gekoelde lucht van het interieur van uw huis naar het exterieur helpt verplaatsen. Dit gebeurt met behulp van twee ventilatoren, één aan weerszijden van een elektrisch aangedreven spoel waar vloeibaar koelmiddel doorheen stroomt. De hete spoelen zijn buiten geplaatst om koude buitenlucht het huis in te blazen en tegelijkertijd warme binnenlucht naar buiten te blazen. Een luchtwarmtepomp werkt anders dan conventionele verwarmingssystemen zoals open haarden, omdat ze geen andere brandstof nodig hebben dan elektriciteit, zodat u ze het hele jaar door kunt gebruiken zonder echt iets anders nodig te hebben.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp wordt gevoed door elektriciteit en uw cv-ketel. Wanneer het buiten niet koud is, levert de verwarming het grootste deel van de warmte die u in uw huis nodig hebt, maar wanneer de temperatuur onder een bepaald niveau zakt, komt er extra energie van de cv-ketel aan te pas om aan te vullen wat niet alleen via elektrische bronnen kan worden geleverd.  Het spreekt voor zich dat als er andere alternatieven (zoals ruimteverwarming) beschikbaar zijn voordat voor dit doel te kiezen – en zolang energie-efficiëntie geen probleem is.

Ventilatie warmtepomp

Ventilatiesystemen helpen de luchtkwaliteit binnenshuis te regelen door warme, muffe binnenlucht te vervangen door frisse buitenlucht. De ventilatiewarmtepomp onttrekt energie aan de opgewarmde oude lucht die naar buiten wordt afgevoerd en gebruikt deze waar nodig om uw huis van warmte te voorzien wanneer er niet genoeg natuurlijk zonlicht of andere vormen van verwarming beschikbaar zijn. Ventileren tijdens de wintermaanden bespaart u geld op uw gasrekening en houdt u gezond!

Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem dat helpt de temperatuur het hele jaar door op een ideaal niveau te houden zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Een ventilatie warmtepomp kan energie onttrekken aan verwarmde oudere frissere buitenlucht.

Grondgebonden warmtepomp

Bodemwarmtepompen zijn de efficiëntste, milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen. Deze toestellen bestaan in twee types: een water waterpomp /brine warmtepomp. Het grond- of oppervlaktewater warmt op tijdens een seizoen en brengt zijn energie over op de leidingen die erdoor lopen, die deze warmte vervolgens overbrengen naar uw woonruimte wanneer u beide systemen samen inschakelt. Het is niet alleen belangrijk om een open bron te hebben voor het overbrengen van al deze energie, maar ook om ervoor te zorgen dat er geen lekken zijn langs beide systemen, zodat er geen verspild potentieel verloren gaat door naar buiten te ontsnappen voordat het binnen bereikt wordt waar we het nodig hebben!

Wat is een lucht water warmtepomp?

Een lucht water warmtepomp kan koelen en verwarmen. Wat is een lucht water warmtepomp?

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

hoogtemperatuur warmtepomp
Warmtepomp
hybride warmtepomp scoort
Hybride warmtepomp
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepomp