Wat is EPC?( Energieprestatiecoëfficiënt)

Wat is EPC? ( Energieprestatiecoëfficiënt) De Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is een waarde die de energetische efficiëntie van een te bouwen huis aangeeft. Als u een nieuwbouw huis gaat bouwen komen daar vele berekeningen aan te pas. De overheid heeft regels opgesteld waaraan een woning moet voldoen. Bij het aanvragen van een bouwvergunning hoort een EPC berekening bij gevoegd te worden.

Wat is een EPC berekening?

De EPC berekening is een instrument van het Nederlandse klimaatbeleid. De hoogte van het indexcijfer wordt gemaakt uit tal van gegevens die in het bouwbesluit zijn gemaakt. Het is niets anders dan een reken rapport die verteld wat onder meer de isolatiewaarde van de ramen , gevels en daken weergeeft.

EPC waarde  Om de EPC-waarde te bepalen wordt het energieverbruik van de woning gemeten. Belangrijk is dat nieuwbouw woningen energiezuinig of anders gezegd energieneutraal moeten worden. Om dit te realiseren moet er gekeken worden naar de materialen die beschreven en berekend zijn in het  EPC rapport. Belangrijke gegevens voor de berekeningen zijn:

Isolatie muren, vloeren, dak

Verwarmen en koelen van de woning

Ventilatie in de woning

Warm tapwater

Verlichting

EPC- eis

Nu we antwoord hebben op de vraag: Wat is EPC? kunnen we verder met de EPC-eis. De EPC-eis voor woonhuizen wordt iedere jaar strenger en steeds verder naar beneden aangepast. Door dat er steeds meer toepassingen beschikbaar zijn om een woning steeds zuiniger te maken is het de bedoeling dat de EPS- eis 0.2 wordt. Een EPS-eis van 0.2 betekend dat we woning aan de BENG norm moet voldoen. Wat betekend BENG? Bijna Energie Neutraal Gebouw. Om aan deze norm te voldoen zijn nu de warmtepomp zonnepanelen pvt panelen ventilatie zeer belangrijke toepassingen die in de woning geïnstalleerd moeten worden.

Voordelen lage EPC waarde

Nieuwe woningen moeten voldoen aan de strenge BENG norm. Dat betekend dat de woning de beste isolatie heeft zodat deze uitstekend verwarmd kan worden met een duurzame warmtepomp installatie. Alle nieuwbouw woningen moeten aan de BENG norm voldoen maar een duurzame warmtepomp installatie is niet verplicht je kan ook kijken om uw woning op een andere duurzame manier verwarmen.

Energielabel

Het energielabel is wat anders dan een EPC rapport wat nodig is om een bouwvergunning aan te vragen. Een energielabel dient door de huiseigenaar aangevraagd te worden als deze de woning wil verkopen. Het energielabel verteld ook hoe zuinig de woning is. Dit wordt ook bepaald aan de waarde getallen. Hoe lager het label hoe zuiniger de woning is. U weet als koper dat de woning die u wil  gaan aanschaffen of deze voldoende is geïsoleerd. Wellicht is de woning van meerder duurzame installaties voorzien.

Energielabel in woningen

Het energielabel helpt u hoe je een huis energiezuiniger kan maken. De energieadviseur scant uw woning en verbindt hier een label aan. Het rapport laat ook zien welke energiebesparende maatregelen u nog in de woning kunt verbeteren. Het energielabel is door de rijksoverheid in het leven geroepen. Als u het huis gaat verkopen bent u verplicht het geregistreerde energielabel overhandigen.

Waarom een energielabel?

Als een woning een energielabel heeft kunnen de kopers direct zien of de woning zuinig is. Hoe lager het getal hoe zuiniger de woning. Een zuinige woning verbruikt weinig energie wat er uit eindelijk een lage energierekening oplevert. Een energiezuinige woning is goed geïsoleerd en is voorzien van trippel glass. Hr++ glas houd veel koude uit de woning. Ook kan de woning voorzien zijn van een duurzame elektrische warmtepomp met zonnepanelen. Het energielabel is een geregistreerd document wat tijdens de verkoop moet worden overhandigd.

Huis verkopen

Als u het huis gaat verkopen bent u verplicht het energielabel te overhandigen. Als de woning al te koop heeft staat heeft de makelaar de gegevens al bij zich u kunt het energielabel al inzien. Hiermee kunt u al voor u de woning koopt zien of deze energie zuinig is.

energieadvies

Wat kost een energielabel?

Een energielabel  moet gemaakt worden door een energie-adviseur en de kosten zullen €190  kosten voor een eengezinswoning en ongeveer € 100 voor een appartement. Het is raadzaam om eerst met de energie adviseur een juiste prijs vooraf af te spreken.