Waterzijdig inregelen
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

in

Warmtepomp

Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen cv-installatie is de beste manier om energie te besparen door je cv-ketel op de juiste manier in te stellen. Door waterzijdig inregelen wordt de cv-installatie zo ingesteld dat het cv-water gelijkmatig verspreid wordt over de verwarmingselementen. Dit zorgt ervoor dat het warme water op een goede temperatuur blijft, waardoor je meer comfort en energiebesparing ervaart. Vanaf 4 radiatoren kun je al waterzijdig laten inregelen, maar ook bij meer radiatoren is dit mogelijk. Een vakman kun je hierbij helpen door verschillende methodes. Zo ga je waterzijdig inregelen is eenvoudig uit te voeren met een stappenplan.

Besparen met waterzijdig inregelen

Met het waterzijdig inregelen van uw cv-installatie is veel winst te behalen in combinatie met een goed afgestelde hr-ketel. Elke radiator dien je waterzijdig in te regelen, het inregelen verhoogt u zowel in comfort als onder andere met een aanzienlijk lager gasverbruik van uw woning. Waterzijdig inregelen kan bij de aanschaf van een nieuwe Cv-ketel, maar ook bij een bestaande cv-installatie. Waterzijdig inregelen doe je met alle radiatoren, het beste kan dit met instelbare radiatorkraan.

Na het waterzijdig inregelen veranderd; je in de cv-ketel ook het vermogen en niet de temperatuur van het cv-water. Ook de vloerverwarming moet je waterzijdig inregelen. Als je de radiator gaat inregelen kun je het beste een infrarode thermometer bij de hand houden om de temperatuur per radiator te meten.

Cv installatie

Een verwarmingsinstallatie is een systeem waarbij warmte door een hr-ketel wordt opgewekt en vervolgens door de woning wordt verspreid. Met een cv-installatie die radiatoren, maar ook de vloerverwarming heeft is het verstandig om deze waterzijdig in te regelen zodat alle radiatoren gelijkmatig opwarmt.

Als u al een cv-installatie hebt, zijn er een paar dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat deze zo efficiënt mogelijk werkt. Zorg er ten eerste voor dat de radiatoren gelijkmatig over de kamers in uw huis zijn verdeeld. Zo wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld en wordt voorkomen dat er warme plekken ontstaan. Laat ten slotte uw centrale verwarmingssysteem jaarlijks onderhouden door een gekwalificeerde installateur.

Werkt waterzijdig inregelen

De waterstroom door de radiator wordt geregeld door een regelbaar voetventiel dat zich in de schroef in het binnenwerk bevindt. De knop zelf mag niet meer gedraaid worden want nu wordt iedere radiator gelijkmatig opgewarmd. Het waterzijdige inregelen gebeurt om de temperatuurverschillen tussen de aanvoer- en retourleiding te verkleinen. De ideale situatie is wanneer er een verhouding van 0,8 is tussen deze twee temperaturen, de aanvoertemperatuur is 60 graden: 0.8 is 48 graden retourtemperatuur goed ingesteld is.

Waterzijdig inregelen verplicht?

Sinds 10 maart 2020 is het verplicht een cv-installatie waterzijdig ingeregeld worden in woningen waar de warmtebron wordt vervangen of vernieuwd. Dit geldt alleen voor woningen waarbij de warmtebron, cv-ketel of (hybride) warmtepomp, wordt vervangen of vernieuwd. Maar ook wanneer meer dan 30% van de afgifte-apparaten (zoals radiatoren) wordt vervangen. Bij vervanging van de warmtebron is het ook verplicht om de temperatuur per verdieping of per kamer te kunnen regelen.

Waterzijdig ingeregelde cv-installaties

Als u het maximale uit uw cv-installatie wilt halen, dan zal het inregelen van het cv-water van de cv-ketel helpen. Met speciale radiatorkranen die de radiatoren perfect in balans houden en ervoor zorgen dat elke kamer gelijkmatig wordt verwarmd, en die bovendien tot 30% op de energiekosten besparen, kan deze eenmalige investering iedereen geld besparen!

Grote besparingen met goed afgestelde radiatoren

Met nauwkeurig afgestelde radiatoren zijn aanzienlijke besparingen mogelijk en zorgt dat u cv-ketel geen hoog gasverbruik meer heeft. Vaak heeft uw verwarmingssysteem, maar kleine veranderingen nodig, maar die gaan wel gepaard met nauwkeurige instellingen. Ook de waterzijdige inregelen van de cv-ketel kan het comfort in uw woning verhogen. Het aanpassen van de temperatuur van het cv-water in de cv-ketel zorgt ervoor dat u met zuiniger verwarmen een beter comfort ervaart.

Door de radiatoren in te stellen stroomt precies de hoeveelheid warm water die nodig is om de ruimte goed te verwarmen door alle radiatoren. Hierdoor verbruikt u minder energie en voorkomt u geldverspilling. Bovendien wordt uw huis comfortabeler omdat alle kamers gelijkmatig worden verwarmd.

Subsidie waterzijdig inregelen

De subsidie voor waterzijdig inregelen (SEEH-regeling) is een manier om een deel van wat het kost waterzijdig inregelen terug te krijgen op uw investeringen om de energie-efficiëntie in huis te vergroten.

Om in aanmerking te komen, moet u het werk door een gecertificeerde installateur laten uitvoeren en ook twee isolatiemaatregelen aan uw huis laten uitvoeren. De subsidie is beschikbaar als aanvulling op de bestaande subsidieregeling en kunt u helpen geld te besparen op uw energierekening. De subsidie waterzijdig inregelen is een goede manier om uw woning energiezuiniger te maken en tegelijkertijd geld te besparen.

Zelf waterzijdig inregelen

Een cv-ketel moet een gekwalificeerdere installateur uitvoeren. Maar een installatie waterzijdig inregelen dat kunt u ook zelf. Waterzijdige aanpassingen zijn een belangrijk onderdeel om uw radiator goed te laten functioneren. Hoewel u een installateur het werk voor u kan doen, is dat niet nodig – met enige vaardigheid, een vrije middag en wat gereedschap kunt u het zelf doen. Een infrarode thermometer is een belangrijk onderdeel.

Het meeste werk bij het afstellen aan de waterzijde is het afstellen van de radiatoren zodat ze hun warmte goed afgeven. Let wel op de installateurs hebben geavanceerde apparatuur die meten ook direct of de radiator de juiste hoeveelheid warm water krijgt, hierdoor weet je of de radiator goed afgesteld is. Ook kunnen de installateurs direct eventuele aanpassingen aanpakken zodat de radiatoren goed warm worden.

Betere warmteverdeling radiatoren

Een betere waterdoorstroming in de radiatoren verbetert de warmteafgifte. Ook de warmteverdeling tussen de radiatoren verbetert. Bij een slechte verdeling zijn bepaalde kamers te warm of te koud in vergelijking met de rest van uw woning. In de meeste woningen is de centrale verwarming niet goed ingesteld. Dit is ongunstig voor het energieverbruik en het comfort. Door een slecht afgestelde verwarmingssysteem waterzijdig niet goed zijn ingeregeld wordt jaarlijks het energieverbruik van een stad als Den Haag weggegooid volgens het norminstituut NEN.

Veel van deze verspilde energie zou bespaard kunnen worden als alle radiatoren goed ingeregeld zouden zijn. Dit zou niet alleen leiden tot lagere energiekosten, maar ook tot een comfortabelere temperatuur in uw woning. Elke radiator moet je apart waterzijdig inregelen.

Vloerverwarming waterzijdig inregelen

Ook een vloerverwarming moet je waterzijdig inregelen. Met het inregelen van de vloer bereik je dat de vloerverwarming overal even warm wordt.

Niet iedere groep van de vloerverwarming is even lang en door een vloer set het flowmeters te nemen kunt u eenvoudig iedere groep even veel warm water geven. Of u nu doet verwarmen met een cv-ketel of warmtepomp dat maakt niets uit. Na het waterzijdig inregelen zal uw installatie veel zuiniger dezelfde ruimte verwarmen.

Waterzijdig ingeregeld

Het waterzijdig inregelen van de cv-installatie zal een grote besparing opleveren. Door de verschillende drukken in de cv-leidingen worden niet alle radiatoren gelijktijdig warm. De bedoeling van waterzijdig inregelen betekent dat overal de juiste hoeveelheid warm water door alle radiatoren stroomt.

De radiator dicht bij de hr-ketel dient even warm te zijn dan de overige grotere radiatoren. Bepaalde radiatoren kunnen voorzien worden van een ingebouwde drukregelaar. Deze ingebouwde drukregelaar moet ingesteld worden aan de hoeveel warm water wat de radiator binnenkomt. Je moet de cv-installatie elke keer kleine veranderingen aan de radiatoren toepassen tot alle radiatoren even warm zijn. Dit is waterzijdig inregelen.

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 19 jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

hoogtemperatuur warmtepomp
Warmtepomp
hybride warmtepomp scoort
Hybride warmtepomp
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepomp