Welke soorten airco in huis? Er komen steeds meer woningen airconditioning in huis geplaatst. Het is heerlijk om op een warme dag ‘s avonds heerlijk te kunnen slapen in een koele slaapkamer. Maar ook dat je met een airconditioning uw huis kan verwarmen. Alle airconditioners zijn tegenwoordig uitgevoerd als een warmtepomp.
 Een groot deel van de energie halen ze uit de buitenlucht. Airco’s zijn er in diverse soorten en u kunt meerdere units combineren op een buitenunit.
Airconditioning is niets anders dan het conditioneren van lucht of dit nu koelen of verwarmen is. De binnen unit zuigt de lucht uit de ruimte op en trekt de lucht als het ware door de wisselaar heen, waardoor deze gekoeld of verwarmd wordt. In de zomer lekker koel, in de winter lekker warm!
Single Split en Multi Split airconditioning in huis
Een Single Split Airconditioning bestaat uit 1 binnen en 1 buitendeel, dit is 1 set. Een Multi Split Airconditioning kan bestaan uit 2 tot 6 binnendelen en heeft 1 buitendeel.
- Single Split Airconditioning
- Multi Split Airconditioning
- VRF Airconditioning
Welke soorten airco in huis?
Er is voor bijna elke ruimte een oplossing. U kunt kiezen uit:
- Wand unit
- Cassette unit
- Plafond / muur unit
- Inbouw unit
Energieverbruik airconditioning
Veel mensen denken dat een airconditioning in huis veel energieverbruikt, dat was vroeger zo, maar tegenwoordig hebben alle airco’s een energielabel. Er zijn airco’s met een energielabel A en A+ en A++ Als u ook nog eens energie van de zonnepanelen hebt kunt u de opgewekte energie hiervoor gebruiken en kost het dus niets!
Filters voor uw airco
Er zijn ook speciale binnen units waar een filter in zit die virusdeeltjes uit de ruimte filteren. Hierdoor wordt de lucht gezuiverd. Een airconditioning installatie is er in het groot of klein en deze kunnen altijd op een energiezuinige manier gebruikt worden om één of meerdere ruimtes te koelen, verwarmen of ventileren.
Energieprestatie
Alle airco’s zijn energiezuinig en hebben een hoge COP. De hoogte van de COP hangt af van het type, merk en de toepassing. COP geeft niets anders aan dan het rendement van de unit. Een COP van 4 wil zeggen dat u er 1 euro energie in stopt en u er voor 4 euro energie uit krijgt in de vorm van koude of warme lucht. Aan een airco-installatie mag alleen een F gassen gecertificeerde monteur werken die in dienst is van een bedrijf die een BRL 100 certificering heeft.
Om een goede airconditioning in huis te kiezen en installeren is wel wat vakmanschap nodig. Na oplevering krijgt u van de installateur certificaten die bij de installatie behoren en dat deze door een bedrijf met certificaat is aangelegd. Het kan voorkomen dat u milieu controle krijgt en dan moet u deze papieren laten zien. Ook vragen steeds meer groothandels naar deze papieren als er een garantie geclaimd moet worden.
Wat kost een airconditioning?
Een vaste airco zonder buitenunit laten installeren kost gemiddeld tussen de 1100 en 3000 euro. Hierbij zijn airco’s zonder buitenunit vaak goedkoper dan de modellen die wel een buitenunit hebben. Het plaatsen van een vast aircosysteem met 1 binnen- en 1 buitenunit kost ongeveer 1500 euro. Kies je voor meerdere binnenunits en één buitenunit (multi split airco), reken dan op een prijs van 800 à 1000 euro per bijkomende airco-unit.
Een mobiele airco in huis heeft vaak een lager vermogen dan hun vaste tegenhangers. Het voordeel van deze mobiele airco’s is dat er ook geen installatiekosten aan verbonden zijn. Deze beginnen al vanaf 250 euro.
Bent u op zoek naar advies of wilt u hulp bij het kiezen van het juiste airco systeem voor bij u thuis? Onze partners helpen u graag hierbij! Neem gerust een kijkje op onze partners pagina voor meer informatie!