Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Energie uit de aarde
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

in

Warmtepomp

Energie uit de aarde

Energie uit de aarde is niet eenvoudig aan leggen als u woont in een woonwijk, een klein perceel heeft of woont op een perceel wat al helemaal klaar is.

Gratis energie uit de aarde

Energie halen uit de aarde kan op verschillende manieren. Het is echter belangrijk dat er veel ruimte is op uw perceel. Vaak wordt een installatie om energie uit de aarde toegepast in nieuwbouw huizen of projecten. Ook zijn er diverse manieren mogelijk een energie uit de aarde te halen.

  • Gesloten bron
  • Open bron
Energie uit de aarde

Nieuwbouw woning

In de meeste gevallen worden er bij nieuwbouw huizen installaties toegepast die uitgevoerd zijn met een gesloten bron. Om een gesloten bron te maken moet goed gekeken worden naar het afgiftesysteem van de woning en het vermogen van de installatie. Afhankelijk van de capaciteit kan bepaald worden wat er in de grond moet worden gemaakt. 

Er zijn twee opties om een gesloten bron te maken. Belangrijk is de samenstelling van de grond. Je kunt een installatie maken waar ze door middel met een grote boormachine gaten in de aarde boren waarin slangen komen te zitten die door middel van een lus in het te boren gat worden gestopt. Hoeveel gaten en lussen er gemaakt   moeten worden is afhankelijk van het vermogen dat de installatie nodig heeft om de woning van energie te voorzien.  Een andere optie is om spiralen of horizontale kunststof leidingwerk in de grond aan te leggen. Het is belangrijk dat er voldoende perceel ruimte is en hoe de samenstelling van de aarde is.

Energie uit de aarde, hoe werkt dat?

Als de leidingen die in de grond liggen aan elkaar verbonden zijn zullen ze gevuld worden met een vloeistof. De vloeistof in de leidingen nemen de omgevingstemperatuur van de aarde over. De leidingen die aan elkaar verbonden zijn komen uit in de technische ruimte daar waar ze aangesloten worden.  De warmtepomp die in de installatie is gemonteerd wordt zorgt voor de juiste temperatuur. Het grote voordeel in de zomer is dat als je gaat koelen je alleen maar het water uit de installatie hoeft rond te pompen. Het water uit de aarde zal rond de 15 graden zijn.

Aardwarmtewarmtepomp

Waar plaatsen aardwarmtepomp

Als je energie uit de aarde wilt opwekken dan is dat een lang proces, er dienen de juiste installatie tekeningen en berekeningen gemaakt te worden. Maar ook moeten de juisten specialisten worden ingeschakeld worden die u verder kunnen helpen. Ook moet er gekeken of er op uw perceel geboord mag worden, het is dus verstandig om de juiste specialisten en installateurs in te schakelen om een goede installatie te maken.

Aardwarmte

Aardwarmte is warmte die in de aarde aanwezig is. In Nederland is op 125 meter diepte de temperatuur ongeveer 12-14 graden en constant. Deze warmte wordt opgepompt en gaat via het leidingwerk naar de aardwarmtepomp. In de warmtepomp wordt de warmte onttrokken vanuit de bron en geeft de warmte af aan het afgiftesysteem zoals vloerverwarming, laag temperatuur radiatoren  (LTV)of aan een warm tapwater boiler.
Het grote voordeel van aardwarmte is dat de warmtebron redelijk constant blijft. In de winter is de meeste energie nodig voor het verwarmen van het huis en in de zomer is energie nodig voor het koelen van het huis. De bodemtemperatuur ligt rond de gemiddelde jaarlijkse buitentemperatuur.

Aardwarmtepomp of lucht water warmtepomp?

Dit in tegenstelling tot lucht warmtepompen die buitenlucht als warmtebron hebben. Tijdens het stookseizoen moet de warmte uit de koude buitenlucht worden gehaald en tijdens het koelen in de zomerperiode moet de warmtepomp de warmte afgeven aan de hete buitenlucht. Dat kost extra energie en gaat ten koste van het rendement. Vergeleken met een lucht warmtepomp heeft een warmtepomp op aardwarmte een hoger rendement en dus een lagere elektriciteitsverbruik.

Open of gesloten bron

Het winnen van aardwarmte met de aardwarmtepomp kan met open bronnen of gesloten verticale bodemwarmtewisselaars.
Open bronnen, waarbij het grondwater wordt opgepompt en geïnfiltreerd, zijn door het jaarlijkse onderhoud aan de bronnen (spoelen), periodieke vervanging van circulatiepompen en warmtewisselaars en verminderde bedrijfszekerheid geschikt voor aardwarmtepompsystemen in kantoren en utiliteitsgebouwen.

Aardwarmtepomp?

 Voor de particuliere woningbezitter is de aardwarmtepomp met open bronnen minder geschikt.
De aardwarmtepomp kan ook via gesloten verticale bodemwarmtewisselaars de aardwarmte winnen.  Deze aardwarmtepompsystemen zijn door hun bedrijfszekerheid uitermate geschikt voor woningen met een warmteverlies tot 30 kW. De temperatuur van de warmtebron van een gesloten bodemwarmtewisselaar ligt tussen de 0 – 14 graden en is afhankelijk van de dimensionering van het ondergrondse gedeelte van het aardwarmtesysteem.

ISDE subsidie aardwarmtepomp

Als u een aardwarmtepomp installatie gaat installeren dan is het goed om te kijken of u in aanmerking kan komen voor een warmtepomp subsidie. De hoogte van de subsidie in 2021 hangt af van het vermogen in kW van de warmtepomp.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

hoogtemperatuur warmtepomp
Warmtepomp
hybride warmtepomp scoort
Hybride warmtepomp
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepomp