Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Gasloze camping
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

in

Warmtepomp

Gasloze camping

Een gasloze camping. December 2018 was zowat wel de spannendste maand uit mijn tijd als eigenaar van de camping. Vanaf 2014 ben ik eigenaar van Camping Weltevreden B.V. in Zoutelande, Zeeland. Na de overname van de camping heb ik mezelf allereerst volledig ondergedompeld in alles wat met de camping en haar gasten te maken heeft. In de loop van de tijd heb ik een planning gemaakt om zaken te gaan vernieuwen. Denk bijvoorbeeld aan het elektriciteitsnet uit 1960 met opgesneden en opgelaste kabels en het dalen van de spanning tot onder de 200 Volt. In 2018 was het sanitairpaviljoen aan de beurt.

Duurzame energieneutrale camping

Met deze grote belangrijke verandering heb we samen, Kees Leijnse van Leijnse Installatietechniek, een plan gemaakt om volledig all-elektric te gaan met de camping. Mijn idee is dat in ons bedrijf met all-elektric de beste balans gerealiseerd kan worden tussen productie, opslag en gebruik. En elektriciteit kan met een hele kleine klimaatimpact geproduceerd worden en blijft naar de toekomst toe interessant over prijsstelling vergeleken met de conjunctuur. Thierry Baudet kan lekker iedereen nu voorrekenen dat een warmtepomp te duur is, maar op termijn is zijn oplossing duurder. En dan nog, de huizen zijn sinds 2011 met wel 5 warmtepompen in waarde gestegen. Daar geven we het dan weer wel aan uit. Ik zeg gewoon doen die verduurzaming.

Adriaan Wisse eigenaar gasloze camping weltervrede te zoutelande

Duurzame toepassingen gasloze camping

duurzame camping weltevrede te zoutelande

In september 2020 heb ik een cursus Waterstof in de praktijk gevolgd van PAO Techniek. Daarin is mijn vermoeden bevestigd dat de drieslag productie, opslag en gebruik met waterstof nog een hele lang weg is en vooral op grote schaal voordelig is. Naast een all-elektric benadering gebruiken we zoveel als mogelijk thermische opslag omdat het energiegebruik op de camping vooral voor warmte is. Bovendien is de milieubelasting van thermische opslag veel lager dan de huidige batterijen voor het opslaan van stroom. Na 2030 zie ik waterstof erg kansrijk in zowel transport, verwarming als energieopslag.

Het nieuwe sanitairgebouw is gebouwd door Van Keulen Mobielbouw in Nijverdal. Met hen heb ik gekozen voor een opzet met warmtepompen van Fujitsu. 2 warmtepompen van 22 kW maken het tapwater en 1 warmtepomp van 16 kW zorgt voor de verwarming van de ruimtes (800 m³) met vloerverwarming. Met de daadwerkelijke installatie van de warmtepompen heb ik Raymond Schepens van gaslozewoningen.nl voor het eerst ontmoet. Hij wekte gelijk vertrouwen door ons een beetje te sturen. We wisten helemaal niets van warmtepompen. Dan is het handig dat iemand met kennis je bijstaat in enkele keuzes die in ons geval achteraf gemaakt moesten worden.

De opzet is ook na de installatie nog een aantal keren gewijzigd. Uiteindelijk is het goed gekomen en snorren de warmtepompen heerlijk door. De warmtepompen werken samen met 25 kW zonnecollectoren. Deze zijn via een systeem zo geschakeld dat ze het koude water voorverwarmen wanneer de zon schijnt. Schijnt de zon niet, dan worden de zonneboilers gebruikt als buffer voor het circulatiesysteem.

Warm tapwater

De legionellabestrijding gebeurt 1 x per week met elektrische elementen. Wanneer gemeten wordt dat in de laatste 7 dagen de temperatuur een half uur 60 graden Celsius heeft bereikt dan wordt geen legionellabestrijding gedaan door het systeem. Ofwel wanneer de zon het water warmer dan 60 graden Celsius maakt, dan wordt energie gespaard door geen legionellabestrijding toe te passen. Het hele proces is een enorm leermoment voor mij geweest. Graag deel ik enkele aandachtspunten met jullie voor het slagen van een warmtepompproject:

Neem genoeg tapwater opslag. Een warmtepompsysteem werkt alleen goed als het de tijd krijgt om warmte te maken. Snel veel warmte maken is niets voor een warmtepomp.

De installatie in ons sanitair gebouw is niet goed ontworpen aan de voorkant (omdat ik toen Raymond nog niet kende) Het ontwerp laten maken door iemand met ervaring is noodzakelijk.

Een warmtepomp werkt met een lage delta T, ofwel de warmtepomp moet heel veel energie kwijt kunnen in een kleine temperatuurrange. Dat vraagt om een totaal andere benadering van de warmteoverdrachtstechniek dan de bekende gasgestookte boilers of elektrische boiler.

Gasloos verwarmen

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

hoogtemperatuur warmtepomp
Warmtepomp
hybride warmtepomp scoort
Hybride warmtepomp
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepomp