Inhoudsopgave

Warmteverliesberekening

Een warmteverliesberekening of transmissieberekening genoemd is nodig om de warmteverliezen van de woning te berekenen. Met de benodigde gegevens kan een juiste keuze gemaakt worden voor de selectie van de juiste warmtepomp. Het benodigde verwarmingsvermogen zorgt dat de vloerverwarming de woning op de juiste temperatuur krijgen.

Warmteverlies woning

Een van de meest voorkomende oorzaken van een te hoge energierekeningen is het warmteverlies in de woning. Warmteverlies treedt op wanneer warme lucht uit uw huis ontsnapt, waardoor uw verwarmingssysteem harder moet werken om een comfortabele temperatuur te handhaven.

De beste manier om warmteverlies te beperken en uw energiekosten te verlagen is uw huis goed te isoleren. Maar denk hierbij ook aan de ramen en deuren.

Waarom is het berekenen van de warmteverliezen belangrijk?

Het is essentieel om het totale warmteverliesberekening voor de woning te laten maken om er zeker van te zijn de warmtepomp de woning kan verwarmen. Als de warmtepomp te klein is, verbruikt u veel energie. Bij een transmissie berekening moet ook rekening gehouden worden met de ventilatie.

Is de ventilatie voorzien van een WTW-unit moet de benodigde verwarmingsvermogen worden aangepast. Het totale warmteverlies van bestaande gebouwen is altijd lastig te bepalen. Een ruimte waarbij veel ramen en deuren zijn zal al snel verschillende waardes laten zien dan bij een gebouw met een hoge isolatiewaarden heeft.

Warmteverlies berekening

Om het warmteverlies van uw huis te berekenen, moeten er een aantal gegevens verzamelen worden. Zijn er bouw tekeningen beschikbaar?

In een EPC rapport staat iets over de isolatiewaarden en verschillende ontwerptemperaturen in de verschillende inpandige ruimtes. Ook het sanitair warm water gebruik van de woning wordt berekend.

Wat is een warmteverliesberekening?

Een warmteverliesberekening is een manier om te bepalen hoeveel warmte uit je huis ontsnapt. Met de onderstaande gegevens die gebruikt kunnen worden om het rendement van warmtepomp te optimaliseren.

Om het warmteverlies te berekenen moet je de temperatuur van de binnen- en buitenlucht selecteren, een programma vabi elements kan dit. Je moet ook de vierkante meters van je huis weten en het soort isolatie dat je hebt.

Zodra je deze informatie hebt, kun je een warmteverliescalculator gebruiken om te bepalen hoeveel warmte er uit je huis ontsnapt.

Wanneer is een warmteverliesberekening nodig?

Een warmteverliesberekening is nodig als u een vergunning voor een nieuwbouw woning wilt laten maken. Ook heeft u een warmteverliesberekening nodig als u een warmtepomp in u woning laat plaatsen maar niet weet welke warmtepomp erin past. Voor een warmteverliesberekening moet u de tekeningen beschikbaar stellen van uw woning.

Door een warmteverliesberekening te gebruiken kan men de energiebehoefte in een ruimte berekenen. Het helpt u te beslissen over de benodigde verwarmingsvermogen van een vloerverwarming in de diverse inpandige ruimtes van de woning.

Wat als er geen isolatiewaarden van mijn pand of woning beschikbaar zijn?

Als u de bouw tekeningen beschikbaar heeft is het eenvoudiger een berekening te laten maken maar vaak zijn bij de gemeente ook de gemaakte tekeningen van uw woning beschikbaar. In de berekening staan ook de isolatiewaarde beschreven.

Belangrijk is de isolatiewaarde in de woning. Koude van de begane grond en wanden waarbij geen isolatie zit moeten eerst aangepakt worden. De warmteverliesberekening gebruiken we zo om de woning beter te isoleren.

Juiste vermogen voor warmtepomp

Zodra u uw warmteverlies weet, kunt u beginnen met het aanbrengen van verbeteringen om uw huis af te dichten en te isoleren. Deze verbeteringen zullen helpen het warmteverlies te beperken en uw energierekening te verlagen.

Benodigde verwarmingsvermogen per vertrek

De warmteverliesberekening is cruciaal bij het kiezen van de juiste warmtepomp voor je huis. Deze warmteverlies berekening houdt rekening met de benodigde verwarmingscapaciteit per kamer, het rendement van de warmtepomp, en de klimaatomstandigheden in je omgeving.

Door deze informatie te gebruiken kun je bepalen hoeveel warmte je huis zal verliezen en welke keuze warmtepomp gemaakt moet worden die voldoende aan je behoeften kan voldoen. Met een warmteverliesberekening kun je een warmtepomp selecteren die je huis de hele winter comfortabel houdt.

Bouwkundige tekeningen

De warmteverliesberekening maakt u een belangrijke stap bij het ontwerpen van een nieuw woning of het aanpassen van een bestaand woning. Warmtepompen worden vaak gebruikt om woningen te verwarmen en of te koelen, en het rendement van een warmtepomp hangt af van vele factoren, waaronder het klimaat, het type warmtepomp en de bouwtekeningen van he woning.

Door een warmteverliesberekening uit te voeren kan de installateur de meest efficiënte warmtepomp voor het project kiezen en ervoor zorgen de woning comfortabel is voor de bewoners. Ook wordt het vermogen berekend voor het tapwater. In deze berekening is te zien wanneer en hoeveel tapwater beschikbaar is. Deze berekening geeft u ook direct inzicht in het energieverbruik van uw woning.

Online energieadvies

Bent u op zoek naar een warmteverliesberekening met een online energieadvies en een hieraan gekoppeld warmtepomp advies? Hiermee kunt u eenvoudig een warmtepomp offerte aanvragen bij de installateur,